Deze spaghetti met sardines is een klassiek Siciliaans pastagerecht (pasta con le sardine). Ik vond het recept in het kookboek De Smaak van Sicilië en was gelijk geïntrigeerd. Want naast sardines en ansjovis gaan er ook rozijnen en pijnboompitten door de saus. En laat dat nou niet heel gangbaar zijn. De schrijfster Ursula Ferrigno voegde ook nog wat venkel toe, haar favoriet na talloze keren proeven. Het recept was heel makkelijk te maken en ik vond het zalig! Een aanrader, en die rozijnen voegen ook echt wat toe.
De Siciliaanse eetcultuur is bijzonder rijk, met invloeden van de Grieken, Romeinen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden. Gecombineerd met de vruchtbare grond en prachtige producten zoals olijfolie, schapenmelkricotta, olijven, wilde venkel en citrusfruit heeft dit eiland alles in handen voor geweldige gerechten. En vooral die authentieke gerechten zijn zo lekker. Denk aan risottoballetjes (arancini), olijvenrelish, gevulde visgerechten, kleurrijke salades, gebakken lamsvlees met ansjovissaus en natuurlijk cannoli en cassata.
Al deze gerechten vind je terug in het kookboek met mooie fotografie en duidelijke recepturen. Fijn boek, waar ik al lang plezier van heb. Ik wilde voor jullie een linkje plaatsen om het zelf ook te kunnen bestellen, maar ik zie het boek alleen nog tweedehands online staan (onder andere hier) dus ik ben bang dat het niet meer verkrijgbaar is. Dus misschien moet ik voor jullie de cannoli dan ook maar maken, zodat ik dat recept met iedereen kan delen. Maar vandaag ga ik jullie eerst verblijden met het recept van deze spaghetti met sardines. Geniet ervan!
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 el bakolijfolie
- 150 gr niet al te compact (zuurdesem)brood, zonder korst en tot kruim gemalen
- zout
- zwarte peper
- 50 gr pijnboompitten
- 1 grote venkelknol (bewaar het loof), in dunne plakjes
- 1 ui, gesnipperd
- 100 ml droge witte wijn
- 6 opengevouwen sardines, graten verwijderd (vraag je visboer of haal ze anders uit blik, maar dat is wel minder, vind ik)
- 6 ansjovisfilets in olie
- 50 gr rozijnen
- 350 gr spaghetti
- 2 el olijfolie extra vergine
Wat je gaat doen
Bereiding: 30 minuten
-
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng voor de pangrattato (broodkruim) 1 teen fijngehakte knoflook, 1 eetlepel olijfolie, brood en zout en peper naar smaak op de bakplaat. Bak dit circa 6 minuten in de oven, onder af en toe omscheppen, tot het goudgeel is. Laat afkoelen en maal verder fijn, met een stamper in een vijzel of in een keukenmachine.
- Verhit voor de saus 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en roerbak daarin de pijnboompitten goudgeel. Voeg 1 teen fijngehakte knoflook, de venkel en ui toe en fruit die gaar. Voeg de wijn, sardines, ansjovis en rozijnen toe en laat 8 minuten pruttelen op laag vuur. Het zal nu verrukkelijk gaan geuren.
- Kook in de tussentijd de spaghetti beetgaar in gezouten water en giet af, maar bewaar wat van het kookvocht om de sardinesaus te verdunnen.
- Schep de pasta door de sardinesaus en strooi er royaal broodkruim en venkelloof over. Besprenkel met olijfolie extra vergine en serveer de spaghetti met sardines direct.
Recept: Ursula Ferrigno (De Smaak van Italië), Fotografie: Francesca
Meer recepten met sardines? Kijk dan hier.