Zaterdagmiddag 16.00 uur: ik moet echt nog boodschappen doen, maar ik wil niet van de bank af. Dat heeft alles te maken met de wijntjes van de avond daarvoor. Ik krijg een berichtje van een vriend:
“Ga je mee naar de Valk Versmarkt in Voorschoten?”
“Naar de wat?”
“De nieuwe Valk Versmarkt die net is geopend, dat weet jij toch wel?”
“Euh nee, maar ik trek even een joggingbroek en trui aan en dan gaan we.”
Van der Valk weet raad met vers
Rond half 5 arriveren we in Voorschoten en na het zien van de grote toekan realiseer ik me nu pas dat Valk Versmarkt ook echt van Van der Valk is. Niet zo gek, want Van der Valk is heel goed in vlees. En met vers weten ze inmiddels ook wel raad. Dat was mij een tijd geleden al duidelijk toen ik door de indrukwekkende vers-tuin van Van der Valk Apeldoorn wandelde.
Valk Versmarkt is dus een nieuw onderdeel van de bekende hotelketen. Een mooie verswinkel met eigen vlees-, vis-, kaas-, koffie-, brood-, wijn- en groenteafdeling. Alles van uitmuntende kwaliteit zodat je als particulier ook de mooiste producten kunt aanschaffen. Ze vertellen er op de site ook nog bij dat klantbeleving en service centraal staan. Ik ga het ontdekken.
Hoeveel past er in een mini-karretje?
Bij binnenkomst pakken we een mini-karretje waar je een mandje bovenop kunt zetten. Superhandig, hoef ik tenminste niet te sjouwen. De brood-afdeling is de eerste stop. Er is op dit tijdstip niet zoveel brood meer, maar gelukkig scoor ik nog een desembrood en wat krentenbollen. Het is nou eenmaal weekend). Dan volgt de koffiecounter waar ik heel snel langs ren, ik zie namelijk alleen het grote logo van DE en dat vind ik geen koffie.
Hop naar de groenteafdeling waar een aardige jongeman me toelacht. Hier hebben ze gewoon nog iemand die je adviseert en je zakjes inpakt, alsof ik bij mijn lokale groenteman ben. Ik laad een zak Hoeksche Rooie in en haal nog verse kruiden en paddenstoelen uit de koeling. Mooi, hier hebben ze zelfs oregano. Dat wordt dan steak chimichurri die avond, besluit ik ter plekke en de grote slagerij ‘roept me al’. Dat later in mijn keuken blijkt dat ik in al mijn enthousiasme majoraan in mijn schattige karretje heb gemieterd, mag de pret niet drukken. Daar kun je ook een prima chimichurri saus van maken.
De slager en zijn sukade steak
Dan de slagerij, jongen jongen jongens, wat een slagerij! Het vlees wat je hier vindt komt onder andere van de eigen boerderij in Leiderdorp waar Van der Valk ruim 100 ha. weiland heeft. Daar lopen koeien (verbeterd roodbont) en schapen rond die verse klaver en kruiden kunnen eten. Maar ze hebben ook Black Angus uit o.a. Noord Amerika. In de slagerij zijn tal van rijpingskasten ingebouwd waarin diverse stukken 3 tot 4 weken liggen te rijpen totdat ze een perfecte smaak hebben.
Er lopen heel veel slagers rond die verstand van zaken hebben. Die rustig de tijd voor je nemen, je adviseren en toelichting geven. Zo stond ik naar een paar kostbare stukken te kijken en de slager vroeg me wat ik ermee wilde doen. Na het horen van chimichurri pakte hij een sukade steak (de helft goedkoper) en glimlachte erbij. Sukade is namelijk niet alleen om te stoven. Sterker nog, het is eigenlijk zonde dat dit mooie stuk vlees droog gestoofd wordt. Normaal zit er in sukade een zeentje en als je die weghaalt (doet de slager voor je), houd je een steak over die vol zit met marmeringen. Bak de steak aan alsof het een biefstuk is en laat daarna even rusten. Resultaat: een prachtig malse steak met volle smaak. Na het proeven vond ik het eigenlijk zelfs lekkerder dan een biefstuk, het was al heerlijk zonder peper en zout.
Wat vind je er nog meer
Ik nam nog wat lekkers mee voor op brood, bedankte de aardige slager en ging door met mijn ontdekkingstocht. Van de gigantische kaasafdeling, de nog grotere wijnafdeling (hier kun je voor schappelijke prijzen mooie wijnen vinden of je gaat helemaal los. Neem in het laatste geval dan vooral je creditcard mee), de traiteur (lekkere dingen) naar de visafdeling (verse wilde zalm, yeah).
Ze hebben het hier goed voor elkaar. De rest van het assortiment is wel een beetje schizofreen. Je kunt hier namelijk ook terecht voor koffie, pasta, chips, broodbeleg, diepvriesproducten, zuivel etc. Maar daar zit niet echt een lijn in. Het is duidelijk dat er veel expats in de omgeving wonen, want de Engelse, Amerikaanse en Japanse producten vliegen je om de oren. En van sommige producten vind ik de kwaliteit echt beneden maat. Zo zijn er bijvoorbeeld alleen bouillonblokjes van Knorr, dat hoort niet in een kwaliteitswinkel.
Maar goed, het is ook geen supermarkt, maar een verswinkel. En alle vers hebben ze meer dan goed voor elkaar. Bij mij zijn ze met stip in mijn top 3 terecht gekomen voor de weekendboodschappen. Door de kwaliteit van de producten, de service en de ligging. Je kunt er namelijk heel makkelijk voor de deur parkeren.
En dan nu eindelijk die steak chimichurri!
Chimichurri is een saus/marinade die veel gebruikt wordt in de Argentijnse en Uruguayaanse keuken. De smaak is kruidig, pittig en zuur en past perfect bij een goede steak. En laten ze daar nou wel raad mee weten in die landen. Er zijn tal van variaties op de bereiding van chimichurri dus die van mij is niet heilig. Maar wel erg lekker. Ik serveerde gebakken cantharellen en rode aardappelen uit de oven erbij. Het werd een maaltijd die je iedere vleesliefhebber met veel plezier durft voor te schotelen.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 750gr rode aardappelen (bijvoorbeeld Hoeksche Rooie)
– 2 teentjes knoflook
– grof zeezout
– olijfolie extra vergine
– 250gr cantharellen
– peper & zout
– 30gr verse platte peterselie
– 10gr verse oregano (of majoraan of 1el gedroogde oregano)
– 2 teentjes knoflook
– 1 verse rode peper of gedroogde chilipeper
– 2el rode wijnazijn
– boter
– 4 sukade steaks (tussen de 100 en 200 gram per persoon, naar eigen wens) op kamertemperatuur
– rucola
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 45 minuten
Verwarm de oven voor op 200 graden. Borstel de aardappelen schoon en snijd ze in de lengte in 4-en. Leg de wedges in een bakblik. Pel de knoflook met een mes en leg bij de aardappel. Strooi er een snuf grof zeezout over en een flinke scheut olijfolie. Meng alles met je handen goed door elkaar en verspreid over het het bakblik. Zet het blik in de oven voor 40-45 minuten totdat de aardappel gaar en licht krokant zijn.
Pak een koekenpan waar je straks ook de steaks in gaat bakken. Verhit deze en bak de cantharellen kort aan. Breng op smaak met peper en zout en bak eventueel nog wat blaadjes oregano of majoraan mee. Schep op een bordje en houd warm/lauw onder aluminiumfolie.
Voor de chimichurri hak je de peterselie, oregano, knoflook en peper grof. Doe deze in de keukenmachine met de rode wijnazijn, een snuf grof zeezout en zwarte peper. Zet de keukenmachine aan en schenk er zo’n 25ml olijfolie (van goede kwaliteit) in een straaltje bij. De chimichurri moet niet helemaal fijn worden, een beetje grofheid is nog wel lekker. Vind je ‘m nog te droog, schenk dan wat extra olijfolie erbij en mix nog een keer door elkaar. Schep over in een bakje en zet klaar voor het serveren.
Dan de steaks, die bak je pas 10 minuten voordat de aardappelen klaar zijn. Verwarm een flinke klont boter in de koekenpan. Als deze uit geprutteld is, nog een scheutje olijfolie erbij en dan kunnen de steaks in de pan. Bak ze om en om zo’n 4-5 minuten aan iedere kant totdat ze rondom mooi bruin zijn. Haal uit de pan en laat 5 minuten rusten in aluminiumfolie. Mijn vlees was zo smaakvol dat niet eens peper en zout nodig had, maar mocht je dit wel willen doen…be my guest.
In de tussentijd zet je een grote plank, grote schaal of 4 borden klaar. Verdeel wat rucola over de plank en schep aardappeltjes aan de zijkant. Het bakje chimichurri komt er natuurlijk ook op te staan. Snijd het vlees in dunne plakken en leg op de rucola. De gebakken cantharellen verdeel je over het vlees. Serveer direct en drink er een volle, stevige rode wijn bij. Enjoy!