Tarte tatin is een geweldig nagerecht voor een feestelijk diner. Het is makkelijk om te maken én budget proof. Daarom koos ik ervoor om dit nagerecht te serveren als afsluiter van mijn budget kerstmenu. Ik gebruikte er Jonagold appels voor en bestrooide ‘m op het laatst nog met een snufje kaneel. De slagroom die ik nog over had van het voorgerecht klopte ik lobbig op en serveerde ik er uiteraard bij, wat een zalige combi!
Voor deze tarte tatin gaf ik in totaal € 5,44 uit (€ 1,36 per persoon). De boter had ik al gekocht voor het hoofdgerecht en kon ik voor het dessert ook mooi gebruiken. Het totale boodschappenlijstje voor het driegangenmenu vind je hier.
Ingrediënten
- 1 kg Jonagold appels (1 appel heb je al gebruikt voor het hoofdgerecht)
- 100 gr kristalsuiker + 1 el
- 50 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 1 rol koelvers bladerdeeg
- 200 ml slagroom die je over hebt van het voorgerecht
- snufje kaneel
Ook nodig
- vuurvaste pan of ronde springvorm/ovenschaal
- oven
Aan de slag!
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kwarten.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden.
- Tip: Als je een vuurvaste (gietijzeren) pan hebt die ook in de oven kan, is dat de beste aanpak voor je tarte tatin. Zo niet, dan bereid je het voor in bijvoorbeeld een hapjespan en schep je daarna de gekarameliseerde appels over in een springvorm die je eerst hebt ingevet met boter.
- Zet je vuurvaste pan op het vuur en strooi hier de 100 gr kristalsuiker in. Giet er 50 ml water bij en draai de pan even rond zodat alles gelijkmatig is verdeeld. Zet het vuur middelhoog en laat borrelen tot het water is verdampt en de suiker begint te karameliseren en goudbruin wordt.
- Zet het vuur nu iets lager en voeg de boter toe aan de karamel, roer even door (met een houten pollepel, niet iets van plastic) en doe de appel erbij. Bak de partjes een paar minuten mee. Haal de pan daarna van het vuur.
- Tip: Als je een springvorm of ovenschaal gaat gebruiken is dit het moment om alles over te scheppen. Pas wel op, de inhoud is gloeiend heet, aan karamel kun je je lelijk verbranden.
- Bekleed de vuurvaste pan met het bladerdeeg en snijd rondom bij. Duw het bladerdeeg voorzichtig (bijvoorbeeld met een mes) tussen de appels en de rand. Maak in het midden van het bladerdeeg een kleine inkeping, daar kan straks de stoom door ontsnappen waardoor de tarte tatin niet opbolt.
- Zet de tarte tatin 30 – 35 minuten in de oven tot het bladerdeeg mooi bruin en super krokant is.
- Klop ondertussen de slagroom lobbig (half stijf) met 1 eetlepel kristalsuiker.
- Haal de tarte tatin uit de oven en plaats op een rek. Plaats een bord (wat groter is dan de pan of ovenschaal) erover en draai de pan met bord (met handschoenen!) in één machtige beweging om. De tarte tatin zal nu langzaam op het bord glijden. Mocht er een appeltje achterblijven in de pan, dan schep je die er met een lepel uit en leg je ‘m weer op de juiste plek.
- Bestrooi de tarte tatin met een snufje kaneel en serveer met de lobbig geklopte slagroom.
Notities
- Met dit recept maak je een nagerecht voor 4 – 8 personen.
- De slagroom die ik al had gekocht voor het voorgerecht en de boter van het hoofdgerecht gebruikte ik ook voor het nagerecht. Bekijk hier het hele menu.
- Voorbereiding: 20 minuten
- Oven: 30 – 35 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious