Samenwerking – Afgelopen week konden jullie de eerste aflevering van Spice Trail by Verstegen zien waarin ik op zoek ging naar de oorsprong van ras el hanout. Wie denkt dat ik daarna rustig kon uitbuiken in Fez heeft het mis. Niet in de laatste plaats omdat ik toen al enorm zwanger was, maar niemand dat nog wist. Maar vooral natuurlijk omdat ik nog een belangrijke missie had in Marokko: ik ging op zoek naar de oorsprong van korianderzaad.
Zelfs de allergrootste haters van verse koriander hebben vaak geen enkele moeite met de zaadjes van dezelfde plant. Hoe dat precies zit en wat het verschil nou is tussen de gedroogde zaadjes en de verse blaadjes laat ik allemaal zien in de tweede aflevering van Spice Trail! Ga er maar weer lekker voor zitten en bereid je voor op een bijzondere rit naar de regio Ouezzane waar het meeste korianderzaad in Marokko groeit. Bekijk het filmpje hieronder of op YouTube.
Achter de schermen bij Spice Trail
Ik vertelde al dat we met een team van zeven mensen in Marokko waren om de prachtige films te maken. De Marokkaanse Khalil stond ons met kennis, raad en daad bij. Vooral in daden excelleerde hij deze keer. Hij had namelijk alle filmvergunningen in bezit en kreeg het Spaans benauwd als wij weer eens ergens de drone lieten vliegen waarvoor onduidelijk was of onze vergunning geldig was. “Oh no, Francesca, they are doing it again!”, hoorde ik dan licht paniekerig naast me in de auto terwijl ik half proestend van het lachen naast hem zat.
Ik heb aardig lang naast hem gezeten trouwens. Want als Khalil vertelde dat iets een uur rijden was, kon je er met gemak twee uur bij optellen. Maar dat was helemaal prima, wij vermaakten ons wel en konden prachtige beelden schieten. En zoals ik de vorige keer al vertelde was Khalil een specerijenencyclopedie op benen en ik kon uren met hem kletsen over specerijen, eten en het leven in Marokko.
Een van mijn meest bijzondere ervaringen was deze keer ook het koken bij Mouhssine thuis. Hij is de eigenaar van Agrin Maroc en nodigde me na de rondleiding in de korianderfabriek uit om bij hem thuis te komen koken. Ik had geen idee dat ik in een soort paleis zou belanden, wat een middag was dat! De gastvrijheid in Marokko raakt me sowieso iedere keer. De deuren staan overal open en je mag altijd mee eten.
Zo maak je de tajine met kip en citroen
Over eten gesproken, bij Mouhssine thuis leerde ik het recept van de tajine met kip, korianderzaad, gekonfijte citroen en olijven. Een gerecht van zijn moeder wat hij nog steeds het liefst eet. En ik snap nu heel goed waarom! Gekonfijte citroenen kun je in Nederland trouwens in de Marokkaanse of Midden-Oosterse supermarktjes kopen. In Marokko gebruiken ze er de kleinste citroentjes voor die ze daarna inmaken met zeezout. De smaak van de schil verandert hierdoor helemaal. Deze smaakt gerijpt met een zout tintje, terwijl het vruchtvlees niet meer lekker is. Maar juist die schil gebruik je dan dus in gerechten.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 1 rode ui
- 1 witte ui
- 3 flinke tenen knoflook
- 1/2 el korianderzaad (Verstegen verkoopt de potjes hiervan in de supermarkt)
- 1/2 el grof zeezout
- 1 tl witte peper korrels
- 1/2 el kurkuma
- 1 tl gemberpoeder
- olijfolie
- 1 hele kip (ik gebruikte een biologische maiskip)
- 1 l heet water
- 150 gr smakelijke olijven
- 2 gekonfijte citroenen (alleen de schil)
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 20 minuten / Wachttijd: 50 – 65 minuten
1. Snijd de uien in ringen en plet de tenen knoflook.
2. Meng alle specerijen in een vijzel en stamp fijn tot een aromatisch mengsel. En vergeet niet wat Michiel van Verstegen ons in de eerste aflevering heeft geleerd: goed blijven roeren zodat de etherische oliën vrij komen.
3. Schenk een flinke bodem olijfolie in een braadpan en fruit daarin de ui voor een paar minuten. Voeg op het laatst de knoflook en specerijen toe. Bak dit nog 1 minuut terwijl je blijft roeren.
4. Leg de kip in de pan en schenk het hete water erover. Zet de deksel op de pan en laat de kip 50 – 60 minuten (afhankelijk van hoe groot je kip is) op laag vuur pruttelen terwijl je ‘m geregeld omdraait. Je kunt de kip natuurlijk ook in een tajine of snelkookpan bereiden.
5. Als de kip gaar is, schep je ‘m over op een schaal en laat je de heerlijke saus inkoken. Proef en breng eventueel extra op smaak (wat bij mij niet eens nodig was). Laat de olijven uitlekken en snijd de schil van de gekonfijte citroen in kleine stukjes.
6. Leg de kip weer terug in de saus en laat nog een paar minuten pruttelen. Serveer op een schaal of in een tajine en garneer met de olijven en gekonfijte citroen.
Serveertip: Lekker met een groene salade en couscous die je bereidt met een snufje kurkuma en saffraan.
Wat kun je nog meer met korianderzaad?
Korianderzaad is een echte allemansvriend. Het wordt veel in de Indische keuken gebruikt, maar ook in de Vietnamese, Thaise, Chinese en in veel Arabische keukens. Vaak is het ook een vast onderdeel van specerijenmengelingen. Je kent het trouwens ook als ketoembar.
Zoals ik al eerder aangaf: de smaak van korianderzaad heeft niets te maken met de smaak van korianderblad. Het blad is een kruid, terwijl de zaadjes de gedroogde vruchtjes zijn van dezelfde plant. Korianderzaad smaakt warmer, kruidiger en niet ‘zepig’ zoals veel mensen korianderblad vinden smaken.
Je kunt de zaadjes dus perfect gebruiken in marinades en specerijenmengelingen, maar ook in bouillons en soepen. Korianderzaad in curry’s is zalig en gebruik het ook eens in zelfgemaakte naan of tortilla wraps. Zoals bijvoorbeeld deze Midden-Oosterse wraps met bloemkool van ChicksLoveFood. Of voeg ze toe als je groenten inmaakt of zuurkool maakt.
Naast de hele korrels kun je van Verstegen ook het gemalen korianderzaad kopen. Verstegen sourced de hele korrels in Marokko en maalt ze daarna zelf fijn in Rotterdam. Zo weet je zeker dat de gemalen uitvoering uit pure zaadjes bestaat. Ik vind het heerlijk om een snufje toe te voegen in gehaktballen of in een meatloaf. Ook kun je ermee bakken! Denk aan peper- of ontbijtkoek of herfstige koekjes.
Multifunctioneel dus, die korianderzaadjes! Ik hoop dat jullie wederom genoten hebben van mijn tweede en gelijk laatste ontdekkingstocht voor Spice Trail in Marokko. Laten jullie me weten wat je gaat koken ermee en of de kip gesmaakt heeft?
- Wil je de eerste aflevering over ras el hanout in Marokko ook bekijken? Die vind je hier.
- Wil je de derde aflevering over zwarte peper in Indonesië ook bekijken? Die vind je hier.
- Wil je de vierde aflevering over witte peper in Indonesië ook bekijken? Die vind je hier.
- Wil je de vijfde aflevering over nootmuskaat en foelie in Indonesië ook bekijken? Die vind je hier.
Dit is een samenwerking met Verstegen Spices & Sauces. Lees hier mijn disclaimer.