5 van 1 stem

Tapenade van zwarte olijven met walnoot

15 minuten
Hapje
Frans

De klassieke, Zuid-Franse tapenade wordt gemaakt van (zwarte) olijven, kappertjes, ansjovis, wat olijfolie en een vleugje citroensap. Je maalt het fijn tot een dikke puree en je tapenade is al klaar. Heerlijk op een warm stokbroodje of crackertje, je blijft ervan eten. Ik vond het een uitdaging om een vegetarische …

De klassieke, Zuid-Franse tapenade wordt gemaakt van (zwarte) olijven, kappertjes, ansjovis, wat olijfolie en een vleugje citroensap. Je maalt het fijn tot een dikke puree en je tapenade is al klaar. Heerlijk op een warm stokbroodje of crackertje, je blijft ervan eten. Ik vond het een uitdaging om een vegetarische tapenade van zwarte olijven te maken en voegde walnoot toe als extra ingrediënt. En terwijl ik toch bezig was ging er ook nog wat rode ui en tijm in. Verrassend lekker en niet alleen vegetarisch, maar zelfs volledig plantaardig. Zalig voor op de borrelplank.

Ik heb trouwens ook nog een heel fijn recept voor tomatentapenade met oregano, deze vind je hier.

Ingrediënten

  • 50 gr walnoten, ongeroosterd en ongezouten
  • 250 gr kalamata olijven, zonder pit (ga voor goede kwaliteit, dat proef je direct terug)
  • 25 gr rode ui, grof gehakt
  • 25 gr kappertjes, uitgelekt
  • blaadjes van 2 takjes tijm
  • 3 el walnootolie, maar 'gewone' olijfolie extra vergine kan ook
  • 1/2 el rode wijnazijn
  • gerookt zeezout
  • zwarte peper

Aan de slag!

  • Verhit een koekenpan zonder vet op middellaag vuur en rooster de walnoten tot ze gaan geuren en lichtbruin worden. Schep daarna over op een bord en laat iets afkoelen.
  • Meng de olijven, rode ui, kappertjes, tijm, geroosterde walnoten, 2 eetlepels walnootolie, rode wijnazijn en een snufje (gerookt) zeezout in de keukenmachine. Maal fijn tot een grove pasta. Voeg extra olie toe als de tapenade nog te droog is.
  • Proef en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper en zout.

Notities

  • Met dit recept maak je een bakje vol tapenade voor de borrel.
  • Overgebleven tapenade kun je in een afgesloten bakje 3 dagen bewaren in de koelkast.
  • Bereiding: 15 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer