Afgelopen weekend stuurde de Mr mij een linkje door over de sushi burrito. En vaak als hij me iets doorstuurt dan is het een stille hint. In dit geval waren het grote sushi rolls die verpakt waren als burrito. Ik besloot er een echte burrito van te maken. Oftewel, een tortilla belegd met alle ingredienten die je normaal gebruikt om sushi te maken. Maar dan op een tortilla, opgevouwen en in een leuk papiertje verpakt. En opeens heb je dan een sushi burrito. Ik vond het geniaal. Gisteren ben ik gelijk aan de slag gegaan en vriendinnetje Wendy maakte er een paar geweldige foto’s van. Vandaag dus een recept waar ik weinig voor heb hoeven te doen, alleen bereiden en opeten. Ook weleens lekker. Zometeen maak ik er trouwens nog 2, om mee te nemen als lunch vandaag. Dat is misschien nog wel genialer.
Wat je nodig hebt voor 4 burrito’s
– 250gr sushirijst
– 5el rijstazijn
– 2tl suiker
– 1tl zout
– 2 grote tortilla wraps
– 4el wasabi mayonaise (bijvoorbeeld van Jean Bâton of je maakt ‘m zelf met mayonaise, vleugje wasabipoeder en sojasaus)
– 1/2 komkommer in repen
– 1 avocado in repen
– 200gr sashimizalm in repen (ongeveer, kan altijd meer)
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 15 minuten / Wachttijd: 30 minuten
Ik gebruikte sushirijst die je niet voor hoeft te wassen en zo in de pan kunt doen. Kijk voor het volledige recept (met wassen en uitlekken) eens hier. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. In mijn geval strooide ik de korrels in 375ml koud water, bracht dit aan de kook en liet het 10 minuten zachtjes pruttelen. Daarna het vuur uit en met de deksel op de pan nog 15 minuten laten staan. In de tussentijd maakte ik de rijstazijn, met suiker en zout warm in de magnetron. De suiker en zout moet helemaal opgelost zijn, laat dit vervolgens afkoelen. Schep de sushirijst in een grote kom en meng het azijnmengsel er langzaam door, laat dit afkoelen.
Om je burrito te maken leg je een tortilla wrap op het aanrecht. Verwarm deze eerst 10 seconden in de magnetron. Strijk er 1-2 eetlepels wasabi mayo over met de bolle kant van de lepel. Beleg de tortilla vervolgens met de sushirijst. Maak je hand een beetje vochtig en pak een bolletje sushirijst. Verdeel dit over de tortilla en laat de zijkanten leeg. Anders ‘pers’ je straks alle rijst eruit tijdens het rollen.
Beleg het midden van de tortilla met reepjes komkommer, avocado en zalm. Doe dit zo dik als je wilt, het enige wat er kan gebeuren is dat je burrito dikker wordt. Rol de tortilla vervolgens op en snijd doormidden. Vouw de onderkant dicht en pak ‘m in een leuk papiertjes, servetje of gewoon in een stuk keukenrol. Dan kun je ‘m lekker uit de hand eten zonder dat de hele onderkant eruit dondert.
Serveer de burrito’s met een bakje sojasaus en geniet!
Tip: deze sushi burrito’s kun je natuurlijk met oneindig veel ingredienten vullen! Denk aan tonijn, gekookte garnalen, krab, bosui, wortel, sla, zeewier, geroosterde sesamzaadjes, et cetera. Laat je inspiratie de vrije loop en maak er jouw ideale uitvoering van. Vergeet dan vooral niet om mij even te laten weten wat je ervan hebt gemaakt.
Foto’s: Wendy Pronk, Deedylicious
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!