Sticky kippenvleugels heb je vast al eens gegeten, maar heb je die ook wel eens gemaakt met limoncello? Dat is een verrassend lekkere combinatie, zeker met de sticky limoncellosaus en gegrilde plakjes citroen erbij.
De kippenvleugels laat je eerst marineren in een mengsel van limoncello, olijfolie, knoflook en maizena en daarna worden ze gebakken in de oven. Ondertussen maak je de sticky limoncellosaus. Gebruik voor dit recept wel echt een limoncello van goede kwaliteit.
De kippenvleugels en saus kun je volledig voorbereiden. Meng de kip vanuit de oven met de saus in een bakje en laat afkoelen. Bewaar daarna afgedekt in de koelkast tot gebruik. Warm het op in de oven voordat je gaat serveren.
Dit recept is onderdeel van het tapas kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld. Het volledige menu vind je hier.
Ingrediënten
- 2 el maizena
- 150 ml limoncello, bijvoorbeeld van Villa Massa of Fiorito
- 20 ml bakolijfolie
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- zout
- zwarte peper
- 450 gr kippenvleugels/kipdrummets
- ½ kipbouillonblokje
- 1 el honing
- 1 citroen
Aan de slag!
- Roer 1 el maizena door 50 ml limoncello tot een egaal mengsel. Voeg de bakolijfolie, knoflook, 1 tl zout en snuf zwarte peper toe. Voeg de kippenvleugels toe en meng goed door elkaar. Gebruik hiervoor een ziplock zakje of afsluitbaar bakje. Laat 4 - 8 uur marineren in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Leg de gemarineerde kippenvleugels erop en verdeel goed. Bak ze 35 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Zet op het laatst nog even de grill aan voor een mooi bruin korstje.
- Meng 100 ml limoncello, 100 ml water, het ½ kipbouillonblokje en de honing in een pannetje. Breng aan de kook en laat een paar minuten inkoken, voeg op het laatst het sap van een halve citroen toe. Maak een egaal mengsel van 1 el maizena en 1 el koud water en bind hiermee de saus. Begin met 1 eetlepel van het mengsel, laat binden en voeg extra toe als je de saus nog te dun vindt. Ik had zelf aan 1 eetlepel voldoende. Proef en breng naar wens verder op smaak met zout en peper. Meng de kippenvleugels met de saus als deze beide klaar zijn.
- Verhit ondertussen een grillpan en vet deze licht in met bakolijfolie. Snijd de andere helft van de citroen in plakjes en gril deze tot ze grillstrepen krijgen. Serveer de sticky kippenvleugels met de plakjes citroen.
Notities
- Met dit recept maak je een borrelhapje voor 4 personen.
- Voorbereiding & marineren: 4 - 8 uur + Oven: 35 minuten + Bereiding: 15 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit recept is onderdeel van het tapas kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld.