Man man man, wat een weertje. Vorige week had ik het gewoon koud en nu is er een hittegolf. Zulke dingen gebeuren ook alleen maar in Nederland hè. Maar goed, vooral niks te klagen want het is heerlijk weer om te gaan BBQ’en. Het bracht me ook tot deze smashed potatoes en honing sesam boontjes, het zijn namelijk toppertjes als bijgerechten voor de BBQ.
De smashed potatoes zijn lekker knapperig van buiten en heerlijk zacht van binnen. Een soort groot frietje maar dan stiekem nog lekkerder. Deze kun je trouwens ook prima bij een AVG’tje serveren. Dat geldt ook voor de honing sesam boontjes. Een lekker licht bijgerecht met een beetje pit door de peper. Deze smaakvolle bijgerechten zijn perfect geschikt om eens mee te verrassen bij een BBQ.
Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen:
Smashed potatoes
500 gr rode aardappelen
olijfolie
zeezout
halve citroen
handje platte peterselie
Extra:
bakpapier
Honing sesam boontjes
500 gr verse sperzieboontjes
2 el honing
1 tl sesam olie
1 el sojasaus
1 el citroensap
halve tl 5 spice poeder
halve rode peper in ringetjes
150 gr diepvries verse doperwten
1 el sesamzaadjes
peper
zout
Wat je gaat doen:
Smashed potatoes – bereidingstijd 40 min
1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
2. Kook de aardappelen in 20 min gaar in water met een beetje zout. Hak ondertussen de peterselie alvast fijn.
3. Giet de aardappels af, laat even een paar minuten afkoelen en verdeel dan op de bakplaat met wat ruimte tussen de aardappels. Sla met de onderkant van een grote mok of een glas een voor een op de aardappels zodat de ongeveer de helft dunner worden.
4. Bestrijk de aardappels met wat olijfolie en zet in de oven voor 15 min. Check af en toe even of het goed gaat en draai de aardappels op de helft om en bestrijk opnieuw met wat olijfolie.
5. Haal de smashed potatoes uit de oven en doe er wat citroensap overheen, bestrooi met zeezout en maak af met wat peterselie. Serveer warm.
Honing sesam boontjes – bereidingstijd 20 min
1. Was de sperziebonen en snijd de buitenkantjes er vanaf. Kook deze drie minuten en spoel daarna direct af met koud water.
2. Maak het sausje door de honing, sesamolie, sojasaus, citroensap en 5 spice poeder met elkaar te mengen. Snijd vervolgens de rode peper in dunne ringetjes. Aan jezelf de keuze of je de pitjes verwijdert of laat zitten (dan wordt het wat pittiger).
3. Verhit wat plantaardige olie in een wokpan en bak de peper om middelhoog vuur. Voeg de sperziebonen, doperwten en het sausje hieraan toe. Wok 2-3 min en voeg op het laatst de sesamzaadjes toe.
4. Serveer op een grote schaal en doe er nog wat zout en peper overheen. Het kan zowel warm als koud gegeten worden.
Recepten & fotografie: Dominique