Sinds de Hollandse asperges weer verkrijgbaar zijn, heb ik er al flink wat gegeten. Aspergesoep ook, want van de schillen van de asperges kun je deze heerlijkheid maken. Een recept daarvoor vind je uiteraard ook op mijn blog. Vandaag eten we pasta met een klassieke aspergecombinatie, namelijk tagliatelle met asperges, gerookte zalm en dille. Een fluitje van een cent om te maken en ontzettend lekker. Mijn kindjes hebben hier ook van gesmuld, geniet ervan!
Ingrediënten
- 500 gr Hollandse asperges
- 400 gr tagliatelle
- zout
- 1 ui, gesnipperd
- bakolijfolie
- 200 ml verse slagroom
- 10 gr verse dille, blaadjes fijngehakt
- gemalen witte peper (maar zwart kan ook)
- 100 gr gerookte zalm, in kleine plakjes
Aan de slag!
- Schil de asperges grondig en snijd de houterige onderkanten af. Snijd de asperges daarna in grove stukken en houd de kopjes heel. Gebruik de schillen en onderkanten voor het trekken van een bouillon.
- Kook de tagliatelle in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af, maar bewaar een kopje kookvocht. Bewaar de pasta in een afgesloten pan.
- Verhit in de tussentijd een grote hapjespan (groot genoeg voor alle ingrediënten en de tagliatelle) en fruit de ui een paar minuten met een snuf zout in 2 eetlepels bakolijfolie. Voeg de asperges toe en roerbak deze 5 minuten.
- Schenk de slagroom in de pan, roer door en laat een paar minuten pruttelen. Roer op het laatst de dille erdoor. Proef en breng naar wens op smaak met peper en zout.
- Schep de tagliatelle in de saus en verwarm kort. Zo wordt de pasta weer mooi zacht en kun je ‘m rustig door de saus mengen. Voeg naar eigen wens kookvocht van de tagliatelle toe tot je een romige saus hebt.
- Tip: Voor het mengen van lintpasta door een saus gebruik ik altijd een knijptang, dit werkt het makkelijkste.
- Op het laatst gaat de gerookte zalm erdoor, wederom voorzichtig door de saus mengen.
- Serveer de tagliatelle met asperges, dille en gerookte zalm direct. En geniet!
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 30 minuten
Recept & fotografie: Francesca