Als ik ergens blij van word, is het een grote pan paella. Alleen al door hoe het gerecht eruitziet. Vrolijke kleuren die versterkt worden door partjes citroen en wat fijngehakte peterselie als garnering. En natuurlijk de smaak… rijk, kruidig, romig, met hinten van saffraan en het frisse van de citroen. Wat een feest! Maar dan voor het weekend, want het is wel even een klusje. Wil je er doordeweeks van genieten? Dan heb ik vandaag een geweldig recept voor een vegetarische paella voor je!
Aan de slag! Zo maak je de vegetarische paella
De vegetarische paella is makkelijk te maken, zit ook nog eens boordevol groenten en is zelfs volledig plantaardig als je plantaardige olie gebruikt. Wil je er toch nog vlees of vis aan toevoegen? Geen probleem, bak dan wat stukjes kipfilet mee, voeg garnalen toe of gebruik een stevige witvis. Je kunt er dan voor kiezen om de kikkererwten eruit te laten. Stukjes chorizo erdoor smaken trouwen ook heel lekker. Je kunt er alle kanten mee op en de paella is ook heel geschikt voor kleine kinderen. Mijn jongens waren er dol op. Kom, we gaan koken!
Ingrediënten
- boter of plantaardige olie
- 2 uien, in ringen
- 2 teentjes knoflook
- 1 venkel, in dunne reepjes
- 1 rode paprika, in dunne reepjes
- 1 gele paprika, in dunne reepjes
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl cayennepeper
- 300 gr paellarijst
- 1 pakje (Ã 350gr) tomato frito
- 500 - 700 ml groentebouillon
- plukje saffraan
- 2 laurierblaadjes
- 200 gr kikkererwten, afgespoeld
- 200 gr doperwten, vers of diepvries
- 1 citroen (sap + partjes)
- zwarte peper
- platte peterselie
Aan de slag!
- Zet een grote hapjespan op het vuur met een klontje boter of een scheut plantaardige olie. Fruit hierin de uien.
- Voeg de knoflook, venkel, paprika, gerookt paprikapoeder en cayennepeper toe en roerbak circa 5 minuten tot de groenten zachter worden.
- Tip: Zit er aan de venkel nog wat loof? Bewaar deze dan, hak fijn en voeg bij stap 5 toe aan de paella.
- Strooi de paellarijst in de pan en roerbak 1 minuut mee.
- Schenk de tomato frito en 500 ml groentebouillon in de pan en roer de saffraan, laurierblaadjes en kikkererwten erdoor.
- Zet het vuur iets lager en de deksel op de pan. Laat 35 – 45 minuten rustig pruttelen terwijl je af en toe roert. De paellarijst neemt nu het vocht op en gaat garen. Vind je dat het te droog wordt, schenk dan nog wat bouillon erbij. Proef af en toe om de garing te controleren.
- Roer 5 minuten voor tijd de doperwten erdoor en laat die even mee garen. Verse doperwten hebben iets langer nodig.
- Proef de paella en breng naar eigen wens verder op smaak met citroensap, zwarte peper en eventueel zout.
- Serveer de vegetarische paella in de pan en garneer met partjes citroen en fijngehakte peterselie. Schep lekker uit de pan en geniet!
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Kliekje paella over? Dat kun je de volgende dag nog prima opwarmen en eten als lunch of snelle avondmaaltijd.
- Bereiding: 15 minuten + Stoven: 35 - 45 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious