Stappenplan voor een stressvrij kerstdiner

Niemand zit te wachten op een kerstdiner waarbij je, na alle voorbereidingen, zelf overprikkeld aan tafel zit. Met een goede voorbereiding gaat je dat niet gebeuren en daarom deel ik vandaag mijn stappenplan voor een stressvrij kerstdiner. Idealiter opgeknipt in 4 weken zodat je alle rust hebt om het goed …

Niemand zit te wachten op een kerstdiner waarbij je, na alle voorbereidingen, zelf overprikkeld aan tafel zit. Met een goede voorbereiding gaat je dat niet gebeuren en daarom deel ik vandaag mijn stappenplan voor een stressvrij kerstdiner. Idealiter opgeknipt in 4 weken zodat je alle rust hebt om het goed voor te bereiden. Maar het kan ook in 3 weken of zelfs in 2. Als je maar altijd uitgaat van dezelfde fases zoals ik ze hieronder heb beschreven. De voorbereidingstijd is natuurlijk ook afhankelijk van hoe ingewikkeld je kerstdiner is (het aantal gasten en gangen) en de hulp die je hebt ingeschakeld.

Veel plezier tijdens het voorbereiden en geniet van een stressvrij kerstdiner! Oh, en check ook zeker even al mijn kerstrecepten en kerstmenu’s. Zo heb je alles compleet voordat je aan je planningsfase begint :-).

Week 1: Denk je kerstdiner uit (Dag 1-7)

In deze week ga je je kerstdiner helemaal plannen zodat je precies weet wat je te wachten staat. Denk hierbij aan:

  • Maak een lijst van gasten en bepaal dieetwensen/allergieën. Kies een thema of sfeer voor je diner (bijvoorbeeld shared dining, klassiek, vegetarisch). Bepaal ook of je alles zelf gaat maken of dat je taken verdeelt. Alle zaken die hieronder staan kun je dan verdelen en dat scheelt een hoop tijd.
  • Bepaal het aantal gangen en denk na over de gerechten (aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert). Verzamel inspiratie uit kookboeken, internet (francescakookt.nl schijnt vol te staan met inspiratie), Pinterest, of vraag AI om hulp.
  • Stel een voorlopige menu-indeling samen. Noteer hierbij ingrediënten die mogelijk moeilijk te vinden zijn of die je online moet bestellen.
  • Ga je gerechten maken die je nog niet eerder hebt bereid? Plan dan data in om deze te proefkoken. Maximaal 1 gerecht per keer zodat je goed kunt focussen.  
  • Maak een overzicht van benodigdheden: servies, pannen, decoratie, kaarsen, etc. Controleer wat je al in huis hebt.
  • Maak een boodschappenplanning. Plan vast een bezorgmoment in bij je supermark of bepaal waar je je boodschappen gaat halen of bestellen. Maak ook vast de eerste versie van de boodschappenlijst.
  • Tijd over aan het einde van de week? Test dan vast een van de gerechten (bij voorkeur het meest ingewikkelde). Maak notities over tijd, smaak en aanpassingen.

Week 2: Bereid je kerstdiner voor (Dag 8-14)

  • In deze week ga je verder met proefkoken. Test wat je moet testen en check ook of je alle benodigde keukenapparatuur in huis hebt.
  • Zoek wijn- en drankcombinaties uit (ook alcoholvrije opties). Vraag eventueel advies in een wijnwinkel.
  • Denk na over het servies waarop je de gerechten wilt serveren en de tafeldecoratie en maak een lijst met wat je nodig hebt (servetten, bloemen, tafelkleed, kaarsen).
  • Maak een kookplanning: wat kun je van tevoren bereiden en wat moet op de dag zelf?
  • Koop of bestel vast de speciale ingrediënten (vlees- of vissoorten) of degene die lang houdbaar zijn (denk aan specerijen, sauzen, diepvriesproducten).
  • Beoordeel aan het einde van de week de proefkooksessies en pas het menu aan indien nodig.

Week 3: De finetune week (Dag 15-21)

  • Stel je definitieve menu op en maak een uitgebreide boodschappenlijst per gerecht.
  • Plan activiteiten voor de kinderen (als er gasten met kinderen komen).
  • Schrijf een gedetailleerd kookplanning: wat kun je zo veel mogelijk van tevoren maken.
  • Organiseer de decoratie en het servies en controleer of alles compleet is.
  • Doe al je definitieve bestellingen als je online boodschappen doet.
  • Indien noodzakelijk: begin vast met opruimen in de keuken en maak ruimte in de koelkast en vriezer.

Week 4: Bijna Kerst (Dag 22-30)

  • Begin van de week (als je zelf boodschappen doet): Doe de eerste boodschappen (lange houdbaarheid zoals wijnen, kaas, noten, diepvriesproducten).
  • Maak invriesbare onderdelen zoals soepen, sauzen, of gebak.
  • Controleer nog een keer of je alles hebt voor koken op dag zelf (denk aan folie, bakpapier, kruiden).
  • Plan een moment voor zelfzorg (kerststress vermijden).
  • Drie dagen voor Kerst: Doe de verse boodschappen (groenten, vlees, vis, fruit) of laat het thuis bezorgen.
  • Twee dagen voor Kerst: Bereid alle gerechten die 1-2 dagen van tevoren klaar kunnen zijn, zoals marinades, dressings, desserts.
  • Een dag voor Kerst: Zet de tafel alvast op en voeg finishing touches toe aan de decoratie.
  • Bereid zoveel mogelijk voor op kerstavond of de ochtend van het diner. Dek eventueel alvast de tafel.
  • Eerste Kerstdag: Koken, genieten, en ontspannen. Volg je tijdsplanning en laat je niet gek maken!

Tekst: Francesca, Foto’s gerechten: DeedyLicious, Foto Francesca: Wendy van Bree

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca