Samenwerking – “Francesca, wil je samen met Verstegen Spices & Sauces de wereld rondreizen om de oorsprong van hun specerijen te ontdekken?” Aan mijn kant van de lijn valt een lange stilte na deze vraag. Want laten we eerlijk wezen, deze vraag krijg je niet elke dag. Ook niet elk jaar trouwens.
Afgelopen mei was het zover. Onze eerste reis naar Marokko stond op de planning, naar Fez om precies te zijn. Inmiddels was ik ervan doordrongen dat dit een van de werkreizen van mijn leven zou worden. Geen reis voor de ‘perfecte plaatjes’, maar voor het echte verhaal achter twee specerijen waar Marokko bekend om staat. Of eigenlijk een specerijenmengsel en een specerij: ras el hanout en korianderzaad.
In deze eerste aflevering van Spice Trail (had ik al verteld hoe trots ik ben?) ga ik jullie alles vertellen en vooral laten zien over ras el hanout, oftewel ‘het beste van de winkel’. Misschien wel een van de meest complexe specerijenmengsels ter wereld, want iedereen geeft er zijn of haar eigen draai aan. En in Fez zit er in ieder geval één ingrediënt in dat je in Nederland nooit zal proeven…meer verklap ik niet! Het is tijd om lekker achterover te leunen en in de magische wereld van Fez en de ras el hanout te duiken.
Achter de schermen bij Spice Trail
Voordat we gaan koken, want uiteraard krijgen jullie een recept van me, vind ik het leuk om wat meer te vertellen over wat er achter de schermen gebeurde. In totaal zijn we vijf dagen op reis geweest en in die tijd hebben we 2 afleveringen gemaakt. Met een team van zeven mensen! Ik schrok me rot toen ik dat voor het eerst hoorde…”allemaal om mij leuk op de film te krijgen, nee toch?”. Grapje natuurlijk, het was vooral bedoeld om de ras el hanout goed in beeld te krijgen.
Achter de camera’s waren helden Sander en Peter te vinden en Martin was verantwoordelijk voor het geluid, de nodige woordgrapjes en al het andere waar wij niet uitkwamen (want Martin kan alles). Ook was de ‘creatieve vader’ René erbij en natuurlijk Verstegen zelf, in de vorm van Sabrina. Een van de leukste klanten ooit, omdat ze een kei is in precies weten wat ze wil, maar ook in kunnen loslaten.
Even denken, vergeet ik nou nog iemand? Oh ja, Mattijs! De producer vanuit Lukkien, hoe kan ik hem nou vergeten. De man die altijd weer de ‘circle with the square’ wist te verbinden. Oftewel alle losse eindjes aan elkaar wist te knopen. En dat was hard nodig, want het was een enorme operatie. Ik heb het vaker gezegd, maar herhaal het hier nog maar een keer: we waren een ‘dream team’ samen. Door het plezier en de professionaliteit van onze samenwerking is Spice Trail alleen maar mooier en echter geworden.
In Fez hebben we heel nauw samengewerkt met locals die je allemaal zult zien in de series. Vooral Khalil wil ik even in het zonnetje zetten. Hij is een wandelende specerijenencyclopedie en achter de schermen bleef ik maar met ‘m praten. Zo leer je de echte verhalen kennen, ik vond het geweldig.
Zo maak je de lams tajine met ras el hanout
Genoeg gepraat, tijd om te koken! Zoals beloofd in de aflevering krijgen jullie van mij het recept van de zoete lams tajine met ras el hanout, rozijnen en amandelen. Mijn versie is minder zoet dan de versie van Abdullah. Ik hou wel van een zoet tintje in mijn eten, maar wil niet het gevoel hebben dat ik al half aan het dessert ben begonnen. Vandaar mijn variatie op het recept wat, zeg ik in alle bescheidenheid, waanzinnig lekker is geworden.
Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen
-
- 1,5 kg lamsschouder, in grove stukken en op kamertemperatuur
- 50 gr gezouten boter, kamertemperatuur
- 2 el ras el hanout (De zakjes van Verstegen koop je gewoon in de supermarkt, handig!)
- 1 el kurkuma
- 2 tl kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl gemalen witte peper
- 1 tl gemalen zwarte peper
- 2 plukjes saffraan
- 1/4 bolletje nootmuskaat, geraspt
- flinke snuf zout
- 1 grote of 2 kleine uien
- olijfolie om te bakken
- 500 ml heet water
- 100 gr vloeibare honing (Geen honing uit het Atlasgebergte in huis, wat ik me goed kan voorstellen, gebruik dan gewoon bloemenhoning. Werkt ook prima.)
- 50 gr rozijnen
- 75 gr blanke amandelen
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 15 minuten / Wachttijd: 75 – 105 minuten
1. Meng de stukken lam met de boter, alle specerijen en zout in een grote kom. Masseer alles met je handen goed in het vlees en laat 15 minuten staan.
2. In de tussentijd hak je de ui grof.
3. Zet een grote braadpan op hoog vuur en schenk daar een flinke scheut olijfolie in. Leg de stukken lam in de pan en braad rondom bruin aan. Voeg op het laatst de ui toe en bak even mee. (Tajine in huis? Dan kun je het gerecht ook daarin bereiden.)
4. Schenk het hete water in de marinadekom, roer even door zodat je de restjes van de marinade ook te pakken hebt. Schenk het water bij het lam en draai het vuur laag. Laat 60 – 90 minuten stoven met de deksel op de pan totdat het vlees mals is en bijna van het bot valt. Schep het vlees af en toe om. (Deze stap kan ook in de snelkookpan, dan heb je circa 35 minuten nodig.)
5. Schenk de honing erbij en roer de rozijnen erdoor en laat nog 15 minuten op laag vuur pruttelen.
6. Schep het vlees met de saus over op een grote schaal en garneer met de amandelen.
Serveertip: Lekker met een salade van parelcouscous en geroosterde wortel, maar met alleen een frisse salade kan het ook prima.
Wat kun je nog meer met ras el hanout?
Ras el hanout is een kruidig specerijenmengsel wat je kunt gebruiken voor tal van gerechten. Het geeft een warme, diepe smaak aan je eten. Ook in gerechten die minder tijd nodig hebben, dus ook heel goed te gebruiken voor de doordeweekse maaltijd. De mengeling van Verstegen bestaat uit kurkuma, koriander, paprika, komijn, peper, gember, zoethout, kaneel, kardemom en ui. Een heerlijke basis waar je zelf nog alle kanten mee op kunt.
Je kunt ras el hanout gebruiken voor marinades van vlees en kip en natuurlijk in stoofgerechten. Dat hoeft echt niet altijd in een tajine zoals in Marokko. Gebruik er gewoon je eigen braadpan voor of marineer je kip en rooster die daarna in de oven. Je kunt kip of lamskoteletten ook eerst insmeren met een rub van ras el hanout en olie en ze daarna op de barbecue leggen.
Uiteraard is het heerlijk in combinatie met couscous (waarvoor jullie binnenkort ook nog een lekker recept krijgen). Ik strooi het ook nog weleens over een salade voor een extra kick of strooi een eetlepel in het water waar ik de rijst in kook. Ook groenten krijgen een heerlijke smaak van de ras el hanout. Smeer grofgehakte groenten in met olie en ras el hanout voordat je ze grilt in de oven bijvoorbeeld. Of roerbak eens wat krieltjes met groenten in de wok met wat ras el hanout. Wat me ook erg lekker lijkt is deze vistajine met ras el hanout van 2WMN, deze ga ik zeker een keer maken.
Genoeg toepassingen dus waardoor het zakje niet in je lade hoeft te blijven liggen! Ik hoop dat jullie genoten hebben van mijn eerste ontdekkingstocht voor Spice Trail en dat ik heb kunnen inspireren om vaker te koken met ras el hanout. Ik ben benieuwd wat jullie ermee gaan maken, laat het me zeker even weten in een reactie hieronder.
- Wil je de tweede aflevering over korianderzaad in Marokko ook bekijken? Die vind je hier.
- Wil je de derde aflevering over zwarte peper in Indonesië ook bekijken? Die vind je hier.
- Wil je de vierde aflevering over witte peper in Indonesië ook bekijken? Die vind je hier.
- Wil je de vijfde aflevering over nootmuskaat en foelie in Indonesië ook bekijken? Die vind je hier.