Onlangs kwam het nieuwe kookboek ‘Bespaar met Jamie’ uit. Boordevol heerlijke maaltijden en tips waarmee je verstandig kunt inkopen, slimmer kunt koken en minder kunt verspillen. Ik ben voor mezelf nog aan het bepalen of ik het echt een low-budget kookboek vind. Want voordat je het als low-budget bijbel kunt gebruiken, moet je wel eerst je voorraadkast vol hebben staan. Nou heb ik toevallig uitpuilende kasten waar onder andere iedere specerij-, olie-, azijn- en rijstsoort in voor komt. Maar ik ken genoeg mensen waar dat niet het geval is. Misschien had ik dan liever gezien dat Jamie ons had laten zien hoe je met weinig ingredienten nog steeds overheerlijke maaltijden op tafel kunt toveren. Desalniettemin, de recepten zijn weer fantastisch! En er staan veel tips in waarmee je daadwerkelijk slimmer kunt koken en minder kunt verspillen. Ach, ik ben gewoon weer blij met dit boek 🙂
En natuurlijk moest er dan ook gelijk uit gekookt worden! Ik was gelijk fan van het rund rendang recept uit het boek. Maar ik had geen rund in huis, maar wel kip. Dus je raadt het al, het werd kip rendang. Nog steeds van Jamie Oliver, want de rest van het recept heb ik (ongeveer) aangehouden. En het resultaat…geweldig! Iedereen in huis, inclusief peuter, smulde ervan. En ik was heel verrast door de smaakexplosie in korte tijd, want normaal is rendang een project waar je toch wel een hele middag voor uittrekt. Een erg leuke variant dus voor doordeweeks. In verband met de peuter heb ik wel minder rode peper gebruikt. Wil je meer pit, voeg dan gewoon een extra pepertje toe.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 2 kipfilets
– 2tl kurkuma
– 1 stuk gember van circa 4 cm
– 2 uien
– 4 teentjes knoflook
– 30gr verse koriander
– 1/2 rode peper
– 1/2tl kaneel
– 200gr spruitjes
– 400gr kokosmelk
– 1 limoen
– yoghurt om te serveren
– olijfolie om in te bakken
– zeezout
– gemalen zwarte peper
Wat je gaat doen
Kook de kipfilet gaar in kokend water met 1tl kurkuma en 1 stukje geschilde gember (1cm). Laat iets afkoelen en pluk de kip daarna in sliertjes.
Schil de ui en snijd in 4 grove stukken. Doe deze met de knoflook, koriandersteeltjes, rode peper (zonder zaadlijsten), 1tl kurkuma, kaneel en resterende gember (geschild) in de keukenmachine. Doe hier een scheut olijfolie bij en maal helemaal fijn tot een pasta.
Bak de pasta vervolgens in een koekenpan of wok totdat het goudbruin wordt en heerlijk geurt. Hiervoor laat je het ongeveer 15 minuten zachtjes bakken. Voeg daarna de geplukte kip en spruitjes toe en bak dit nog 2 minuten mee.
Voeg de kokosmelk en een half blikje water toe en breng op smaak met peper en zout. Breng dit aan de kook en draai daarna het vuur laag. Laat het 15-20 minuten zachtjes pruttelen totdat de saus is ingedikt.
Rasp op het laatst wat limoenschil erboven en knijp een halve limoen erboven uit. Roer dit door de rendang en proef. Breng eventueel nog extra op smaak met peper en zout.
Serveer de snelle kip rendang met blaadjes koriander, partjes limoen, bakje yoghurt en witte rijst.
Maak er ook eens chapati’s bij
Ik serveerde er ook nog zelfgebakken chapati’s bij. Hele dunne pannenkoekjes gemaakt van volkorenmeel. Officieel maak je het met atta, maar dat had ik echt niet in huis. En dan werkt volkorenmeel ook prima. En die chapati’s maak je dus heel makkelijk, hieronder lees je hoe.
Doe 250 gram volkorenmeel met een snuf zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk daar 150ml water en 2 eetlepels olijfolie in. Werk het meel met je vingers door de vloeistoffen en zodra het een samenhangend deeg wordt, kneed je het nog 10 minuten door tot een soepel deeg. Verdeel het deeg vervolgens in 12 kleine balletjes en rol deze uit (vergeet niet te bestuiven met meel) tot 12 dunne pannenkoekjes. Bak de chapati’s vervolgens in een koekenpan met weinig olie. Ze hebben maar 1 minuut per kant nodig en dan zijn ze al klaar. Let op dat ze niet teveel verkleuren. Bewaar de chapati’s tot gebruik in aluminiumfolie.