Tips voor een weekend Ameland – Op de fiets en in de tent!

“Welkom op het vierde eiland!”, stuurde een Texelse kennis mij toen hij zag dat ik voet aan wal had gezet op Ameland. Mooi vond ik dat, want ik was enorm benieuwd wat dit Waddeneiland mij zou gaan laten ervaren tijdens dit eerste bezoek. En na jarenlange bezoekjes aan Texel werd …

“Welkom op het vierde eiland!”, stuurde een Texelse kennis mij toen hij zag dat ik voet aan wal had gezet op Ameland. Mooi vond ik dat, want ik was enorm benieuwd wat dit Waddeneiland mij zou gaan laten ervaren tijdens dit eerste bezoek. En na jarenlange bezoekjes aan Texel werd het misschien ook wel eens tijd om te gaan waddeneilandhoppen! Dus, jawel, wij stapten op de boot naar het vierde eiland en vandaag staan al mijn tips voor een weekend Ameland voor jullie online.

Meer tips voor culinaire reizen in Nederland vind je hier!

Vanuit Strandcamping Duinoord had ik een heel mooi aanbod gekregen om hun volledig ingerichte rent-a-tent accommodatie uit te testen met mijn mannen. Aangezien wij steeds vaker bijzonder gelukkig worden op de camping, maar absoluut geen behoefte hebben om zelf een tent op te zetten was dit voor ons een ideale test. Die ik combineerde met mijn eigen test, namelijk het vinden en uittesten van de culinaire parels van het eiland. Deels gelukt (pareltjes gevonden hoor), maar deels ook niet… want we hadden echt te weinig tijd om alles te bezoeken wat ik op mijn lijstje had staan ;-). Dus we moeten terug denk ik! En daar zijn mijn mannen het helemaal mee eens.

In dit artikel met al mijn tips voor een weekend Ameland vind je dus naast de review van de volledig ingerichte rent-a-tent accommodatie ook mijn culinaire tips en wat praktische informatie over het reizen naar en op het eiland. Zodat je alles compleet hebt voor een zalig weekend Ameland.

Want ja, wij hebben genoten! Door het intieme karakter, de kleinschaligheid, natuur, rust, het lekkere eten, het wad en de prachtig witte stranden van Ameland. We ontdekten alles per fiets en een beter vervoersmiddel kun je je niet wensen als je hier bent. Behalve misschien als de regen met bakken uit de hemel komt, maar daar gaan we gewoon niet vanuit ter voorbereiding van je weekend weg ;-).

Reizen naar en op Ameland

Ameland is onderdeel van Friesland en vanuit de Friese stad Holwerd vaar je met de veerboot over naar Nes op Ameland. De reguliere overtocht duurt 50 minuten en ieder uur vertrekt er een boot naar en van Ameland. Kijk voor de actuele vaarten per dag, de tijden en eventuele vertragingen of versoberde dienstregelingen altijd even op de website van Wagenborg Passagiersdiensten.

Je kunt met de auto, fiets of te voet overvaren. Ik zou altijd adviseren om de auto achter te laten op het vasteland en deze te parkeren op P1 in de haven of P2 (stukje verder weg, maar er rijdt een gratis shutttlebus) als het daar vol is.

Het nadeel van varen met de auto is dat je een vast tijdslot op een specifieke datum moet boeken. Mocht de boot vertraging hebben, dan moet jij ook wachten en dat kan soms wel eens oplopen tot 1,5 uur vertraging. Ben je lopend, dan kun je met iedere boot mee. Verder heeft de auto weinig toegevoegde waarde, omdat het eiland helemaal is ingericht op fietsers. Kortom, als je je auto kunt missen tijdens je weekend Ameland dan zul je ‘m zeker niet gaan missen ;-).

Tickets kun je vooraf boeken bij WPD en die scan je voordat je aan boord gaat. Voor de terugvaart heb je geen ticket meer nodig. Heel handig vonden wij de bagagekarren die er standaard staan. Daar kun je je koffers in zetten en bij aankomst haal je die er weer uit (de bagagekar rijden ze altijd als eerste van de boot).

Over de bagage gesproken! Daar hoef je je geen zorgen om te maken als je besluit om een fiets te huren. Je rolkoffertje hoef je niet onder je snelbinders te proppen, want de fietsverhuur waar wij onze fietsen vandaan hadden (Kiewiet Fietsverhuur) heeft een gratis bagagetransport voor iedereen die een fiets bij hen huurt. Top service! Neem wel bagage mee wat makkelijk te tillen is (een rolkoffertje is het allerhandigst), want je moet nog wel een stukje lopen door de haven naar hun fietsverhuur. En als je dan (zware) tilbagage bij je hebt, wordt het wel een zwaar tochtje. En ja, wij spreken uit ervaring haha, maar die ‘fout’ maken we hierna nooit meer ;-).

Alles op de fiets

Ik schreef het al eerder: Ameland is volledig ingericht op fietsers en je kunt oneindig veel fietsen huren. Van standaard damesfiets tot elektrische bakfietsen en ook voor de kids hebben ze genoeg opties. Wel altijd vooraf even reserveren zodat je zeker weet dat je de juiste fiets hebt klaarstaan.

Overal zijn fietspaden die door de duinen, dorpjes, bosrijke gebieden en langs de zee liggen. Het is een genot om daar te fietsen, zelfs als je zeewind tegen hebt ;-). De afstanden zijn minimaal, wij fietsten bijvoorbeeld in 12 minuten vanaf de fietsverhuur naar de strandcamping die tussen de duinen aan strand Nes ligt.

Volledig ingerichte tent op de camping

Eenmaal op de camping aangekomen werden we bijzonder vriendelijk ontvangen bij de receptie in het centrumgebouw waar ook een kantine, snackbar en flinke campingwinkel te vinden is. Wat eigenlijk meer een mini supermarkt is, want bijna alles is er. Ze zijn ook nog eens in het hoogseizoen van 7 uur ’s ochtends tot 22 uur ’s avonds open.

Strandcamping Duinoord is een enorme camping met tal van verschillende opties voor je overnachting op Ameland. Maar door de ligging tussen de duinen voelt de camping niet massaal aan. Het kan alleen wel even duren voordat je op je plaats van bestemming bent, maar met je fiets bij je is dat prima te doen.

Voor ons weekend Ameland verbleven wij in een comfortabele, volledig ingerichte rent-a-tent voor 5 personen. En als ik zeg volledig ingericht… dan is dat ook echt zo! Naast twee slaapcabines met bedden vind je in de tent namelijk o.a. ook een (zeer lekkere) douche met boiler, toilet, wasbak, skottelbraai, alles wat je nodig hebt om te koken, een eettafel met stoelen, lekkere ligstoelen en een parasol. Stel nou dat het een dagje regent, dan vermaak je je zelfs in de tent nog, want die is daar ook nog eens volledig op ingericht.

Je fiets parkeer je gewoon voor je (tent)deur (maar wil je nou met de auto komen, dan is er ook een parkeerterrein) en de bagage wordt door Kiewiet afgeleverd in het bagagehuisje. En als je bedlinnen en handdoeken bij boekt dan hoef je daar ook niet meer over na te denken.

Wij vonden dit ideaal voor een weekend Ameland! Ondanks dat we laat aankwamen (vrijdagavond om 22.00 uur zaten we pas te eten) en op zondag vertrokken we alweer (in verband met school op maandag) hadden we na dit weekend nog steeds het gevoel alsof we een hele week vakantie hadden gehad. Zalig was het.

Er zijn trouwens nog veel meer opties op de strandcamping. Denk bijvoorbeeld aan een glamping bell tent tussen de duinen, chalet of houten tuinhuis en gewoon je eigen tent opzetten of caravan/camper neerzetten kan natuurlijk ook!

Naar het strand op Ameland

Ben je een strandliefhebber dan zit je op Ameland heel goed. Maar liefst 27 kilometer strand vind je hier. Heerlijk breed en met prachtig wit zand. Je kunt hier van alles doen. Van op het strand liggen, strandwandelingen maken, bij een van de strandpaviljoens (er zijn er 4) wat drinken of eten of actief bezig zijn tijdens een van de strandactiviteiten bij Ameland Adventure.

Ben je in Ballum, ga dan eens kijken op het Groene strand. Dit is geen badstrand meer, door de veranderde stroming sinds de jaren ’90. Nu is het een prachtig natuurgebied tussen de duinen met o.a. veel vogels.

En als je een wandelaar bent, is het Engelmansduun een aanrader. Dit is het hoogste duin op Ameland waar je een prachtig uitzicht hebt.

Culinair genieten op Ameland

Ik stipte het al kort aan in mijn introductie, maar ons weekend Ameland was echt te kort als het gaat om het ontdekken van alle food adresjes op Ameland. Maar we hebben ons best gedaan om zo veel mogelijk te proeven, zoals jullie gewend zijn van ons ;-). Daarnaast had ik al een mooi lijstje met tips van volgers gekregen dus hier komen ze allemaal gecombineerd.

Van de vier strandpaviljoens op Ameland hebben we Strandpaviljoen Sjoerd (bij Badstrand Nes en op een steenworp afstand van Strandcamping Duinoord) zeer uitgebreid ervaren. Van de borrel met een borrelplankje tot aan het diner in de laatste avondzon. En alles was even zalig. Ook de bediening, locatie en sfeer is helemaal top. Echt een aanrader!

Van een aantal van mijn volgers hoorde ik ook dat The Sunset (bij Hollum) een hele fijne beachclub is. En de andere strandpaviljoens zijn Strandpaviljoen Ballum en Strandpaviljoen ’t Strandhuys bij Buren.

Wil je na een stukje fietsen een ijsje eten? Daarvoor zijn er in Nes twee hele goede adressen. Wij haalden ons ijsje naast Bakkerij de Jong waar ze ook een ijswinkel hebben. Je kunt ook een heel lekker ijsje halen bij Puur.

Wil je een avond goed dineren dan is Nobel in Ballum een van de beste adressen waar je kunt gaan eten. Misschien gaat er een bel rinkelen als ik ‘nobeltje’ zeg, want dit restaurant is vernoemd naar het beroemde likeurtje. Maar je kunt hier veel meer dan likeurtjes drinken.

Maar ook Het Witte Paard in Nes is een bijzonder goed adres. Na meerdere tips van mijn volgers, en een blik op de veelbelovende kaart, probeerde ik nog te reserveren. Maar zonder succes, dus daar komen we zeker nog een keer voor terug.

Voor visliefhebbers is Restaurant Stranders the place to be op Ameland! Naast de locatie, met fantastisch interieur en terras (incl. speeltuin voor de kids en een geurige kruidentuin) serveren ze hier bijzonder lekkere visgerechten. Ook hier was de service wederom geweldig en we hebben een top lunch gehad.

Saillant detail: zij zijn ook het enige visrestaurant op het eiland en dat verbaasde me eigenlijk best wel. Als je even een ‘visje wil happen’ kun je altijd naar Metz gaan, maar voor echt uit eten gaan, is Stranders de plek. 

Van dezelfde eigenaren als Stranders is er nog een restaurant te vinden op Ameland: De Hekseketel. Dit is een bourgondisch grillrestaurant waar we zelf nog niet zijn geweest. Maar als ze het hier net zo goed aanpakken als bij Stranders dan zit het denk ik wel snor. Zij hebben ook een Amelander toverdrankje op de markt gebracht wat Heksengoud heet. Ik vond er zelfs een flesje van in onze campingwinkel. Met tonen van karamel, citrus en vlierbes. Heel lekker!

Op Ameland worden er trouwens ook bijzonder smakelijke en op ambachtelijke wijze kroketten en bitterballen gemaakt door Danny van Wad’n Keuken en die zie je ook regelmatig op menig menukaart voorbijkomen. Zo maakte hij speciaal voor Sjoerd een bitterbal en kroket van eigen receptuur met vlees van de Amelander Hereford Runderen. En die vond ik weer terug op onze borrelplank. Zalige bitterbal en mooi om te zien wat Danny allemaal doet op de Waddeneilanden. 

Dit was ‘m dan, mijn complete verslag van ons weekend Ameland. Wij komen zeker nog een keer terug en nieuwe ontdekkingen zal ik dan toevoegen aan dit artikel zodat het up-to-date blijft. Heb jij nog aanvullingen of vragen? Laat het me dan weten via Facebook of Instagram of stuur een berichtje via het contactformulier.

Voor ons weekend Ameland zijn we uitgenodigd door Strandcamping Duinoord. Zij regelden voor ons de overtocht, fietshuur en rent-a-tent. Alle culinaire ontdekkingen hebben we zelf gedaan. Dit hele artikel is geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme en dat van mijn gezin. Wij gaven Ameland gezamenlijk een dikke 8,5!

Tekst & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca