Mij maak je altijd gelukkig met een aardappelsalade en die staat hier dan ook regelmatig op tafel. Als basis voor een avondmaaltijd, maar ook als bijgerecht bij de barbecue. Deze snelle krieltjessalade is mijn grote favoriet voor als ik in rap tempo nog een salade wil maken. Ik maak ‘m namelijk volledig in één pan. Het is een kwestie van krieltjes koken, de groenten en kruiden snijden, alles door elkaar husselen en klaar is je krieltjessalade.
Meer krieltjessalade recepten vind je hier.
Ingrediënten
- 1 kg krieltjes in de schil
- zout
- olijfolie extra vergine
- appelciderazijn
- 2 grote stengels bleekselderij, of 3 kleinere stengels
- 15 cornichons, maar een stuk of 8 augurken kan ook
- 250 gr cherrytomaten
- 10 gr verse dille, dikke stelen verwijderd
- 3 stengels lente-ui
- 1 el mayonaise met een zuurtje, zoals de Belgische van Jean Bâton
- 1 – 2 tl grove mosterd
- zwarte peper
- gerookt zeezout
Aan de slag!
- Kook de krieltjes 15 minuten in een bodempje gezouten water met de deksel iets schuin op de pan. Giet daarna af en laat iets afkoelen. Halveer de krieltjes en doe ze terug in de pan. Schenk er een royale scheut olijfolie en appelciderazijn bij en hussel de krieltjes in de pan om zodat ze allemaal goed bedekt zijn.
- Snijd ondertussen de bleekselderij en cornichons in kleine blokjes, halveer de cherrytomaten, hak de dille grof en de lente-ui fijn. Gooi alles in de pan erbij met de mayonaise en mosterd en hussel goed om.
- Proef en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper en (gerookt) zeezout. Dat was ‘t, meer hoef je niet te doen. Enjoy.
Notities
- Met dit recept maak je een bijgerecht voor 4 personen.
- Liever vegan? Gebruik dan vegan mayonaise, die van Jean Bâton is top.
- Bereiding: 30 minuten (inclusief koken en afkoelen)
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious