Stel nou dat je alle ingrediënten van taco’s combineert, maar die vervolgens serveert in een soep in plaats van in een taco. Dat wordt dan een onwijs lekkere Tex Mex soep. Mét ballen en zónder taco’s, want die smaken nergens meer naar als ze te vochtig worden. Ja, die heb ik tijdens het testkoken ook geprobeerd toe te voegen aan de soep, maar dat was geen succes ;-).
Hou je trouwens van pit, voeg dan ook nog wat chilipeper toe. Daar warm je wel van op als het buiten zo koud is als nu!
Wat je nodig hebt voor 1,5 liter soep
-
- 300 gr gehakt (rund of half-om-half)
- 8 volle tl (circa 15 gr) tacokruiden (kijk hier voor het zelfmaakrecept)
- 1/2 ei, losgeklopt
- 2 el paneermeel, panko of een verkruimeld beschuitje
- 2 rode uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- bakolijfolie
- 3 paprika’s in verschillende kleuren, in kleine blokjes
- 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
- 400 ml passata
- 400 ml heet water
- 200 gr kidneybonen
- 150 gr mais
- zwarte peper
- zeezout
- 125 gr crème fraîche
- 75 gr belegen kaas, geraspt
- 3 lente-ui, in dunne ringetjes
- klein bosje koriander (of platte peterselie), grofgehakt
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten
1. Meng het gehakt met 4 tl tacokruiden, het losgeklopte ei en de paneermeel. Kneed door elkaar en draai kleine soepballetjes ervan.
2. Zet een soeppan op het vuur en fruit de ui en knoflook in 2 el bakolie. Voeg de stukjes paprika en de resterende tacokruiden toe en bak circa 3 minuten mee.
3. Schenk tomatenblokjes, passata en heet water in de pan, roer door en laat 10 minuten pruttelen. Voeg de balletjes, bonen en mais toe en laat nog 8 minuten pruttelen. Proef en breng eventueel nog extra op smaak met peper en zout.
4. Serveer de Tex Mex soep in een kom en garneer met een lepeltje crème fraîche, handje geraspte kaas, ringetjes lente-ui en wat gehakte koriander.
Recept & fotografie: Francesca