De afgelopen weken hebben wij thuis heel veel broodjes kerrie kip thuis gegeten, omdat ik mijn recept hiervoor wilde perfectioneren. Je kunt je wellicht voorstellen dat mijn mannen er geen enkel probleem mee hadden om hiervoor als proefpersonen te fungeren. Sterker nog, ik denk dat ze het jammer vinden dat ik het perfecte recept voor een Surinaams broodje kerrie kip inmiddels heb gevonden. Want het kan nu best even duren voordat ik er weer eentje maak. Of niet, want dit broodje is zo lekker!
Voordat je aan de slag gaat nog een paar tips
Ik kies meestal voor kippendijen in plaats van kipfilet, maar voor dit broodje moet je echt voor kipfilet gaan. Wel graag kipfilet van goede kwaliteit, want anders wordt het al snel droog.
De masala kerrie die je hiervoor gebruikt is niet de ‘Nederlandse’ kerrie die je in de potjes koopt. Ook niet het Indiase garam masala mengsel. Nee, hiervoor gebruik je de Surinaamse masala specerijen die je bij de toko koopt. Die van Arva vind ik het lekkerst en die komt ook uit Suriname. Het is een flinke zak, maar na opening kun je de zak (wel even goed dichtmaken) bewaren in de vriezer en dan is het heel lang houdbaar.
Dan de broodjes, het lekkerste vind ik de kerrie kip op een Surinaams puntje. Deze snijd ik doormidden en daarna leg ik de binnenkanten nog even in de grillpan zodat het brood een krokant laagje krijgt. Dat is lekker. De Surinaamse puntjes vind je bij de toko of Turkse bakker. Maar je kunt ook kiezen voor witte pistoletjes die je afbakt in de oven. Ook altijd een hit bij ons thuis.
Het zuur van komkommer is belangrijk op dit broodje. Kun je zelf heel makkelijk maken door komkommer in partjes te snijden en die een paar uur in een mengsel van gelijke delen water, azijn en een snuf suiker (eerst even verwarmen) te marineren. Of gebruik dit recept van mij, daar maak je gelijk een voorraadje mee die je goed afgedekt in de koelkast kunt bewaren.
En als laatste de peper. Hou je van pit dan kun je een madame jeanette of adjuma peper laten meestoven in de pan. Of je snijdt een stukje af wat je mee laat stoven. Ik doe dat zelf niet, omdat onze kinderen het ook eten en dan komt er stoom uit hun oren. Voor de liefhebbers serveer je de broodjes dan met wat sambal van madame jeanette.
Ingrediënten
- 400 gr kipfilet
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- zonnebloemolie
- 2 kleine, vierkante maggiblokjes
- zwarte peper
- 1 el tomatenpuree
- 2 el Surinaamse masala specerijen
- optioneel: madame jeanette of adjuma peper, zie mijn toelichting hierboven
- 4 - 6 Surinaamse puntjes of afbak pistoletjes
- zuur van komkommer, kijk hier voor het recept
- sambal van madame jeanette
Aan de slag!
- Snijd de kipfilet in niet te grote repen. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Verhit een braad- of koekenpan en fruit de ui en knoflook in een scheut zonnebloemolie. Verkruimel de maggiblokjes erboven en voeg een snufje zwarte peper toe. Bak daarna 1 minuut de tomatenpuree mee.
- Voeg de kip toe samen met 2 afgestreken eetlepels masala (of gewoon een volle eetlepel zoals ik altijd doe) en bak rondom bruin aan. Zet het vuur lager en schenk 100 ml heet water in de pan. Laat vervolgens 15 - 20 minuten pruttelen op laag vuur met de deksel schuin op de pan. Roer regelmatig door.
- Snijd vlak voor serveren de broodjes doormidden en grill de binnenkanten even in een grillpan. Beleg ze naar eigen inzicht met de kip (inclusief een beetje saus), zuurgoed en sambal.
Notities
- Met dit recept maak 4-6 broodjes (afhankelijk van hoe dik je ze belegt).
- De bereiding duurt 30 minuten.
Recept & fotografie: Francesca