Ik had zin in een stoofgerecht maar niet zo’n zin in vlees. Ik besloot daarom eens een stoofgerecht te maken met vis, weer eens wat anders! Het fijne daaraan is dat het veel sneller klaar is. De vis is binnen 5 minuten namelijk al heerlijk zacht en gaar. Combineer dat met wat verschillende groente, krieltjes en smaakmakers als ui en knoflook en je hebt zowaar een simpele maar oh zo heerlijke visstoof op tafel. Ultiem comfort food wat mij betreft.
Wat je nodig hebt voor 4 personen:
-
- 300gr geschrapte worteltjes
- 500gr krieltjes
- halve bloemkool of 1 kleintje
- flinke klont boter
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 120 ml droge witte wijn
- 1 l groente- of kippenbouillon
- 1 tomaat
- 500 gr witvis zoals kabeljauw of schelvis
- 125 ml room
- zout
- zwarte peper
- handje verse bieslook
Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 45 min
-
- Snijd de wortel in dunne plakjes. Halveer de krieltjes in de lengte en snijd de bloemkoolroosjes in stukken.
- Verhit een goede klont boter in een grote pan met een dikke bodem. Voeg de ui, knoflook en wortel toe en fruit het geheel zo’n 5 minuten aan. Voeg de wijn toe en laat dit in 5 minuten voor het grootste deel inkoken.
- Voeg de krieltjes, bloemkool en de bouillon toe en laat het geheel zo’n 15-20 minuten stoven tot de groenten zacht zijn.
- Snijd de tomaat in blokjes en de witvis ook. Voeg toe aan het de inmiddels zachte groenten in de pan en stoof deze 5 minuutjes mee.
- Zet het vuur laag en voeg de room en wat zout en peper naar smaak toe aan het geheel. Serveer in diepe borden met een lepel erbij en wat fijngehakte bieslook erover heen. Lekker met wat grof bruin brood met boter (ook lekker om te dopen). Grote kans dat je dan wat van de visstoof overhoudt, maar die smaakt de dag erna ook nog heerlijk kan ik je vertellen. Eet smakelijk!
Variatietip: voor wat extra pit kun je een fijngesneden rood pepertje mee fruiten met de ui en knoflook.
Recept & fotografie: Dominique