Het is niet zo dat we hier in huize Kookt niet van een echte steak tartare houden…sterker nog, ik ben er dol op. Maar ik vond het ook leuk om eens een tomatentartaar te maken. Niet nieuw, want er zijn al genoeg recepten van online te vinden, maar wel lekker fris én anders als voorgerecht voor de feestdagen.
In mijn uitvoering besloot ik om niet te veel smaakmakers toe te voegen aan de tomaat. Vooral als je goede tomaten hebt (hieronder geef ik een aantal suggesties) wil je nog wel die smaak kunnen proeven.
De basis van het recept is vegetarisch, alleen worcestersaus is dat niet omdat er ansjovis aan is toegevoegd. Een goede vervanger hiervan is er niet, tenminste die heb ik nog niet gevonden. Als je naar de ingrediënten kijkt (moutazijn, melasse, suiker, zout, ansjovis, tamarinde-extract, ui, knoflook, specerijen, aroma’s), begrijp je dat ook direct. Dus als je het niet wilt gebruiken zou ik niet gaan proberen om het te vervangen, maar gebruik dan een goede azijn (bijvoorbeeld appel-cider). Dit maakt de smaak anders, maar zeker niet minder.
Wat je nodig hebt voor 4 personen als voorgerecht
-
- 12 smaakvolle trostomaten of 8 flinke pomodori tomaten
- 1 el bieslook, fijngehakt + extra voor garnering
- 1 el sjalot, zeer fijngesnipperd
- 2 tl kappertjes
- 1 el cornichons (kleine augurken), fijngehakt
- 1 tl olijfolie extra vergine
- 1 el worcestersaus
- 1 tl ketchup
- 2 tl fijne mosterd
- zeezout
- zwarte peper
- 4 kwarteleieren
- bakolijfolie
Wat je gaat doen
Voorbereiding: 25 minuten + Bereiding: 10 minuten
1. Begin met het ontvellen van de tomaten. Zet daarvoor een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Kerf in de tussentijd met een scherp mes een kruisje in de onderkant van de tomaat. Zet het vuur middelhoog en eg de tomaten in delen in het kokende water. Na 15 – 20 seconden zie je het velletje langzaam omkrullen en dan haal je ze er gelijk uit met een schuimspaan. Schep over in een bak met ijswater zodat de tomaten niet verder doorgaren.
2. Verwijder de velletjes van de tomaten en snijd ze in vieren. Verwijder met een scherp mes de zaadjes van de tomaten, die ga je niet gebruiken voor deze tomatentartaar. Deze kun je wel gebruiken voor een soep of saus, invriezen kan ook prima. Maak je werkvlak even droog en dep het vruchtvlees van de tomaten ook droog, bijvoorbeeld met keukenpapier. Snijd daarna de kwarten vruchtvlees eerst in repen en daarna in kleine blokjes. Schep de blokjes over in een kom. Je tomaten’tartaar’ is nu klaar om op smaak gebracht te worden.
3. Roer de bieslook, sjalot, kappertjes, cornichons, olijfolie, worcestersaus, ketchup en mosterd rustig door de tomatentartaar. Proef en voeg naar smaak extra worcestersaus, ketchup of mosterd toe. Breng als laatste op smaak met zeezout en een snufje zwarte peper.
Tip: de tomatentartaar kun je al eerder op de dag voorbereiden en afgedekt bewaren in de koelkast.
4. Vlak voor het serveren bak je de kwarteleieren. Zet een koekenpan op het vuur met een royale hoeveelheid bakolie. Snijd de kwarteleieren in met een scherp mes en breek ze voorzichtig open boven de pan. Laat het ei langzaam in de olie glijden waarbij je de dooier heel laat. In circa 2 minuten is je kwartelei klaar. Schep uit de pan op een plank en bestrooi met zout en peper.
Tip: wil je de spiegeleitjes mooi rond hebben, steek het eiwit rondom dan weg met een uitsteker of een scherp mes.
5. Maak 4 bordjes op met een torentje van de tomatentartaar. Daarvoor kun je ook een uitsteker gebruiken. Leg op ieder torentje een kwartelei, garneer met fijngehakte bieslook en serveer direct.
Serveertip: lekker met geroosterd brood of toast met echte gezouten boter.
Recept: Francesca / Fotografie: DeedyLicious