Vandaag trappen we af met het voorgerecht van het budget kerstmenu. Naast alle kerstgerechten die we samen met chefs maakten, willen we namelijk laten zien dat je ook met een klein budget al een fantastisch kerstmenu op tafel kunt zetten. Door goed in te kopen, slim gebruik van ingrediënten en het toevoegen van een snufje creativiteit.
Zelf ben ik net gaan samenwonen en merk ik hoe hard het kan gaan met het geld. Zeker wat de betreft de boodschappen. Ik probeer dan ook op te letten met wat ik wanneer koop, bijvoorbeeld zoveel mogelijk groenten die in het seizoen zijn. Buiten dat die het lekkerst zijn, zijn deze dan ook nog eens goedkoper. En daar maken we ook graag gebruik van tijdens Kerst. Het gehele menu wat we hebben samengesteld (het hoofdgerecht komt morgen online en het nagerecht overmorgen) kost voor vier personen € 38,50 en dat is dus € 9,62 p.p.* voor een driegangen kerstmenu. Grote kans dat je hier ook nog wat van overhoudt waar je de volgende dag van kunt smullen.
Het voorgerecht is een trio van pastinaak en kost totaal € 8,30, dus € 2,10 p.p. afgerond. Hiervoor maak je drie super smaakvolle gerechtjes waarin de verschillende bereidingen van pastinaak mooi samenkomen. Maar je kunt natuurlijk ook een van de gerechten maken en dan iets meer serveren of het combineren in je eigen menu. Wees vooral creatief!
* De prijs is gebaseerd op alle ingrediënten die je nodig hebt, behalve de standaard ingrediënten zoals bijvoorbeeld peper, zout, suiker en olijfolie. Sommige ingrediënten maak je niet helemaal op en kun je ook weer gebruiken voor een ander gerecht in het menu, zoals in dit geval de tijm voor het hoofdgerecht.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- handje pompoenpitten
- 500 gr pastinaak
- 1 rode biet
- olijfolie
- azijn (witte wijn of een andere)
- handje fijngehakte peterselie
- 1 bol knoflook
- 1 appel (Goudreinet)
- paar takjes verse tijm
- 1 (afbak)stokbrood
- 300 ml groentebouillon
- 1 ui, grofgehakt
- boter
- 1 el (bruine basterd) suiker
- zwarte peper
- zout
Wat je gaat doen
Salade met geschaafde pastinaak, biet en pompoenpitten
Bereidingstijd: 15 minuten
-
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Rooster de pompoenpitten in zo’n 10 minuten in de oven en laat afkoelen.
- Schil de pastinaak en schaaf daarna (gewoon met de kaasschaaf of dunschiller) wat dunne slierten van de pastinaak. Zo’n 4 slierten p.p. is genoeg.
- Doe hetzelfde met de rode biet.
- Maak een dressing van 3 lepels olijfolie en 1 el (witte wijn) azijn.
- Doe de biet en pastinaak apart in een bakje, doe wat van de dressing al door de pastinaak om verkleuring tegen te gaan.
- Ga nu verder met de het volgende recept en maak de salade af net voor het serveren.
- Maak vier porties met een aantal slierten pastinaak en biet, doe hier wat dressing, pompoenpitten en fijngehakte peterselie over.
Crostini met knoflookspread en geroosterde pastinaak
Bereidingstijd: 15 minuten + 60 minuten oventijd
-
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Haal de buitenste schillen van de bol knoflook af, maar zorg ervoor dat de bol intact blijft. Snijd het topje van de bol af waardoor de teentjes iets bloot komen te liggen. Zet de bol vervolgens in een klein keramieken schaaltje en bestrooi met snuf peper, zout en 1 takje tijm. Sprenkel er wat olijfolie over en dek het schaaltje af met aluminiumfolie.
- Zet het bakje 60 minuten in de oven.
- Snijd 50 gram van de geschilde pastinaak in kleine blokjes (brunoise). Besprenkel met olijfolie en wat zout en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zet dit in de oven voor zo’n 20 minuten en de blokjes goudbruin zijn, tussendoor even omscheppen. Dit kan gewoon bij de knoflook in de oven.
- Snijd ook het stokbrood alvast en besmeer 8 sneetjes met wat olijfolie en (zee)zout. Bak deze in zo’n 10 minuten in de oven goudbruin, als het past doe je deze ook tegelijkertijd in de oven met de knoflook en pastinaak.
- Ga nu naar de bereiding van de soep en maak daarna dit recept af.
- Laat de knoflook afkoelen en bak nu eventueel het brood nog af. Je perst de knoflook puree zo uit de knoflookbol met je vingers. Smeer hiervan een dun laagje op elke crostini en verdeel hier de pastinaakblokjes over. Maak het af met wat tijm en verdeel twee crostini’s per persoon.
Soepje van pastinaak, appel en gekarameliseerde ui
Bereidingstijd: 30 minuten
-
- Schil de pastinaak en de appel. Snijd 275 gram van de pastinaak (wat je nog over hebt) in blokjes en de hele appel.
- Zet een middelgroot pannetje op het vuur en bak hier de pastinaak en appel even in aan. Voeg 300 ml groentebouillon toe en laat dit zo’n 15 minuten zachtjes koken tot het gaar is.
- Zet ondertussen een koekenpan op het vuur en laat een flinke klont boter (zo’n 20 gram) smelten. Voeg de ui toe en laat en zet het vuur laag. Voeg 1 el suiker oe en laat het geheel 10 – 15 minuten langzaam karameliseren. Zorg dat de ui niet aanbrandt. Voor de smaak en de kleur kun je optioneel ook nog een scheutje balsamicoazijn toevoegen. Breng op smaak met peper en zout.
- In de tijd dat dit op staat, kun je de salade en crostini’s afmaken.
- Pureer de soep voeg eventueel nog wat extra bouillon toe mocht je de soep te dik vinden (een beetje dik is deze soep juist lekker, vinden wij). Proef en breng op smaak met peper. Schenk in glaasjes en schep daar de gekarameliseerde uitjes op.
Tips voor een goede voorbereiding
– Zorg dat je alle ingrediënten op tijd in huis haalt, vaak is het druk bij de supermarkten op het laatste moment en er zijn ook vaak dingen op.
– De knoflookspread kun je ook al eerder maken, zelfs dagen van tevoren.
– De soep en de gekarameliseerde ui kun je de dag van tevoren of in de middag al bereiden, deze hoef je alleen nog maar op te warmen.
– Denk vooraf na over de presentatie en zet alvast alles klaar zodat je de borden direct op kunt maken.
Met deze trio van pastinaak voor maar €2,10 p.p. zet je een waanzinnig en betaalbaar voorgerecht tijdens Kerst neer. Succes gegarandeerd!