Heel eerlijk, voor een quiche gebruik ik heel vaak kant- en klaar quichedeeg. Ik neem er vaak niet de tijd voor (of heb gewoon de tijd niet) en wil de quiche dan snel in de oven hebben staan zodat ik mijn handen vrij heb om iets anders te doen. Vandaag niet, want voor deze spinaziequiche met cherrytomaten en gruyère maakte ik het deeg weer eens zelf. En wat bleek, ik was vergeten hoe makkelijk, snel en lekker het eigenlijk is.
Het is een kwestie van de ingrediënten door elkaar heen kneden (kan gewoon met de hand) en daarna leg je het nog 30 minuten in de koelkast. Kan ook langer trouwens, dus een prima gerecht om voor te bereiden. Je maakt het deeg de avond ervoor, legt het ingepakt in de koelkast en haalt het er de volgende avond weer uit om uit te rollen. Kind kan de was doen. Of quiche maken dus.
Leuk detail: ik verkocht deze quiche als groentetaart aan mijn kinderen en Jessey noemde dit “de allerlekkerste groententaart ooit!”. Benieuwd of jullie kinderen er ook zo van gaan genieten!
Ingrediënten
Voor het quichedeeg (zie notities):
- 200 gr bloem
- 1 tl zout
- 1 ei, losgeklopt
- 120 gr koude boter, in kleine blokjes
- 2 el koud water
Voor de vulling:
- 1 ui, gesnipperd
- bakolijfolie
- 1 tl pimentpoeder, nootmuskaat is ook lekker
- zout
- 400 gr verse bladspinazie
- 5 eieren
- 120 ml slagroom
- 150 gr gruyere, geraspt
- zwarte peper
- paneermeel
- 200 gr cherrytomaten, staat gezellig als ze nog een kroontje hebben
Aan de slag!
- Roer de bloem en zout door elkaar in een kom. Voeg het ei, de boter en water toe en kneed het deeg met je handen 5 minuten door elkaar tot je een samenhangend deeg hebt. Maak er een bol van en verpak deze in huishoudfolie. Leg 30 minuten in de koelkast. Tip: Dit kun je al de avond ervoor doen om tijd te besparen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte)
- Verhit een hapjespan en fruit de ui 2 minuten in 1 eetlepel bakolijfolie met de pimentpoeder en een snuf zout. Voeg in delen de bladspinazie toe en bak tot het helemaal geslonken is. Schep daarna over in een vergiet en laat iets afkoelen.
- Klop de eieren los met de slagroom en geraspte gruyère en voeg een flink snuf zout en peper toe.
- Druk met je handen het vocht uit de spinazie in het vergiet. Hak het daarna fijn met een scherp mes en druk voor de tweede maal het vocht eruit in het vergiet. Roer de spinazie daarna door de vulling heen.
- Haal het quichedeeg uit de koelkast en vet een quichevorm in met bijvoorbeeld bakspray. Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een plak die overlappend past in de vorm. Leg het deeg in de vorm, druk de wanden aan en laat het resterende deeg over de rand hangen. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi daarna de hele bodem met een laagje paneermeel.
- Schep de vulling gelijkmatig op de bodem. Verdeel daarna de cherrytomaten (met de kroontjes omhoog) over de quiche en druk ze iets in de vulling. Vouw de overlappende rand nonchalant over de vulling heen.
- Zet de quiche in de oven en bak 50 minuten. Eventueel de laatste 5 - 10 minuten afgedekt met aluminiumfolie als de bovenkant te snel bruin kleurt. Zoals je kunt zien op de foto had het bij mij ook geen minuut langer mogen duren.
- Serveer de quiche in punten. Lekker als hoofdgerecht met een kopje soep erbij of als lunch- of brunchgerecht.
Notities
- Met dit recept maak je 1 quiche, meer dan voldoende voor 4 personen als hoofdgerecht.
- Bereiden (zelf deeg maken): 50 minuten + Oven: 50 minuten.
- Bereiden (kant-en-klaar deeg): 20 minuten + Oven: 50 minuten.
- Tip: het deeg kun je al de avond ervoor voorbereiden om tijd te besparen.
- Toch het deeg niet zelf maken om wat voor reden dan ook? Kies dan voor het quichedeeg van Tante Fanny.
Recept & fotografie: Francesca (geïnspireerd op dit recept van Plated Cravings)