De relatie tussen boerenkool en kinderen is niet altijd even liefdevol. Zo hoef ik met rauwe boerenkool niet aan te komen bij mijn kleuter en in een stamppot is hij er ook niet weg van. Mooie aanleiding om eens creatief met deze winterse groente aan de slag te gaan. En ook al is het begin maart, met deze kou eet ik het nog steeds graag! Ik besloot er taco’s met boerenkool van te maken en dat werd een heerlijk gerecht. Mijn kleine man at ze gretig op en dat maakt ze dus Mag ik nog een hapje-proof, geniet ervan.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 1 rode ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 rode paprika
– 1 groene paprika
– 2 lente-ui
– olijfolie
– 250gr gehakt
– 1tl gerookt paprikapoeder (pimenton)
– 1tl komijnpoeder
– 300gr boerenkool
– peper
– zout
– 1tl gedroogde oregano
– 150gr mais (1 blikje), uitgelekt
– 100-125gr geraspte kaas (Cheddar is bij ons favoriet)
– 8 tacoschelpen
– om te serveren: losgeklopte zure room
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 25 minuten / Oventijd: 5-10 minuten
Snijd de rode ui in dunne, halve ringen en hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze daarna in kleine blokjes. De lente-ui snijd je in ringetjes, bewaar deze tot het serveren.
Zet een grote braadpan of wok op het vuur en fruit de ui en knoflook in 2 eetlepels olijfolie. Voeg het gehakt toe samen met het gerookte paprika- en komijnpoeder. Rul dit gaar en bak halverwege ook de stukjes paprika mee. Daarna schep je de boerenkool (eventueel in delen) erdoor en dit roerbak je kort mee. Breng dit verder op smaak met peper, zout en oregano. Schep als laatste de mais erdoor.
Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het gerecht gratineren met de geraspte kaas. Als je braadpan in de oven kan is het makkelijk: strooi de kaas erover en gratineer het geheel in de oven. Of schep het mengsel over in een ovenschaal, bestrooi met de kaas en gratineer daarna. De tacoschelpen verwarm je ook in de oven, kijk voor de aanwijzingen op de verpakking.
Strooi vlak voor het serveren de ringetjes lente-ui erover en zet de pan of ovenschaal op tafel samen met de tacoschelpen en zure room. Guacamole is hier trouwens ook erg lekker bij, het recept vind je hier.
Recept & fotografie: Francesca