Samenwerking – Ik had het al een tijd in mijn hoofd, alleen liet de uitvoering even op zich wachten. Maar op een stralende zaterdagmiddag was het dan zover, onze tuin stroomde vol met vrienden en kinderen voor mijn eerste Tex Mex barbecue!
De barbecue stond aan, in de ochtend had ik al een heleboel voorbereid en de tuintafel was ingericht als ‘build your own taco’-buffet waar iedereen zijn of haar favoriete taco en tortilla kon bouwen. De kinderen ook, en dat vonden ze geweldig. De Tex Mex barbecue werd een groot succes en vandaag ga ik jullie er alles over vertellen zodat je er thuis ook mee aan de slag kunt. Ingewikkeld is het niet, je moet het alleen goed voorbereiden zodat je tijdens het feest zelf alle rust hebt om mee te eten en te genieten :-).
Voorbereiding van de Tex Mex barbecue
Bedenk vooraf eerst wat voor type gerechten je wilt maken. Ik maakte alles, van kip, vlees, vis tot vegetarisch en dat gaf heel veel variatie op tafel. Maar er waren ook zeker wel 20 mensen aanwezig tijdens het feestje dus het eten kwam allemaal op. Maar als je nou met z’n zessen bent dan zou ik keuzes maken.
Voor de kruidenmixen, salsa’s, tortilla’s en taco’s kun je perfect alle producten van Santa Maria gebruiken. Jullie weten natuurlijk allemaal inmiddels wel dat ik een langdurige samenwerking met hen heb en voor mij was deze Tex Mex barbecue het uitgelezen moment om te ontdekken hoe alle producten samen zouden gaan. En natuurlijk hoe mijn gasten de smaak zouden waarderen. Dat was in één woord top! Welke producten ik gebruikt heb, zien jullie terugkomen in de recepten hieronder.
Onze Tex Mex barbecue begon in de middag om 16.00 uur en vanaf 10.00 uur ’s ochtends ben ik al begonnen met de voorbereidingen. Zo braadde ik de kip vast (die kun je na het pluizen nog prima opwarmen in de middag), pofte de zoete aardappels, sneed alle groenten en zette alle bakjes met garnituren vast klaar. Wel afgedekt in de koelkast uiteraard, want het was flink warm die dag.
Het buffet bouwde ik ook vast op met bordjes, bestek, servetten en een grote tap waar later de frisse Tex Mex mocktail in zou komen.
Lang verhaal kort: in de voorbereiding deed ik alles vast wat niet op het laatste moment hoefde te gebeuren. En daarna ging ik douchen en omkleden, de gastvrouw wil natuurlijk wel stralen op haar eigen feestje ;-).
Recepten van de Tex Mex barbecue
Hieronder vinden jullie alle recepten die ik maakte tijdens de barbecue. Goed om te weten is dat wij een kamado barbecue thuis hebben waarmee we echt koken. Vandaar dat ik ook specifieke instructies geef over direct/indirect vuur. Waar het kan heb ik ook alternatieve aanwijzingen gegeven.
De drankjes
Bij binnenkomst kregen alle volwassenen een tequila-grapefruit cocktail (kijk hier voor het recept) en voor de kinderen was er een grote tap met een frisse Tex Mex mocktail. Waar de volwassenen later trouwens ook van gingen drinken, zo lekker was deze. Zet ook wat flessen mineraalwater (al dan niet met smaakjes of bubbels) op tafel in koelers met ijs. Lekker in combinatie met schijfjes limoen, citroen en wat verse munt.
Loaded nachos van de barbecue
Het perfecte hapje om de Tex Mex barbecue mee te beginnen zijn natuurlijk deze loaded nachos van de barbecue! Deze maak je op het laatste moment, zet de schaal 10 minuten voor de gasten komen in je barbecue en dan heb je een perfecte timing te pakken. Leuk detail nog: ik kocht per ongeluk crème fraîche in plaats van sour cream en dat is niet handig… je kunt het er wel opscheppen, maar sour cream is echt veel lekkerder, en dikker ;-).
Wat je nodig hebt:
-
- 1/2 rode ui
- 15 cherrytomaten
- 1/2 groene paprika
- 1 zak Santa Maria Tortilla Chips BBQ (of Salted)
- 400 gr geraspte kaas (ik had een combinatie van jonge en oude cheddar)
- 1 bakje guacamole
- 125 gr sour cream
Wat je gaat doen:
Voorbereiding: 10 minuten + Bereiding: 20 – 25 minutenÂ
-
- Snipper de ui, snijd de cherrytomaten en groene paprika in kleine stukjes. Meng alles in een kommetje en zet in de koelkast tot gebruik.
- Vul de bodem van een gietijzeren schaal of skillet (geschikt voor op de barbecue) met een laag nacho chips. Strooi hier de helft van de groenten gelijkmatig over en de helft van de kaas. Nu komt de truc waardoor loaded nachos pas echt lekker worden… daarna herhaal je dit! Dus weer een laag nacho chips, groenten en de rest van de kaas.
- Zet je schaal of skillet in de barbecue (op 180 graden, indirect vuur) en sluit het deksel. Laat de loaded nachos circa 15 – 20 minuten staan totdat de kaas helemaal mooi gesmolten is.
Tip: Voor de mensen die dit in de oven willen maken is de temperatuur en de tijd ongeveer hetzelfde. Maar hou het wel even goed in de gaten de laatste 5 minuten.
Serveer de loaded nachos met een flinke hoeveelheid guacamole (kijk hier voor het recept) en zure room.
Tex mex barbecue kip
Ik wilde een hele kip braden met Tex Mex specerijen die lekker sappig zou worden, missie geslaagd! Deze braadde ik vast in de ochtend op de barbecue zodat ik het vlees kon plukken en bewaren in de koelkast tot gebruik. Let op: om de hele kip goed gelijkmatig te braden heb je een houder nodig om de kip op te zetten.
Wat je nodig hebt:
-
- 1 zakje Santa Maria Chicken Taco Seasoning Mix
- bakolijfolie
- 1 hele kip
- 1 citroen
- 3 teentjes knoflook
Wat je gaat doen:
Voorbereiding/marineren: 1 uur + Bereiding: 80 minuten
-
- Meng de inhoud van het hele zakje seasoning mix in een kom met een scheutje bakolijfolie. Smeer de kip daarna helemaal in hiermee. Waar het kan ook onder het vel (voorzichtig) en strooi ook kruiden in de holte. Laat dit circa 1 uur marineren.
- Steek de barbecue aan en stabiliseer de temperatuur op 180 graden. Zorg dat je straks gaat braden op indirect vuur.
- Vul je kiphouder met partjes citroen en de teentjes knoflook en zet daarna de kip erop. Plaats deze in de barbecue, sluit het deksel en laat de kip 70 minuten braden. Haal de kip er daarna uit, laat afkoelen en pluk daarna in reepjes. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik en verwarm op het laatste moment op lage temperatuur in de oven (100/120 graden).
Tex Mex limoen-koriander garnalen
Garnalen in combinatie met limoen, knoflook en koriander komen echt helemaal tot hun recht. Na het grillen kun je er heerlijke taco’s mee maken in combinatie met sla, mais, lente-ui en mango-papaya salsa.
Wat je nodig hebt:
-
- 1 zakje Santa Maria (Fish) Taco Seasoning Mix
- zonnebloemolie
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 limoen, sap en rasp
- handje koriander, fijngehakt
- 800 gr gepelde grote garnalen
Wat je gaat doen:
Voorbereiding: 70 minuten + Bereiding: 10 minuten
-
- Meng de helft van het zakje seasoning mix in een kom met 1 eetlepel zonnebloemolie, de knoflook, 1 eetlepel limoensap en koriander. Meng hier de garnalen door en laat ze 1 uur afgedekt marineren in de koelkast.
- Voor het barbecueën kun je 2 dingen doen. Of je rijgt ze aan spiesen en grilt ze op het rooster of je bakt ze op de gietijzeren bakplaat/plancha op 220 graden tot de garnalen net roze zijn geworden. Leg de spiesen/garnalen daarna op een bord en rasp er nog wat limoenschil over.
Fajita steak
Nou, deze fajita steak was het klapstuk van de avond! Het ziet er ook wel spectaculair uit als je zo’n stuk vlees mooi gesneden serveert op een plank. De smaak was ook echt fantastisch. Het gewicht van het stuk bavette is afhankelijk van hoeveel gerechten je serveert en het aantal mensen. Ik had een stuk van 800 gram op 20 mensen.
Wat je nodig hebt:
-
- 1 rode ui
- 1 groene, 1 gele en 1 rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- bakolijfolie
- 1 zakje Santa Maria Fajita Seasoning Mix
- stuk bavette uit één stuk
Wat je gaat doen:
Voorbereiding: 10 minuten + Bereiding: 20 minuten
-
- Snijd de rode ui in dunne halve maantjes, de paprika’s in reepjes en de knoflook in plakjes. Meng alles in een kom met een scheutje bakolijfolie en 2 eetlepels seasoning mix. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- Laat het vlees goed op kamertemperatuur komen voordat je het gaat bakken, minstens 1 uur.
- Verhit je barbecue tot 230 – 250 graden en verwarm bij voorkeur een gietijzeren rooster (direct vuur). Leg het vlees op het rooster en sluit het deksel 2 minuten. Open het deksel, draai het vlees om en sluit het deksel weer 2 minuten. Herhaal dit nog een keer voor beide kanten. Verpak het vlees daarna in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
- In de tussentijd kun je de groenten roerbakken op een gietijzeren bakplaat/plancha in je barbecue. Heb je dit niet, dan kun je het ook gewoon in een hapjespan op je fornuis roerbakken.
- Snijd het vlees na het rusten (tegen de draad) in dunne plakken en leg deze op een mooie schaal of plank. Bestrooi met zeezout en gemalen zwarte peper. Schep de roergebakken groenten rondom en serveer direct.
Gevulde zoete aardappels ‘Tex Mex style’
Deze gevulde zoete aardappels waren voor mij dé verrassing van de Tex Mex barbecue. Super makkelijk om te maken en zo ontzettend lekker!
Wat je nodig hebt:
-
- 4 zoete aardappels
- 1 blik Santa Maria Mexican Chili Beans
- 125 gr maiskorrels uit blik, uitgelekt
- 100 gr geraspte kaas (ik gebruikte een mengeling van jonge en oude cheddar)
- 10 cherrytomaten, in kwarten
- 2 stengels lente-ui, in dunne ringetjes
Wat je gaat doen:
Voorbereiding: 100 minuten + Bereiding: 10 minuten
-
- Zoete aardappels poffen doe ik in mijn kamado op 180 graden (indirect vuur). Ik leg ze met schil en al op het rooster en laat ze daar 90 minuten liggen. Verder hoef je er niets aan te doen. Let wel op: ze kunnen gaan lekken, dus een lekbakje eronder is aan te raden.
- Poffen van zoete aardappels kan natuurlijk ook als je ze ingepakt hebt op direct vuur (beetje aan de zijkant leggen) of in de oven.
- Laat de aardappels iets afkoelen en snijd ze daarna doormidden. Schep een beetje van de zoete aardappel eruit (die gebruik je voor het volgende recept) zodat je een kuiltje krijgt voor de vulling.
- Vul de zoete aardappels daarna met de chili beans, wat mais en top af met een royale hoeveelheid geraspte kaas. Zet deze vlak voor het serveren nog even op de barbecue in een gietijzeren schaal zodat de kaas goed kan smelten en de bonen warm worden. Garneer daarna royaal met de cherrytomaten en lente-ui en serveer.
Vegetarische Tex Mex taco’s
Ik maakte de Tex Mex barbecue compleet met deze heerlijke vegetarische taco’s. Die wederom super makkelijk zijn om te maken.
Wat je nodig hebt:
-
- 6 el gepofte zoete aardappel (zie recept hierboven)
- 1 zakje Santa Maria Taco Seasoning Mix
- zout
- ½ kleine ui
- 10 cherrytomaten
- 1 limoen
- 4 takjes koriander
- zout
- 6 Santa Maria Mini Tortilla’s
- 1 klein blikje zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 6 el geraspte kaas (mengsel van jonge en oude cheddar)
- handje ijsberg- of romainesla, fijngesneden
Wat je gaat doen:
Voorbereiding: 10 minuten + Bereiding: 10 minuten
-
- Meng de gepofte zoete aardappel met 1 tl seasoning mix en een snufje zout met een vork. Dit wordt de basis van je taco’s.
- Maak een ‘pico de gallo’ mengsel door de ui en tomaten heel fijn te snijden. Meng dit door elkaar met een kneepje limoensap, wat fijngehakte koriander en een snufje zout.
- Smeer de mini tortilla’s in met een eetlepel van de zoete aardappel spread en beleg ze met zwarte bonen en wat geraspte kaas. Verwarm dit kort op de barbecue tot de kaas is gesmolten. Let op: niet op open vuur, want dan verbranden de tortilla’s.
- Garneer daarna met sla en pico de gallo en serveer direct.
Wat je verder nog op tafel zet tijdens de Tex Mex Barbecue
Om de barbecue compleet te maken zet je allemaal bakjes met diverse ingrediënten op tafel en natuurlijk wat zachte tortilla’s en harde tacoschelpen. De zachte tortilla’s kun je kort verwarmen op de barbecue (indirect vuur). Hieronder een overzicht om je op weg te helpen:
-
- IJsberg- of romainesla, fijngesneden
- Lente-ui, in ringetjes
- Cherrytomaten, in kwarten
- Geroosterde maïskolven of losse maiskorrels
- Zwarte bonen of kidneybonen
- Sour cream
- Potjes met Santa Maria Chunkey Wrap Salsa en Mango Papaya Salsa
- Potje met Santa Maria Jalapeno pepers
- Koriander, grofgehakt
- Partjes citroen en limoen
- Geraspte kaas
- Guacamole
Dat was ‘m dan! Mijn enorme blog over hoe je zelf een Tex Mex Barbecue kunt organiseren voor vrienden of familie. Met heel veel inspiratie waar je je favoriete gerechten uit kunt halen voor je eigen versie. Of misschien raak je wel geïnspireerd tot andere gerechten? Geniet van de barbecue!
Recepten: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met Santa Maria. Lees ook hier mijn disclaimer.