Samenwerking – Zodra je ontdekt dat een barbecue zoveel meer is dan alleen een rooster op kolen waar je burgers en saté op kunt grillen, gaat er echt een wereld voor je open. En word je barbecue bijna je tweede fornuis. Zo is het ook bij ons thuis gegaan en wij koken inmiddels echt erop, en dat is me toch genieten! Zo maakte mijn Mr. onlangs deze tajine met kip van de barbecue waarvan we enorm gesmuld hebben. Daarvoor hebben we de tajine gewoon in de barbecue gezet en dat ging perfect. Met als resultaat super malse kip, een rijk en kruidig aroma en natuurlijk de kenmerkende barbecuesmaak.
Met iedere barbecue kun je buiten koken
Wij hebben trouwens een flinke kamado in de tuin staan, maar dat betekent niet dat je die automatisch nodig hebt als je buiten gaat koken. Als je maar een deksel op je barbecue hebt en kunt spelen met de hitte van de kolen. Want voor sommige gerechten heb je directe hitte van de kolen nodig en voor sommige gerechten wil je wel hitte, maar niet direct onder je gerecht. Dan kies je voor een hitteschild, of je verschuift de kolen naar een andere kant. Verder hebben wij een echte tajine van geglazuurd aardewerk gebruikt. Mocht je die in huis hebben dan kun je die op je eigen barbecue gebruiken, check wel eerst even of het allemaal past onder het deksel. En zorg ervoor dat je de tajine (leeg) alvast in de barbecue zet als deze aan het opwarmen is. Zo kan je tajine ook geleidelijk warm worden.
Heb je nou geen tajine in huis, ook geen probleem! Gebruik dan een gietijzeren braadpan met deksel of een andere hittebestendige pan, skillet of schaal. Zolang die maar afgedekt kan worden, maar dat zou zelfs nog met aluminiumfolie kunnen. Met een beetje creatief denken, kom je er wel ;-).
Eerst boodschappen doen bij PLUS
Ook deze zomer kook en eet ik natuurlijk weer buiten samen met PLUS, zij inspireerden me dan ook voor dit gerecht. Ik wilde laten zien dat je met een aantal goede basisingrediënten dit gerecht al kunt maken. Zelf nam ik de kippendijen met vel van Hoeve Biesland mee (die mijn lokale PLUS Sabine Zondag in Pijnacker verkoopt), maar ook met de Boerentrots kippendijen kun je dit gerecht goed maken.
Voor de trostomaten adviseer ik altijd de PLUS Smaakselectie tomaten, die zijn echt top! Verder heb je onder andere eieren, wortel, aardappel, doperwten en wat specerijen nodig. Valt reuze mee eigenlijk voor zo’n zalige tajine met kip.
Ingrediënten
- 4 eieren
- zonnebloemolie
- 2 tl garam masala
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl kurkuma
- ¼ - ½ tl chilipoeder, naar wens
- zout
- 4 kippendijen, met of zonder vel
- 2 uien, 1 gesnipperd en 1 in ringen
- 300 gr vastkokende aardappel, ongeschild in blokjes
- 300 gr wortel, in kwarten
- 2 teentjes knoflook, geplet
- 250 ml kippenbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 1 trostomaat, in blokjes
- 100 gr doperwten, vers of diepvries
- optioneel: 1 el maizena
- 2 takjes platte peterselie, fijngehakt
- serveer erbij: rijst of couscous en een komkommer-tomatensalade met olijfolie, azijn, peper en zout
Ook nodig
- barbecue met deksel
- vuurvaste tajine of diepe gietijzeren braadpan
Aan de slag!
- Kook de eieren in 10 minuten hard in kokend water en laat daarna schrikken in koud water. Pel de eieren en dep ze droog. Verhit een pan of wok met olie en frituur hierin de eieren tot ze goudbruin zien. Deze laatste stap kun je ook overslaan en de eieren alleen gekookt verwerken in je gerecht.
- Roer in een kommetje de garam masala, het gerookte paprikapoeder, de kurkuma, chilipoeder en 1 tl zout goed door elkaar. Zet de specerijenblend klaar voor later.
- Steek ondertussen de barbecue aan en breng ‘m tot een temperatuur van 180 graden. Plaats een rooster in de barbecue, direct boven de kolen, en zet de tajine (of gietijzeren braadpan) erop zodat deze kan voorverwarmen terwijl de barbecue op temperatuur komt. Leg je vuurvaste handschoenen vast klaar (voor het eraf halen van het bloedhete deksel van je tajine of pan) en zet een onderzetter klaar voor als je het deksel er steeds afhaalt.
- Dep de kippendijen droog en bestrooi met zout. Schenk een scheutje zonnebloemolie in de tajine (altijd voorzichtig schenken i.v.m. open vuur) en bak de kippendijen op de velkant aan tot deze goudbruin zijn. Schep daarna over op een bord.
- Doe de gesnipperde ui in de tajine samen met je specerijenblend. Fruit dit een paar minuten met de deksel gesloten. Schep daarna de aardappel, wortel en knoflook erdoor en bak nog een paar minuten mee.
- Schenk de kippenbouillon in de tajine en leg de kippendijen in het vocht. Leg de eieren en laurier ertussen en verdeel de uienringen en trostomaat erover. Zet de deksel op de tajine en sluit de deksel van je barbecue. Verlaag de temperatuur naar 150 graden en laat 1 uur pruttelen.
- Na 45 minuten roer je de doperwten erdoor. Als je de saus iets meer gebonden wilt hebben, kun je ook een egaal mengsel van 1 el water en 1 el maizena erdoor roeren. Zet de deksel weer op de tajine, sluit de barbecue en laat nog 15 minuten pruttelen.
- Dek ondertussen de tafel en zet een flinke onderzetter op je tuintafel waar je straks de tajine op kunt plaatsen. Zet ook de rijst of couscous en de salade op tafel.
- Haal de tajine met kip van de barbecue en zet deze in het midden op tafel. Schep ‘m nog een keer door, bestrooi met fijngehakte peterselie en laat iedereen zelf opscheppen. Geniet van het samen buiten eten!
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Voorbereiding: 20 minuten + Bereiding: 20 minuten + Stoven: 60 minuten.
Recept: Francesca (en haar Mr.), Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met PLUS, lees ook hier mijn disclaimer.