Als ik mijn oudste kind ergens blij mee kan maken op eetgebied dan is het wel met een bordje Surinaams gehakt naar recept van zijn dadi, oftewel oma. Inmiddels is hij zelfs al met zijn neef in de leer geweest bij haar om het zelf te kunnen maken, maar dat heb ik nog niet zien gebeuren thuis. Maar wat niet is, kan nog komen ;-).
Surinaams gehakt is geen gehakt wat uit Suriname komt, maar is wel gestoofd gehakt met Surinaamse smaakmakers zoals ui, knoflook, maggiblok en piment. Het wordt gestoofd met onder andere tomaat, laurier en ketjap en heeft een heerlijk rijke saus die perfect combineert met witte rijst en groene groenten.
Als ik bij de toko ben, neem ik graag Surinaamse groenten mee zoals sopropo, amsoy (Surinaamse andijvie) of klaroen om erbij te serveren. Maar mocht je nou geen Surinaamse toko in de buurt hebben, dan kun je er ook prima gestoomde broccoli of deze gestoofde snijbonen erbij serveren. Daar worden ze bij mij thuis ook heel blij van!
Nog een laatste tip voordat we gaan koken: maak gelijk een dubbele batch Surinaams gehakt als je toch bezig bent! Je kunt het namelijk perfect invriezen en dan heb je een voorraadje in huis voor drukke dagen.
Zoek je meer inspiratie voor Surinaamse gerechten? Bekijk hier al mijn recepten.
Ingrediënten
- 1 flinke ui
- 4 teentjes knoflook
- plantaardige olie
- 1 klontje boter (circa 10 gr)
- 1 maggiblokje (1 klein vierkant blokje uit de gouden wikkel)
- 1 tl pimentpoeder
- 1 el tomatenpuree
- 1 trostomaat, in stukjes
- 500 gr rundergehakt
- zout
- zwarte peper
- 200 ml water
- 1 el ketjap + extra
- 1/2 el sojasaus
- 1 laurierblad
- 1 stronk broccoli (circa 500 gr)
- serveer erbij: witte basmatirijst
- en optioneel zuur
- en/of sambal
Ook nodig
- stoommandje
Aan de slag!
- Hak de ui en knoflook helemaal fijn, dat kun je ook met een hakmolentje doen.
- Verhit een braadpan of hapjespan op middellaag vuur en schenk hier een scheutje olie in en voeg een klontje boter toe. Fruit hierin de ui en knoflook voor 5 minuten.
- Verkruimel daarna het maggiblokje erboven en voeg de pimentpoeder, tomatenpuree en stukjes trostomaat toe. Roer goed door en bak nog 5 minuten op middellaag vuur terwijl je geregeld roert.
- Voeg het gehakt toe met een snufje zout en zwarte peper, zet het vuur wat hoger en rul het gehakt gaar.
- Schenk het water in de pan, voeg de 1 eetlepel zoete ketjap en ½ eetlepel sojasaus toe en leg het laurierblad in de saus. Laat 30 minuten sudderen met de deksel iets schuin op de pan.
- Roer daarna door, proef en breng naar wens verder op smaak met ketjap (voor een zoetje), zout en/of zwarte peper. Laat daarna nog 15 minuten pruttelen zonder deksel op de pan zodat de saus iets kan inkoken.
- Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en optioneel de stronk in stukjes (zie tip in de notities). Stoom de broccoli op het laatst in 8 – 10 minuten gaar. Strooi ook nog wat zout erover in het mandje. Een scheutje sesamolie op het laatst erover is ook heel lekker.
- Serveer het gehakt met de witte rijst, gestoomde broccoli en optionele overige bijgerechten.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Als je de stronk van de broccoli schilt en in stukjes snijdt, kun je deze ook perfect mee stomen. Deze stukjes zijn wat harder dus die doe je 5 minuten eerder in het stoommandje en daarna komen pas de roosjes erbij.
- Ben je meer een snijbonenfan? Serveer dan deze gestoofde snijbonen erbij. Of maak een combinatie met de broccoli zoals ik deed.
- Bereiding: 60 minuten (inclusief stoven)
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious