Een taart met frangipane. Die stond dus al precies 36 jaar en 1 dag op mijn ‘nog te koken’ lijstje. Ik wilde hem maken op mijn verjaardag afgelopen week. Dat lukte niet, het werd een dag later. Story of my life en zo lijkt het net alsof je 2 dagen jarig bent. En mocht je je afvragen of ik als baby al frangipane wilde maken. Jazeker, ik droomde ervan en hoopte dat mijn papfles er magisch mee gevuld zou worden, maar helaas. Ik moest nog een paar jaar wachten.
Frangipane dus. Misschien eerst even wat uitleg voordat we aan het recept gaan beginnen. Frangipane is een amandelbeslag wat gebruikt wordt voor taartvullingen. Met een combinatie van gemalen blanke amandelen, boter, bloem, ei en suiker. Niet te verwarren met amandelspijs, want dat is steviger. Een perfecte taart met frangipane heeft een knapperige korst waar je in bijt om vervolgens direct de romige frangipane te proeven met als toetje de smaak van zoet fruit.
Nou ben ik alleen niet zo’n bakker, heb er het geduld niet voor. Zeker niet als ik ook nog het deeg voor de korst zelf moet maken. Het werd tijd om het toch te doen en de vijgen die riepen me. Want vijgen en frangipane…oh la la, wat een combi.
Wat je nodig hebt
Korstdeeg:
– 100gr poedersuiker
– 75gr amandelmeel
– 225gr bloem
– 110gr koude boter, in blokjes
– 1 ei, losgeklopt
– 2el koud water
Frangipane:
– 150gr boter, kamertemperatuur
– 150gr basterdsuiker
– 2 eieren, losgeklopt
– 150gr amandelmeel
– 2el bloem
– 2el rum
Voor d’r op en eronder:
– 100gr vijgenjam (of andere jam)
– circa 6 vijgen
– optioneel: frambozen
– optioneel: geschaafde amandelen
Wat je gaat doen
Meng voor het korstdeeg de poedersuiker, amandelmeel en bloem in een kom of mixer. Meng daarna de blokjes boter erdoor met de deeghaken totdat het op een grove crumble begint te lijken. Klop het ei erdoor en 1el koud water. Als het deeg zich als een bal om de deeghaken heeft gewikkeld is het klaar. Voeg eventueel nog een extra eetlepel koud water toe als het nog te droog is. Maak een bol van het deeg, druk deze iets plat en pak in vershoudfolie in. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Vet een ronde quichevorm van circa 23cm in. Dit mag ook een rechthoekige vorm zijn en kleine vormpjes maken het nog feestelijker.
Na 30 minuten haal je het deeg uit de koeling en ga je het uitrollen tot een lap van ongeveer 1cm dik. Het handigste is tussen 2 vellen bakpapier, want het houdt van plakken. Bekleed je vorm met de plak deeg en druk de zijkantjes goed aan. Het deeg wat aan de bovenkant uitsteekt, snijd je netjes weg met een scherp mes. Met een vork prik je een paar gaatjes in de bodem. Dek de vorm af met vershoudfolie en laat nog 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 175 graden.
Na 30 minuten haal je de vorm uit de koeling. Bekleed de bodem met een stuk bakpapier en blindbakvulling, rijst of munten. Schuif de vorm in de oven en bak 10 minuten met vulling. Haal daarna het bakpapier met de vulling er voorzichtig uit en bak nog 5 minuten zonder. De vorm kan nu uit de oven en die laat je iets afkoelen op een rek.
Dan nu eindelijk tijd voor de frangipane.
Klop de boter en basterdsuiker los met een mixer. Klop vervolgens de eieren, amandelmeel, bloem en rum erdoor. Et voilà , meer hoef je niet te doen.
Als je de frangipane alleen met vijgen maakt, zou ik de bodem van de taart eerst besmeren met een laagje goede kwaliteit vijgenjam. Daarop schep je de frangipane die je gelijkmatig verdeeld. Vervolgens halveer je de vijgen en die druk je met hun kontje in de heerlijke frangipane. Is het kontje van sommige vijgen te dik (zoals in mijn geval), dan snijd je er een dun reepje vanaf die je gelijk opeet.
Ik maakte een versie met vijgen en frambozen volgens het originele recept. Daarvoor smeerde ik eerst een laagje frambozenjam op de bodem en drukte zowel vijgen als frambozen in de frangipane. Als finishing touch kun je er nog wat geschaafde amandelen over strooien.
Zet je taart met beleid in de oven en bak in 30-40 minuten gaar. Zodra de frangipane gaar is en een goudbruin korstje heeft gekregen, is de taart perfect. Laat afkoelen en geniet daarna van een stuk. Gewoon zo of met lobbig geklopte room en eventueel nog met wat warme jam erbij.
Bron: Decor8
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.