Er zijn maar weinig soepen die ik zo lekker vind als zelfgemaakte tomatensoep met basilicum. De eenvoud van de ingrediënten die gezamenlijk zo mooi optrekken is geweldig. Het is ook een soep die zo gemaakt is (30 minuten!) en waar jong en oud van genieten. Oh, en ja je zou de tomaten eerst kunnen ontvellen, maar dat vond ik helemaal niet nodig na het pureren. Dus nee, niet nodig. Maar het mag altijd ;-).
Wil je zelf de knoflookcroutons maken? Ook heel lekker en dat kan in de tijd dat de tomatensoep aan het pruttelen is. Hier vind je het recept, maak ze dan voor deze gelegenheid wel wat groter, dat is lekker.
Ingrediënten
- 1 ui, grof gehakt
- 2 teentjes knoflook, grof gehakt
- bakolijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 1 kg rijpe trostomaten (vleestomaten kunnen ook, ga wel voor een beetje kwaliteit want anders smaken de tomaten naar niets), in grove stukken
- kristalsuiker
- 1,5 l groentebouillon
- 15 gr basilicum, grof gehakt + extra voor serveren
- serveer erbij: brood of grove knoflookcroutons, ook lekker met wat druppeltjes olijfolie extra vergine van goede kwaliteit en een snufje zwarte peper
Aan de slag!
- Fruit de ui en 2 teentjes knoflook glazig in een soeppan met een scheut bakolijfolie.
- Roer de tomatenpuree, stukken trostomaat en een snufje suiker erdoor en bak 2 minuten mee.
- Schenk de groentebouillon in de pan en laat 15 minuten pruttelen. Roer op het laatst de basilicum erdoor.
- Pureer de tomatensoep met een blender of staafmixer, breng eventueel extra op smaak met zout en peper, en serveer met extra blaadjes basilicum, brood of knoflookcroutons.
Notities
- Met dit recept maak je circa 2 liter soep.
- Bereiding: 30 minuten.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious