4.58 van 19 stemmen

Tex Mex lasagne met gehakt en enchiladasaus

1 uur 30 minuten
Hoofdgerecht
Tex Mex

Daar ben ik weer! Na mijn blogpauze in januari leek het me wel gepast om met een klappertje weer op het toneel te verschijnen en daar is ‘ie hoor. Met trots presenteer ik jullie mijn Tex Mex lasagne met een kruidig gehakt-bonenmengsel, zelfgemaakte enchiladasaus, tortilla wraps en heel veel kaas. …

Daar ben ik weer! Na mijn blogpauze in januari leek het me wel gepast om met een klappertje weer op het toneel te verschijnen en daar is ‘ie hoor. Met trots presenteer ik jullie mijn Tex Mex lasagne met een kruidig gehakt-bonenmengsel, zelfgemaakte enchiladasaus, tortilla wraps en heel veel kaas. Een smaakexplosie is het en dit gerecht past voor mij perfect op deze comfort food vrijdag.

Inmiddels heb ik de Tex Mex lasagne al drie keer gemaakt. Twee keer om goed te testen en één keer gewoon omdat het kon en de lasagne zo ontzettend lekker is. Als ik de proefpersonen uit mijn omgeving mag geloven gaan jullie hier enorm van smullen. Geniet ervan!

Ingrediënten

Voor het gehakt-bonenmengsel:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • bakolijfolie
  • 300 gr gehakt
  • zout
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • snufje chilipoeder, of meer naar smaak
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 trostomaten, in stukjes
  • 200 gr zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 150 gr mais, uitgelekt
  • zwarte peper

Voor de enchiladasaus:

  • 3 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 30 gr bloem
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl zout
  • 400 ml warme bouillon, kip of groente
  • 1 - 2 tl ciderazijn of citroensap

Voor het maken van de lasagne:

  • 4 tortilla wraps, medium of large (afhankelijk van de maat van je springvorm, de wraps moeten erin kunnen passen)
  • 200 gr crème fraîche
  • 15 gr koriander, grof gehakt (behalve als je koriander haat, dan niet)
  • 150 gr cheddar, geraspt
  • 150 gr mozzarella, geraspt

Ook nodig

  • 1 springvorm of hoge ronde ovenschaal, tussen de 20 en 24 cm

Aan de slag!

  • Verhit een hapjespan en fruit de ui en knoflook een paar minuten in 2 eetlepels bakolijfolie. Voeg het gehakt toe met een snuf zout, komijn, paprika, oregano en chili en rul gaar.
  • Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut. Schep de tomaten, zwarte bonen en mais erdoor en zet het vuur wat lager. Laat 10 minuten rustig pruttelen terwijl je af en toe roert. Proef 2 minuten voor het einde en breng naar wens verder op smaak met zout en peper. Zet daarna het vuur uit.
  • Verwarm in de tussentijd de oven voor op 175 graden en bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier. Vet de zijkanten licht in met olijfolie.
  • Nu ga je de enchiladasaus maken, zorg ervoor dat alle ingrediënten daarvoor klaar staan. Verhit een pannetje op middelhoog vuur met de olijfolie en fruit hierin de knoflook voor 1 minuut. Voeg de bloem, alle specerijen en het zout toe en roer dit goed met een pollepel of spatel door voor een paar minuten zodat de bloem gaart. Schenk nu in delen de warme bouillon erbij en klop met een garde tot een mooie, egale saus. Je ziet de enchiladasaus vanzelf iets indikken, dit gaat snel. Zet daarna het vuur uit. Breng naar wens verder op smaak met ciderazijn of citroensap.
  • Als de enchiladasaus helemaal naar je zin is, kun je deze door het gehaktmengsel scheppen. Je vulling is nu klaar.
  • Pak je ingevette (en goed afgesloten) springvorm erbij, want nu begint het echt leuke werk. Schep eerst een kleine hoeveelheid van het gehaktmengsel op de bodem, dit hoeft maar een dun laagje te zijn. Leg hier een tortillawrap op en besmeer deze royaal met crème fraîche. Schep hier een deel van het gehaktmengsel op, wat grof gehakte koriander en een deel van de geraspte kaas (zowel cheddar als mozzarella). Herhaal deze laag nog 3 keer en eindig als laatste met heel veel kaas. Ruwweg moet je alle ingrediënten dus ongeveer in vieren delen om alle lagen te maken. Behalve de kaas, ongeveer de helft daarvan gaat als laatste op de lasagne.
  • Zet de springvorm in de oven en bak deze nog 40 - 45 minuten op 175 graden tot de bovenkant heerlijk bubbelt en er qua kleur uitziet alsof je er zo een hap uit wilt nemen.
  • Belangrijk! Haal de springvorm uit de oven en laat deze daarna 15 minuten rusten op een rooster, vóórdat je ‘m open maakt. De lasagne moet namelijk even rusten en ietsje afkoelen. Anders loopt je hele vulling eruit en dat wil je niet. Dit ‘probleem’ heb je natuurlijk niet als je een ronde, hoge ovenschaal hebt gebruikt. Dan kun je er gewoon punten van snijden en deze uit de schaal scheppen. Maar je geduld wordt beloond, daarna mag je gelijk aanvallen. Eet smakelijk!

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 6 personen. Porties die overblijven kun je perfect invriezen.
  • Bereiding: 45 minuten + Oven: 45 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer