Ik moet bekennen dat we deze tarte tatin met prei en knolselderij echt als een hartige taart hebben gegeten. Het was de ster van de avond, terwijl ‘ie alleen bedoeld was als een bijgerecht. Dan is je missie vrij goed geslaagd en ik deel het recept graag met jullie!
In tegenstelling tot andere recepten voor tarte tatin met pei ben ik niet zo’n fan van grote stukken prei erin. Het ziet er wel prachtig uit, maar het eet zo lastig. Dus ik besloot de prei in stukjes te snijden, samen met kleine blokjes knolselderij en dat werd de basis van het gerecht. Met een subtiele zoete smaak van de karamel (zeker niet overdadig zoet, want dat vind ik ook niet lekker), een beetje pit van de grove mosterd en wat kruidigs van de tijm. Geniet ervan.
Ingrediënten
- 4 - 6 plakjes diepvriesbladerdeeg, afhankelijk van hoe groot je koekenpan of ronde ovenschaal is, of 1 rol koelvers bladerdeeg (die heb ik gebruikt)
- 250 gr prei, circa 2 flinke preien
- 250 gr knolselderij, circa 1/3 van een hele knolselderij, ik had deze nog over
- 60 gr boter
- zout
- 1 el grove mosterd
- 2 flinke takjes tijm, alleen de blaadjes + extra (rozemarijn kan trouwens ook goed)
- 2 volle el (circa 30 gr) kristalsuiker
- zwarte peper
Ook nodig
- ovenbestendige koekenpan (en ook een ronde quichevorm als je koekenpan niet ovenbestendig is) met een diameter van circa 28 cm
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien als je diepvriesbladerdeeg gebruikt.
- Snijd de prei in stukjes, zorg dat deze nog even goed gewassen en uitgelekt is zodat er geen zand meer tussen kan zitten. Schil en snijd de knolselderij in kleine blokjes.
- Verhit een koekenpan en smelt hierin 10 gram boter.
- Tip: Als je een ovenbestendige koekenpan hebt, kun je deze straks ook gebruiken voor het bakken van de tarte tatin in de oven. Zo niet, zet dan ook een platte ronde oven- of quicheschaal klaar en vet deze licht in met boter of bakspray.
- Voeg de prei en knolselderij toe en bak 5 minuten met een goede snuf zout. Roer op het laatst de mosterd en tijm erdoor en schep over in een kom.
- Smelt de resterende 50 gram boter in de pan en voeg de suiker toe. Laat dit kort karameliseren en schep de groenten terug in de pan. Verdeel gelijkmatig over de bodem en bak nog 2 minuten, zet dan het vuur uit. Verdeel de plakjes of lap bladerdeeg over de groenten en stop overtollig bladerdeeg (voorzichtig) tussen de groenten en de pan (of ovenschaal als je die gebruikt). Maak met een scherp mesje een paar kleine inkepingen in het bladerdeeg.
- Zet de ovenbestendige pan (of quichevorm) in de oven en bak deze circa 25 - 30 minuten tot de bovenkant van het bladerdeeg er goed gaar en mooi bruin uitziet.
- Haal de tarte tatin met prei en knolselderij uit de oven en laat 5 minuten staan. Pak daarna een schaal en plaats die over de pan of quichevorm heen. Draai daarna (met ovenhandschoenen) het bord met de pan in één machtige beweging om. Nu zal je tarte tatin mooi op de schaal liggen.
- Strooi er nog wat fijngehakte verse tijm en een snufje zwarte peper over en serveer.
Notities
- Met dit recept maak je 1 tarte tatin (genoeg als bijgerecht voor 4 - 6 personen).
- Bereiding: 25 minuten + Oven: 25 - 30 minuten.
- Tip: Wil je deze tarte tatin alleen met prei maken? Dat kan ook, gebruik dan 500 gram prei.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious