Deze snelle tomatensalade met sjalot en oregano is geïnspireerd op de tomatensalade die we in de Algarve altijd geserveerd kregen bij de piri-piri kip. Op de saladeschaal vond je verse, zeer smakelijke plakjes tomaat die gecombineerd werden met rauwe ui, gedroogde oregano, olijfolie en rode wijnazijn. Wat fantastisch smaakte bij de geroosterde, pikante kip en ik betrapte me er altijd op dat ik net zo veel van de salade als de kip kon eten.
Thuis maakte ik onlangs deze snelle tomatensalade van cherrytomaten die ik vervolgens combineerde met sjalot, oregano, olie en azijn. Waanzinnige smaak en zo gemaakt. Kies wel voor goede kwaliteit cherrytomaten voor dit recept, want dat maakt of breekt de smaak.
Benieuwd naar het echte piri-piri recept om erbij te serveren? Dat vind je hier!
Ingrediënten
- 500 gr cherrytomaten
- 1 kleine sjalot
- 2 tl gedroogde oregano
- olijfolie extra vergine
- rode wijnazijn
- zeezout flakes of fleur de sel
- zwarte peper
Aan de slag!
- Halveer de 500 gr cherrytomaten en kook ondertussen wat water, zo’n 300 ml.
- Snijd de sjalot in flinterdunne halve maantjes en doe deze in een vergiet. Schenk in je wasbak het gekookte water erover. Dit zorgt ervoor dat de sjalot niet meer zo rauw smaakt.
- Meng de cherrytomaten met de sjalot en 2 tl gedroogde oregano in een kom. Schenk er een royale scheut olijfolie extra vergine bij en 1 el rode wijnazijn. Voeg ook een snuf zeezout flakes toe en 2 malen van de pepermolen. Hussel alles door elkaar en proef. Wil je het wat zuurder, voeg dan nog wat azijn toe. Wil je het wat zouter, dan wat extra zeezout en mag het iets meer pit hebben, dan gaat er nog wat zwarte peper bij.
Notities
- Met dit recept maak je een salade als bijgerecht voor 4 personen
- Je kunt deze salade ook met trostomaten maken, snijd deze dan in plakjes.
- Mocht je gerookt zeezout in huis hebben, gebruik deze dan in je salade.
- Je kunt de salade voorbereiden en afgedekt in de koelkast bewaren. Haal ‘m 30 minuten voordat je gaat eten uit de koelkast zodat de salade weer op kamertemperatuur komt. Want dan smaken de tomaten honderd keer lekkerder.
- Bereiding: 15 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious