Voor deze spaghetti met gekonfijte tomaat hoef je niet heel veel moeite te doen, als je maar wel een beetje de tijd hebt. Want de cherrytomaten worden eerst een uur in de oven gekonfijt waardoor ze een diepe, krachtige smaak krijgen. Daar voegde ik nog wat zongedroogde tomaat, verse kruiden en buffelmozzarella aan toe en daarna kon het grote genieten beginnen.
Tip voor als je toch al aan het konfijten bent: maak een dubbele portie en bewaar de tweede portie in een glazen potje overgoten met olijfolie extra vergine. Zo kun je de gekonfijte tomaat lang bewaren en dat smaakt heerlijk in salades, bij een stukje kaas of op een broodje.
Ingrediënten
- 500 gr cherrytomaten
- 4 sjalotten, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- handje verse tijm, blaadjes afgeritst + extra
- handje verse oregano, grof gehakt
- zout
- bakolijfolie
- 400 gr spaghetti
- 200 gr zongedroogde tomaten, grof gehakt
- olijfolie extra vergine
- zwarte peper
- 150 gr bolletjes buffelmozzarella, in stukjes
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng de hele cherrytomaten, sjalot, knoflook, tijm, oregano, flinke snuf zout en scheut bakolijfolie in een ovenschaal en meng. Zet de schaal 1 uur in de oven om de cherrytomaten te konfijten.
- Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af, maar bewaar een kopje kookvocht.
- Schenk een scheutje bakolijfolie in de pan waar je de spaghetti in hebt gekookt en bak hierin de zongedroogde tomaten.
- Voeg de spaghetti, gekonfijte tomaten (inclusief sjalot, knoflook en kruiden) en scheut olijfolie extra vergine toe en schep rustig door elkaar. Voeg eventueel kookvocht toe voor een meer smeuïge saus.
- Breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout en schep de mozzarella door de spaghetti. Warm kort door en serveer op borden met extra verse tijmblaadjes.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- De voorbereiding duurt 10 minuten, dan 60 minuten oventijd en vervolgens nog 15 minuten bereiding.
- Tip voor als je toch al aan het konfijten bent: maak een dubbele portie en bewaar de tweede portie in een glazen potje overgoten met olijfolie extra vergine. Zo kun je de gekonfijte tomaat lang bewaren en dat smaakt heerlijk in salades, bij een stukje kaas of op een broodje.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious