Als er een plek is waar je de allerlekkerste, op en top Italiaanse pasta’s kunt vinden, is het wel bij een van de Spaghetteria Pasta-bars in Amsterdam of Utrecht. Als je er weleens geweest bent, weet je dat waarschijnlijk allang en als je er nog nooit geweest bent dan kom je daar nog wel achter. Vandaag vertel ik meer over ze en deel het recept voor bucatini met aubergine en gorgonzola.
Achter de schermen bij Spaghetteria pastabar
Bij Spaghetteria draait alles om verse, zelfgemaakte pasta en de waardering voor Italiaanse tradities. En eigenlijk niet meer dan dat. Ingewikkeld is het dus zeker niet, er staan elke dag zes traditionele pasta’s op het menu waarvan er drie dagelijks wisselen. Mijn gedachten dwalen af terwijl ik dit schrijf omdat ik me besef dat ik dus iedere dag een andere pasta zou kunnen eten bij Spaghetteria. Lijkt me lekker, maar wel iets minder voor de lijn. De simpliciteit en Italiaanse traditie wordt ook doorgevoerd in de rest van het menu, zo wordt er geen melk bij koffie geserveerd, is er één dessert en dat is (hele lekkere) tiramisu en kun je genieten van een zelfgemaakte scroppino of limoncello. Scheelt weer wat keuzestress!
Fotograaf:Â Danny Griffioen
Dat de pasta’s ook echt op en top Italiaans zijn is te danken aan chefkok Stefano Cavallari. Het maken van pasta’s is hem met de paplepel ingegoten, naar eigen zeggen heeft hij het meest geleerd van zijn eigen nonna terwijl hij opgroeide in de streek Emilia-Romagna. Met de biologische bloem vanuit deze streek maakt hij ook nu (met zijn team) dagelijks verschillende soorten pasta.
Fotograaf:Â Danny Griffioen
Toen ik uitgenodigd werd om een kijkje te nemen in het eigen Laboratorio van Spaghetteria, oftewel de plek waar alle pasta’s gemaakt worden, was ik dan ook erg nieuwsgierig. Vijf jaar geleden maakten ze alle pasta’s compleet met de hand, wat wel tien uur op een dag in beslag kon nemen, dat gaat nu niet meer maar ook met de machines is er veel handwerk. Toen ik mee mocht kijken, maakten ze net pasta’s in verschillende kleuren, de kleuren zijn afkomstig van natuurlijke bronnen. Zoals bijvoorbeeld bietensap voor de rode pasta.
Fotograaf:Â Danny Griffioen
Samenhorigheid en sfeer in de Spaghetteria bar
Maar ook voor de schermen mocht ik meekijken. Dit keer was ik in Amsterdam Oost waar je, net als bij de andere pasta-bars, een grote robuuste tafel in het midden van de zaak vindt waar je met elkaar omheen kunt zitten. Dit zorgt direct voor een gevoel van samenhorigheid. Je kunt ook plaatsnemen aan de hoge tafels in de vensterbanken, dat vind ik zelf ook altijd erg leuk omdat je dan naar buiten kunt kijken. En in de zomer is er ook een heerlijk terras.
Fotograaf:Â Danny Griffioen
In alle Spaghetteria bars vind je dezelfde sfeer en stijl qua interieur. Maar dat niet alleen, want ook bij alle Spaghetteria bars werken in de keuken alleen Italiaanse koks en in de bediening vind je alleen mannen. Ik vind het wel wat hebben, het past bij het geheel en maakt de sfeer compleet. Waarschijnlijk helpt het ook wel dat de mannen heel vriendelijk zijn en niet onplezierig om naar te kijken 😉
Hét pasta boek van Spaghetteria’s chefkok
Mocht je dus trek hebben in een echte Italiaanse pasta, dan weet je dat je bij een van de Spaghetteria bars aan het juiste adres bent. Máár je kunt ook thuis een poging wagen, want Stefano Cavallari heeft het boek Pasta uitgebracht waar je 61 authentieke pastagerechten uit de keuken van Spaghetteria kunt vinden. Dit verschilt van eenvoudige pastagerechten voor het hele gezin tot aan uitdagendere recepten met verrassende ingrediënten.
Inmiddels heb ik zelf al meerdere pasta’s uit het boek gemaakt en ze smaakten stuk voor stuk verrukkelijk. Voor de pasta liefhebbers onder ons is het boek dan ook zeker een aanrader! Om je alvast een voorproefje te geven deel ik het recept voor bucatini alla melanzane e gorgonzola, oftewel bucatini met aubergine en gorgonzola met jullie. Mijn favoriet tot op heden.
Recept voor bucatini met aubergine en gorgonzola
Wat je nodig hebt voor 4 personen:
-
- 350 gr bucatini (of tagliatelle)
- 2 aubergines
- 150 gr gorgonzola
- 1 ui
- extra vergine olijfolie
- 200 ml verse room
- zout
- peper
- 4 takjes verse peterselie
- grana padano geraspt
Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 20 min
-
- Was en snijd de aubergine en de gorgonzola in blokjes en snipper de witte uit fijn.
- Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan. Bak daarin de aubergine gaar en voeg de ui, gorgonzola en room toe.
- Was de peterselie en hak de blaadjes fijn, voeg de helft daarvan toe aan de saus. Laat dit op een laag vuur zo’n 8 minuten pruttelen en voeg naar smaak peper en zout toe.
- Kook de bucatini/tagliatelle al dente in ruim kokend water met zout. Giet de pasta af en voeg deze toe aan de saus en roer door op laag vuur.
- Na een paar minuten is de saus goed in de pasta getrokken en kan deze op het bord. Bestrooi nog met wat overgebleven peterselie en de geraspte grana padano. Buon appetito!
Mocht je dus trek hebben in een lekkere, op en top Italiaanse pasta, ga dan zeker eens langs bij een van de Spaghetteria pasta-bars. Of maak er zelf eentje uit het Pasta boek, je vindt ‘m op bol.com voor € 17,50. Smullen gegarandeerd 🙂