3.67 van 3 stemmen

Snickers om zelf thuis te maken met de kids

1 uur 15 minuten
Gebak
Zoet

Ik hou er niet zo van om gerechten te bestempelen als gezond of gezonder, omdat ik in de loop der jaren heb geleerd dat een gezond voedingspatroon wordt bepaald door het geheel wat je eet op een dag. Daar kan af en toe ook een ongezonder taartje of koekje bij, …

Ik hou er niet zo van om gerechten te bestempelen als gezond of gezonder, omdat ik in de loop der jaren heb geleerd dat een gezond voedingspatroon wordt bepaald door het geheel wat je eet op een dag. Daar kan af en toe ook een ongezonder taartje of koekje bij, mits je maar zorgt dat de boel in balans blijft. Maar toch ga ik me vandaag wagen aan het recept van ‘gezondere’ Snickers die je zelf thuis kunt maken. Ooit ontstaan door een kookworkshop die ik samen met mede-moeder Tamar (die ook een hele leuke food- en moestuinblog heeft) gaf aan basisschool- en middelbare schoolleerlingen. We doken met hen de keuken in om bewuste tussendoortjes te maken.

Tamar leerde de kids hoe je repen kunt maken met granen, zaden, noten en gedroogd fruit en ik besloot om zelf Snickers met ze te maken. Maar dan zonder toegevoegde suikers, in plaats daarvan gebruikte ik dadels. Het recept is nadien nog vele malen gemaakt, want deze Snickers zijn echt geniaal lekker. Bijkomend voordeel is dat ze heel goed vullen, waardoor je aan 1 stukje wel voldoende hebt. En de rest kun je gewoon in de vriezer bewaren waardoor je altijd een voorraadje in huis hebt. En als je ze dan uit de vriezer haalt, kun je er ook nog voor kiezen om ze als een ijsje te eten. Of je laat ze even liggen waardoor de vulling op kamertemperatuur komt en heerlijk romig wordt. Of ze onder aan de streep nou echt gezonder worden qua kcal? Nou, zeker niet. Ik heb het niet uitgerekend, maar ik weet wel dat noten, dadels en kokosolie hoog scoren op de kcal-ladder. Maar je bent wel wat bewuster bezig in de keuze van ingrediënten. En lekker dat ze zijn!

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 75 gr pinda’s, ongezouten en zonder vlies
  • 75 gr blanke amandelen
  • 150 gr geweekte/zachte dadels, zonder pit
  • 2 tl kokosolie (zie notities)
  • snufje zeezout

Voor de vulling:

  • 150 gr geweekte/zachte dadels, zonder pit
  • 100 gr pure pindakaas, eventueel in de smaak karamel-zeezout
  • 100 ml water
  • 2 tl vanille extract

Voor de bovenlaag:

  • 1 el kokosolie (zie notities)
  • 75 gr extra pure chocolade, minstens 70%, grof gehakt
  • 1 tl vanille extract
  • 1 el pinda’s, ongezouten en zonder vlies, grof gehakt
  • optioneel: snufje zeezout flakes

Ook nodig

  • laag bakblik van 20 x 30 cm
  • bakpapier

Aan de slag!

  • Hak voor de bodem de pinda’s, blanke amandelen en dadels grof in de keukenmachine met de kokosolie en een snufje zeezout.
  • Bekleed een laag bakblik (bijvoorbeeld een brownieblik van 20 x 30 cm) met bakpapier en schep hier de grof gemalen bodem in. Verdeel gelijkmatig en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Zet het bakblik daarna in de vriezer.
  • Meng voor de vulling de dadels, pindakaas, water en vanille extract in de keukenmachine of blender. Laat de machine draaien totdat het mengsel helemaal fijn en romig is. Voeg eventueel een extra scheutje water toe als je het geheel nog te droog vindt. Maar het mag ook weer niet te vochtig worden.
  • Haal het bakblik uit de vriezer en schep de vulling op de bodem. Verdeel daarna gelijkmatig.
  • Smelt voor de bovenlaag de kokosolie op laag vuur in een pannetje. Zet daarna het vuur uit en roer de grof gehakte pure chocolade erdoor. Blijf roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is en deze mooi glanst. Roer als laatste de vanille extract erdoor.
  • Schenk de gesmolten chocolade gelijkmatig over de vulling en strijk eventueel glad. Strooi als laatste de grof gehakte pinda’s erover en eventueel wat zeezout flakes (maar houd dit subtiel).
  • Zet het bakblik 1 uur in de vriezer. Til daarna het bakpapier aan twee kanten op zodat je de Snickers uit het bakblik kunt tillen. Snijd ze in 15 - 20 stukjes, afhankelijk van hoe groot je ze wilt maken. Deze Snickers vullen enorm, dus aan één stukje heb je wel gelijk genoeg als tussendoortje.

Notities

  • Met dit recept maak je ca. 15-20 stukjes.
  • Bereiding: 15 minuten + vriezer 1 uur.
  • Geschikt als tussendoortje, nagerecht of snack.
  • Geen kokosolie in huis? Dan werkt roomboter ook.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer