Harissa is een perfecte saus voor mensen die houden van pittigheid met een beetje diepgang. Want deze rode saus, die van oorsprong uit Tunesië komt, bevat naast chilipepers ook ingrediënten als tomaat, ui, knoflook, komijn, karwijzaad, koriander en natuurlijk olijfolie. Ook wordt er veelal rode paprika, tomatenpuree en citroensap aan toegevoegd. En als je naar die lijst van ingrediënten kijkt, kun je niet anders dan concluderen dat je een pittige saus krijgt met heel veel smaak. Een heerlijke toevoeging aan een pastasaus, shakshuka, soep, curry of stoofschotel. Maar harissa gebruik ik dus ook heel graag in een marinade voor kip. Omdat het naast een vleugje pit ook zoveel meer smaak geeft.
Maar goed, ik kende dus alleen gewone harissa en toen ontdekte ik opeens rozenharissa. Ik bleek al meer dan een jaar zo’n potje in mijn voorraadkast te hebben staan. Onaangebroken en niet wetende wat voor culinair wonder hierin verstopt zat. En ja, ik beken dus ook maar gelijk dat ik het nog nooit geproefd had in mijn leven. Rozenharissa is een traditionele harissa waar rozenblaadjes aan zijn toegevoegd en de smaak ervan is waanzinnig. Het is dan ook een van de favoriete ingrediënten van Ottolenghi en zijn pappardelle met rozenharissa, zwarte olijven en kappertjes is wereldberoemd, onder foodies dan ;-).
Ik maakte met mijn potje rozenharissa een zalige traybake met kip, cherrytomaten, krieltjes, cherrytomaten, olijven en oregano. Binnen no-time stond het in de oven en die deed al het werk. Een heerlijk recept voor ieder moment van de week en mijn proefpanel vond het zalig. Nou lijken 2 eetlepels rozenharissa wellicht wat veel, maar maak je niet druk. Want harissa is niet venijnig pittig, meer mild, aromatisch met wat pit. Maar als je nou echt weinig gewend bent, moet je misschien maar 1 eetlepel gebruiken.
Voordat we gaan koken hierbij nog mijn favoriete harissamerken. In de supermarkt kun je de harissa van Souq kopen. In een Turkse/Arabische supermarkt heb je nog een veel groter aanbod. Souq heeft ook een heerlijke rozenharissa, maar deze van Belazu is mijn grote favoriet. Zij hebben ook een abrikozenharissa die ik hierna eens ga uitproberen, lijkt me ook zalig door de toevoeging van zoete abrikozen en ras el hanout.
Ingrediënten
- 1 kg kleine krieltjes in de schil
- 400 gr kipkluifjes
- 2 el kappertjes
- 5 teentjes knoflook, geplet
- 1 grote sjalot, in dunne halve ringen
- 2 el rozenharissa
- 2 el bakolijfolie
- zout
- 500 gr cherrytomaten
- 200 gr kalamata olijven, zonder pit
- zwarte peper
- 5 takjes oregano, blaadjes fijngehakt (of 2 tl gedroogde oregano) + extra voor garnering
- rasp van 1 citroen
Aan de slag!
- Schrob de krieltjes schoon onder stromend water en kook ze daarna 5 minuten voor in kokend water. Giet daarna af.
- Tip: Je kunt deze stap ook overslaan en ongekookte krieltjes gebruiken. Verleng de oventijd in stap 3 dan met 15 minuten.
- Verwarm de oven in de tussentijd voor op 200 graden en bekleed een groot bakblik met bakpapier.
- Meng de voorgekookte krieltjes, kipkluifjes, kappertjes, geplette teentjes knoflook, sjalot en rozenharissa op het bakblik. Schenk er een scheut bakolijfolie en strooi er een snuf zout over en meng alles met je handen goed door elkaar. Verdeel gelijkmatig over het bakblik en zet dit 30 minuten in de oven.
- Meng in de tussentijd de cherrytomaten en kalamata olijven in een schaal met een scheut bakolijfolie, snuf zout en peper, de oregano en citroenrasp. Laat dit even staan.
- Verdeel dit na de 30 minuten oventijd gelijkmatig over de kip en krieltjes en schuif nog 15 minuten in de oven.
- Garneer de traybake met kip, krieltjes en rozenharissa daarna met extra oregano en serveer.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 15 minuten + Oven: 45 minuten.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious