Deze stamppot met tomaat zit vol met groenten, is minder zwaar dan normaal en daarom voor mij een ideale lente-stamppot. En ook nog eens vegetarisch, ideaal voor de maandag. Ik voegde op het laatste moment ook nog een zelfgemaakt kaassausje toe, omdat ik daar zin in had. Maar dat is niet nodig, zonder de kaassaus is dit gerecht ook heerlijk. En laten we eerlijk zijn, het wordt er natuurlijk ook gelijk weer een stuk zwaarder van.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 1kg bloemige aardappelen
– zout
– olijfolie om in te bakken
– 1 teentje knoflook, fijngehakt
– 600gr spinazie
– 400gr cherrytomaten, gehalveerd
– blaadjes van 6 takjes basilicum, grof gehakt
– peper
– optioneel: kaassaus (gebruik daarvoor de helft van de ingredienten voor bechamelsaus + 75gr geraspte kaas)
– 100ml melk, verwarmd
– olijfolie extra vergine
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 40 minuten
Schil de aardappelen, halveer grote exemplaren en zet ze op het vuur in een bodempje water (aardappels net onder) met een snuf zout. Na circa 20-25 minuten zijn ze gaar en kun je ze afgieten.
Terwijl de aardappels op het vuur staan verhit je een wok of grote hapjespan. Fruit hier de knoflook in en voeg de spinazie in delen toe. Blijf roerbakken totdat de spinazie net geslonken is. Roer de cherrytomaten en gehakte basilicum erdoor en breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en laat staan met de deksel op de pan totdat de aardappels klaar zijn.
Als je de stamppot wilt serveren met een kaassaus dan maak je nu ook de helft van het recept voor bechamelsaus. Roer op het laatst de geraspte kaas erdoor. Ook erg lekker met Parmezaanse kaas trouwens.
Stamp de aardappels grof met 50ml warme melk en een scheut olijfolie extra vergine. Voeg eventueel extra melk/olijfolie toe als de puree nog te droog is. Schep daarna het spinazie-tomaatmengsel erdoor. Proef, breng eventueel extra op smaak en serveer direct. De kaassaus kun je los op tafel zetten voor de liefhebbers.
Recept & fotografie: Francesca