Romige mac & cheese en dan ook nog eens met truffel. Toen ik dit at op het Engelse platteland sloeg mijn hart een paar keer over. Ik wist gelijk dat dit een geweldig bijgerecht voor het kerst hoofdgerecht zou zijn en ging thuis aan de slag. Met de onovertroffen truffel tapenade uit de kersteditie van de Foodeliciousbox. Het was 10 uur ‘s ochtends en ik at gretig een halve bak leeg als ontbijt tijdens het proefkoken, missie meer dan geslaagd dus.
Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4-6 personen
– 400gr Italiaanse maccheroni of andere kleine pasta
– zout
– 25gr boter
– 25gr bloem
– 300ml warme melk
– peper
– 200gr cheddar, geraspt
– 2el Salsa Tartufata (truffel tapenade)
– 50gr Parmezaanse kaas, geraspt
Wat je gaat doen
Bereiding: 20 minuten + Oven: 20 minuten
Kook de maccheroni al dente in ruim kokend water met zout. Giet af en spoel na met koud water.
Verwarm de oven voor 200 graden.
Smelt de boter op laag vuur in een medium sauspan. Roer de bloem erdoor en bak deze een paar minuten mee. Je bent nu een roux aan het maken, laat deze niet bruin worden. Schenk beetje bij beetje de warme melk erbij terwijl je klopt met een garde. Zorg steeds dat de klontjes eruit zijn voordat de volgende scheut erbij gaat. Blijf regelmatig kloppen totdat de saus indikt. Nu is je bechamel klaar, zet het vuur uit. Roer de cheddar er beetje bij beetje door, als laatste gaat de Salsa Tartufata erdoor. Proef en breng goed op smaak met peper en zout.
Meng de pasta en de saus goed door elkaar en schep over in een platte ovenschaal. Bestrooi met Parmezaanse kaas en zwarte peper en bak 15-20 minuten in de oven totdat de saus bubbelt van de hitte en de bovenkant goudbruin is. Serveer direct.
Restjes over? Verwarm de volgende dag of bak op met een scheut van de witte truffelolie.
Recept & fotografie: Francesca