Lieve mama,
Vandaag vier jij je 75ste verjaardag in Italië. Wat een mijlpaal en wat een feest dat je dit, in redelijk goede gezondheid, daar mag vieren. Terwijl deze blog gepubliceerd wordt, rijden we naar jou toe. Om je verjaardag te vieren op de plek waar je zo graag bent. Met je kleinkinderen aan je zijde, je liefste wens.
Ik wilde nog een verjaardagstaart voor je bakken en dat moest natuurlijk wel een Italiaans taartje zijn, anders kom ik niet binnen. Het werd, hoe toepasselijk, de torta della nonna. Oftewel, de taart van oma. Het is een korstdeeg dat wordt gevuld met een zalig mengsel van banketbakkersroom en ricotta. Nog wat pijnboompitten erover en de taart is klaar om de oven in te gaan. Vergis je niet over de pijnboompitten, die horen er echt op en combineren fantastisch met de romige vulling.
Het was trouwens Jessey die besloot om van het overgebleven deeg hartjes te maken om de bovenkant mee te versieren. Ik vond het een geweldig idee.
Mama, van harte gefeliciteerd met je verjaardag en geniet mateloos vandaag. Niet alleen vandaag trouwens, maar ook alle dagen, weken, maanden en jaren die nog volgen. Als je eenmaal deze leeftijd hebt bereikt, mag je wat mij betreft alleen nog maar dingen doen die je leuk vindt. Dat heb je wel verdiend.
Ti amo, je dochter
Wat je nodig hebt voor 1 taart
- 450 gr bloem
- 200 gr koude boter, in kleine blokjes
- 150 gr suiker
- 2 eieren
- 2 (biologische) citroenen
- 200 ml melk
- 150 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- 3 eidooiers
- 35 gr bloem
- 80 gr suiker
- 250 gr ricotta, kamertemperatuur
- 50 gr pijnboompitten
- poedersuiker
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 60 minuten / Oventijd: 40 minuten
1. Meng de bloem en blokjes boter in een kom en meng met de (hand)mixer totdat je een kruimig mengsel hebt. Stort dit op je werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Strooi hier de 150 gr suiker in, breek de 2 eieren erin en rasp de schil van 1 citroen erboven. Meng het met je vingers rustig van buiten naar binnen (droog over nat heen) en kneed daarna snel tot een deeg. Maak er een bal van, pak in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
2. Nu is het tijd om de banketbakkersroom te maken (dank aan Laura’s Bakery die me op weg heeft geholpen). Meng de melk, slagroom en het vanillestokje in een steelpan en verwarm tot het kookpunt. Vis het vanillestokje eruit, snijd open en schraap de vanille eruit. Roer dit door de vloeistof heen.
3. Roer de 3 eidooiers, bloem en 80 gr suiker door elkaar tot het helemaal gemengd is. Schep nu rustig een paar lepels van het warme melkmengsel erdoor zodat beide onderdelen aan elkaar kunnen wennen en het mengsel enigszins vloeibaar is. Schenk dit vervolgens rustig bij het warme melkmengsel terwijl je rustig roert met een garde.
4. Nu komt het deel waar je goed moet opletten. Zet het vuur middelhoog en verwarm het mengsel tot het een dikke room wordt. Maar blijf hierbij wel goed roeren, want anders krijg je klontjes. Het mag absoluut niet koken, zet het vuur gelijk lager als dit wel bijna gebeurt, want dan krijg je roerei. Langzaam en met een beetje liefde, zo krijg je de perfecte banketbakkersroom. Heeft het de gewenste dikte, zet dan gelijk het vuur uit en schenk over in een schone kom om af te koelen.
5. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een quiche- (of lage taart)vorm in.
6. Haal het deeg uit de koelkast en rol, op een met bloem bestoven werkvlak, uit tot een ronde deegplak waarmee je de quichevorm kunt bekleden. Je houdt deeg over, dit kun je gebruiken om versieringen te maken voor de bovenkant. Of laat je kinderen er koekjes van maken met uitsteekvormpjes (circa 15 minuten afbakken op 180 graden).
7. Bekleed de quichevorm, inclusief de zijwanden, en snijd overtollig deeg weg. Zet de vorm nog even in de koelkast tot de banketbakkersroom helemaal is afgekoeld.
8. Roer de ricotta los en schep deze door de (afgekoelde) banketbakkersroom heen samen met de rasp van 1 citroen. Schep dit in de taartvorm en strijk glad. Versier eventueel met de deegvormpjes en bestrooi rijkelijk met de pijnboompitten.
9. Bak 40 minuten in de voorverwarmde oven en laat daarna afkoelen op een rooster. Bestrooi rijkelijk met poedersuiker voordat je serveert.
Op kamertemperatuur is deze torta della nonna het allerlekkerst. De vulling is dan nog extreem romig en dat is precies wat deze taart zo bijzonder maakt.
Recept & fotografie: Francesca