Dit is mijn variatie op de traditionele kip tandoori die wij doordeweeks graag eten. Snelle tandoori curry met kip dus, waar ik ook nog extra groenten aan toevoeg zoals bloemkool en paprika.
Deze snelle tandoori kun je ook heel makkelijk vegetarisch maken door de kip te vervangen door kikkererwten en nog wat extra groenten toe te voegen.
De uiteindelijk smaak wordt bepaald door de tandoori kruiden of pasta die je gebruikt als basis. Nou had ik thuis nog de zelfgemaakte tandoori kruiden van Chef India, maar die zijn helaas nergens te koop. Ik heb daarom in de notities van het recept een aantal tips voor jullie opgenomen.
En dan ga ik in de tussentijd aan de slag met de originele kip tandoori zodat ik daar in de loop van het jaar het recept van kan delen met jullie.
Ingrediënten
- 2 el volle yoghurt + extra
- 1 el olijfolie
- 2 el tandoori kruiden of 3 el pasta, zie notities voor tips
- 300 gr kipfilet, in blokjes
- 400 gr bloemkool, in roosjes
- optioneel: zout
- 1 grote ui, in dunne ringen
- 1 el ghee, maar in olijfolie met een klontje boter kan het ook
- 1 rode paprika, in reepjes
- 100 ml water
- zwarte peper
- citroensap
- 100 gr spinazieblaadjes
- serveer erbij: rijst en optioneel wat grof gehakte koriander
Aan de slag!
- Roer de yoghurt, olijfolie en 1 el tandoori kruiden of 2 el pasta (want die is minder heftig van smaak) door elkaar in een grote kom. Schep de kip en bloemkool erdoor en laat marineren in de koelkast tot je uien gebakken zijn.
- Tip: Als er geen zout in je specerijen zit, voeg dan ook nog een snuf zout toe tijdens het marineren.
- Verhit ondertussen een braadpan en smelt daarin de ghee. Fruit de uienringen voor minimaal 5 minuten, maar liever 10 minuten met nog een extra eetlepel tandoori kruiden of pasta. Wederom zout toevoegen als dit nog niet in de kruiden zit.
- Roer daarna de kip en bloemkool erdoor en zet het vuur wat hoger, bak dit 5 minuten. Voeg de paprika toe en bak nog 2 minuten terwijl je regelmatig roert.
- Schenk het water in de pan, roer door (schraap ook over de bodem) en leg de deksel op de pan. Laat zo 15 minuten pruttelen. Proef na 10 minuten en bepaal of het gerecht nog zwarte peper en/of zout nodig heeft.
- Zet daarna het vuur lager en roer er nog een flinke scheut yoghurt door en een kneepje citroensap. Als laatste gaan de spinazieblaadjes erdoor, die hoeven alleen even te slinken.
- Serveer met rijst en optioneel nog wat grof gehakte koriander.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Als je zelf tandoori kruiden wilt maken, helpt dit artikel je verder.
- Wil je de real deal qua spices, neem dan een kijkje bij Paulami die haar zelfgemaakte masala’s verkoopt.
- Wil je snel aan de slag? Koop dan de tandoori specerijenpasta van Fairtrade Original in de supermarkt.
- Bereiding: 40 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious