Paté is een heerlijke aanvulling tijdens een borrel of als start van een etentje. In de decembermaand zijn er tal van zalige patésoorten verkrijgbaar. Maar als je vegetarisch eet, zijn deze niet aan je besteed. Ik besloot daarom een vegetarische paté te maken die uiteindelijk zelfs compleet plantaardig werd. Deze vegan paté is smeuïg, goed smeerbaar en heerlijk van smaak.
De smaak komt onder andere van de gedroogde porcini, ui, tomatenpuree en pistachenoten. De smeuïge structuur komt mede door het gebruik van linzen. Ik was ontzettend blij met het eindresultaat, geniet ervan!
De paté en topping kun je volledig voorbereiden en in de koelkast bewaren tot gebruik.
Dit recept is onderdeel van het tapas kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld. Het volledige menu vind je hier.
Ingrediënten
- 10 gr gedroogde porcini
- ½ ui, circa 50 gr, gesnipperd
- 1 wortel, circa 175 gr, in blokjes
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- bakolijfolie
- 1 el tomatenpuree
- 75 gr PLUS pistache melange
- 175 gr linzen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- blaadjes van 1 takje tijm
- optioneel: chilivlokken
- zout
- zwarte peper
- olijfolie extra vergine
- optioneel: cranberrycompote zelfgemaakt of gekocht
- serveer erbij: stokbrood en/of crackers
Ook nodig
- keukenmachine
Aan de slag!
- Week de gedroogde porcini 10 minuten in warm water. Vul het bakje tot de gedroogde paddenstoelen net onder staan.
- Verhit een koeken- of hapjespan en bak de ui, wortel en knoflook voor 10 minuten op middellaag vuur in 1 eetlepel bakolijfolie.
- Voeg de geweekte porcini toe aan de pan samen met het weekvocht en bak nog 5 minuten tot het vocht is verdampt. Voeg de laatste minuut de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut.
- Maak ondertussen de topping. Hak hiervoor 25 gr pistache melange fijn tot middel grof. Bak dit op in een koekenpan met een scheutje bakolijfolie, 75 gr linzen, de tijmblaadjes, chilivlokken naar smaak en een snufje zout en peper. De topping mag mooi goudbruin worden en een lichte crunch hebben.
- Meng de overige 100 gr linzen, 50 gr pistache melange, het gebakken ui-mengsel en 2 eetlepels olijfolie extra vergine in de keukenmachine en laat draaien tot je een smeuïg mengsel hebt wat lijkt op de structuur van paté. Voeg extra olijfolie toe als je de structuur nog te droog vindt.
- Proef de paté en voeg naar smaak zout en peper toe. Voor de liefhebbers van een zoetje in hun paté kun je ook een halve tot een hele eetlepel cranberrycompote erdoor roeren.
- Smeer de paté in een mooi bakje en verdeel de topping erover. Dat laatste zou ik op het laatste moment doen. Als je de paté langer gaat bewaren in de koelkast, kun je ze beter los van elkaar in een bakje doen.
Notities
- Met dit recept maak je een bakje vol paté die je kunt serveren bij de borrel.
- Bereiding: 25 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit recept is onderdeel van het tapas kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld.