Begin je ochtend feestelijk met deze smeuïge kaneelbroodjes van croissantdeeg! Ze zijn niet alleen heerlijk zacht en gevuld met de warme smaak van kaneel, maar de gedroogde abrikozen en de crunch van pecannoten maken deze kaneelbroodjes helemaal af. Het beste van alles? Je maakt ze in een handomdraai met een rol croissantdeeg.
Ideaal voor een gezellig ontbijt met het gezin of een indrukwekkende toevoeging aan je feestelijke brunchtafel. En die glanzende laag abrikozenjam en swirl van frosting maken ze onweerstaanbaar. Iedereen zal smullen van deze heerlijke kaneelbroodjes en jij hoeft er niet uren voor in de keuken te staan.
Meer feestelijke ontbijt recepten? Hier vind je ze allemaal.
Ingrediënten
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- 75 gr donkerbruine basterdsuiker
- 5 gr kaneel
- zout
- 50 gr gedroogde abrikozen
- 25 gr pecannoten, ongezouten + extra
- 1 rol croissantdeeg (350 – 400 gram), zie de notities voor tips
- 2 el abrikozenjam
- 30 gr poedersuiker
- 1/2 tl vanille extract
- 1 – 2 tl melk
- optioneel: sprinkles
Ook nodig
- bakblik of ovenschaal van circa 25×25 cm
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik of ovenschaal met bakpapier of vet deze in met wat boter.
- Meng de 50 gr zachte boter met de 75 gr basterdsuiker, 5 gr kaneel en een snufje zout. Hak de 50 gr gedroogde abrikozen en de 25 gr pecannoten in kleine stukjes.
- Rol het croissantdeeg horizontaal uit, zodat de lange kant voor je ligt. Bestreek het deeg volledig met de kaneelboter. Dit gaat het makkelijkste met een spatel. Strooi daarna gelijkmatig de gehakte abrikozen en pecannoten erover.
- Rol de lange kant strak op en snijd deze daarna in 12 stukken. Leg de kaneelbroodjes met de snijkant naar boven in de ovenschaal. Geef ze rondom wat ruimte, want ze gaan nog rijzen in de oven. Bestrijk ze licht met wat water en strooi er nog wat fijngehakte pecans over voor extra crunch.
- Zet de ovenschaal voor 30 minuten in de oven. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen tot lauw op een rooster.
- Verwarm de abrikozenjam op laag vuur in een pannetje en kwast daarna de bovenkant van de kaneelbroodjes ermee in.
- Haal de kaneelbroodjes voorzichtig los van elkaar en leg ze op een schaal. Maak een frosting door de 30 gr poedersuiker te mengen met ½ tl vanille extract en 1 tl melk. De frosting moet net vloeibaar zijn, voeg eventueel nog 1 tl melk toe. Swirl de frosting over de kaneelbroodjes en garneer optioneel nog met wat sprinkles.
Notities
- Met dit recept maak je 12 kaneelbroodjes.
- Ik maakte gebruik van een rol croissantdeeg van Tante Fanny van 400 gram. Als je deze niet kunt vinden, kun je ook een blik voor super croissants (350 gram) gebruiken en anders 2 blikken deeg voor normale croissants (2x 240 gram). Rol bij deze variant de twee plakken deeg uit en leg ze tegen elkaar aan zodat je een grote plak krijgt.
- Bereiding: 15 minuten + Oven: 30 minuten
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze kaneelbroodjes van croissantdeeg! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious