Ben jij ook zo dol op gekookte biologische bietjes? Nou, ik wel en ik koop ze regelmatig! Aan de ene kant omdat ik veel met rode bieten kook, en aan de andere kant omdat ik het wel lekker makkelijk vind als ze al geschrapt en gekookt zijn. Zo kan ik ze sneller verwerken in een maaltijdsalade, wrap, bietensoep of ander gerecht met bieten.
Maar waar komen de gekookte vacuüm verpakte biologische rode bieten die je in het koelschap vindt nou vandaan? En wat is een borscht bietensoep en waarom is deze, naast heel voedzaam, ook zo ontzettend lekker? Twee vragen waar ik vandaag antwoord op ga geven in dit artikel!
Op bezoek bij de biologische bietenteler in Zeewolde
Waar de biologische bieten in Nederland vandaan komen? Ik had geen idee, dus ging samen met Saskia Weerstand op onderzoek uit in de tweede aflevering van mijn videoserie Goed eten met Francesca die ik samen met PLUS maakte in 2020.
Eerst gingen we samen met bietenteler Piet van Andel het land op. Een volledig kaal land, want de bieten zijn ongeveer 1,5 maand geleden al gerooid. Dat gaf ons wel mooi de gelegenheid om eens goed over de bodem te praten.
De gronden vinden hun oorsprong in Zwitserland en Duitsland. De rivieren hebben kleideeltjes vol mineralen meegevoerd naar de lage landen en afgezet op de bodem van de toenmalige Zuiderzee. Na de drooglegging van Flevoland vormde deze klei samen met de aanwezige veenlagen prachtige vruchtbare poldergrond. Op deze relatief jonge kleigrond in Flevoland is nooit chemie en kunstmest gebruikt. Daarom een ideale start voor biologische teelt. En dat doet Piet niet alleen, hij heeft een samenwerkingsverband met biologische boeren uit de buurt. Doordat er maar eens in de zes jaar hetzelfde gewas op de akker staat (1 op 6 gewasrotatie wat ervoor zorgt dat bodemziekten zich moeilijker kunnen ontwikkelen en de grond zo vruchtbaar mogelijk blijft), telen ze ook op elkaars akkers. Piet teelt met name rode bieten en uien. Andere biologische gewassen die op zijn akkers te vinden zijn, zijn onder andere pompoen, erwten, winterpeen, graan en luzerne.
Piet liet ons ook nog zien hoe de rode bieten opgeslagen worden en in de eigen loodsen gewassen en gesorteerd worden. Van de baby bieten tot aan de joekels. Daarna gaan ze gesorteerd en wel naar Biobrass die de bietjes eerst schrapt en daarna verpakt.
Toen kwam voor mij trouwens de grootste verrassing van de dag: want de rode bieten worden dus ín de verpakking gekookt! Wat ervoor zorgt dat alle voedingsstoffen van de bieten bewaard blijven en dat maakt ze net zo gezond als een rauwe biet, maar wel makkelijker om te verwerken.
Hoe gezond én lekker zijn rode bieten?
Nou, heel gezond. Eigenlijk zijn het rode superfood bommetjes. De rode knollen zijn bijna vetvrij en caloriearm, maar leveren wel vitaminen, mineralen, kalium, foliumzuur en antioxidanten. Bieten stimuleren de gezondheid van hart en bloedvaten, verlagen de bloeddruk en het LDL-gehalte (de “slechte” cholesterol) en verbeteren de lichamelijke prestatiecapaciteit en het uithoudingsvermogen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wil je daarover meer lezen, kijk dan ook eens op deze pagina.
Zelf gebruik ik trouwens ook vaak rode bietensap als natuurlijke kleurstof om een gerecht mooi roze te maken. En verder kook ik gewoon héél veel met bieten! De hoeveelheid recepten op mijn blog maken dat wel duidelijk ;-), hier vind je ze allemaal.
We gaan bietensoep maken!
Tijd om te koken, vinden jullie ook niet? Deze keer maak ik een borscht bietensoep. Ook wel borsjt, bosjtsj of borsh genaamd. Een soep waar ze dol op zijn in Slavische landen zoals Rusland, Oekraïne en Polen. De basis is vaak gemaakt van rode bieten, ui en runderbouillon en ieder land voegt daar weer zijn eigen karakteristieke ingrediënten aan toe.
Ik ben aan de slag gegaan met mijn eigen variant, die deze keer vegetarisch is. En extra goed gevuld met naast bieten ook aardappel, kool en bonen. En ik voegde nog wat komijn toe (wat volgens mij niet gangbaar is), omdat ik de smaak van dit specerij zo mooi vind combineren met de zoete aardse smaak van bieten. Lang verhaal kort: deze bietensoep is fantastisch geworden, geniet ervan!
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- bakolijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 2 (circa 150 gr) wortels, in blokjes
- 2 stengels (circa 65 gr) bleekselderij, in dunne maantjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el tomatenpuree
- 1,2 liter groentebouillon
- 500 gr gekookte rode bieten, in blokjes
- 3 (circa 450 gr) vastkokende aardappels, geschild en in blokjes
- 150 gr witte kool, geraspt
- 1 tl komijnpoeder
- 2 laurierblaadjes
- 1 el appel-ciderazijn (of citroensap)
- ½ bosje (circa 8 gr) verse dille, fijngehakt + extra voor het serveren
- 1 klein blikje (175 gr) cannellini bonen
- zwarte peper
- zout
Wat je gaat doen
Bereiding: 35 minuten
-
- Verhit een soeppan met een flinke scheut bakolijfolie. Fruit hierin de uien, wortels en bleekselderij voor 8 minuten op middelhoog vuur. Laat de groenten niet kleuren.
- Roer de knoflook en tomatenpuree erdoor en bak nog 2 minuten mee.
- Schenk de bouillon in de pan en roer de rode biet, aardappel, witte kool, komijn en laurierblaadjes erdoor. Laat 15 minuten koken tot de aardappel zacht is.
- Zet het vuur lager en roer de dille, appel-ciderazijn (of citroensap) en cannellini bonen erdoor en laat nog 5 minuten pruttelen. Proef en bepaal of je de soep nog verder op smaak wilt brengen met zwarte peper en zout. Zelf vind ik een flinke snuf zwarte peper uit de molen hier erg lekker bij.
Geniet van deze heerlijke Borscht bietensoep!
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious