Wie mij volgt op Instagram weet ik dat ik een tijdje volkoren bananenbrood recepten heb getest samen met mijn jongste zoon. Ik wilde een volkoren bananenbrood net zo smeuïg smaakte als een plakje ‘gewoon’ bananenbrood. Maar dat deze ook vol zou zitten met voedzame ingrediënten zodat ik in theorie iedere dag een plakje mee zou kunnen geven als tussendoortje.
Dus wij gingen bakken, en we hebben er aardig wat gebakken ;-). Want structuur blijft een dingetje als je alleen met volkorenmeel bakt. Maar smaak ook, want je wilt een licht zoetje in je bananenbrood hebben. Uiteindelijk bleek de toevoeging van een klein beetje pure (dus ongezoete) appelmoes de truc en toen hadden we de basis gevonden van het perfecte volkoren bananenbrood voor ons.
Deze variant wordt hier nu regelmatig gebakken en ik vries plakjes in voor op school. Met blaadjes bakpapier ertussen plakken ze niet aan elkaar vast en de avond voor school leg ik een plakje bevroren in de vriezer (in een bakje). Deze gaat koud in de tas mee en is rond 10 uur ’s ochtends perfect als snack voor op school. Of als snack voor mezelf, want ik vind ‘m ook heerlijk! En dit bananenbrood past ook perfect in mijn nieuwe voedingspatroon, dus dubbele winst .
Meer bananenbrood recepten? Hier vind je ze allemaal!
Ingrediënten
- 3 rijpe bananen (circa 350 gram, hoe bruiner de schil, hoe zoeter de smaak)
- 2 eieren
- 100 gr pure appelmoes (ongezoet)
- 50 gr olijfolie
- 1 tl vanille extract
- 200 gr volkorenmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baksoda
- 1 tl kaneel
- snufje zout
- 40 gr rozijnen (optioneel)
- 60 gr noten, naar keuze (ik gebruik altijd pecannoten en/of walnoten)
Ook nodig
- cakeblik van 28 – 30 cm lang
- bakpapier
- oven
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) en vet je cakeblik in met bakspray of een dun laagje olijfolie. Knip een stukje bakpapier op maat (lengte van het cakeblik) en bekleed hiermee het blik zodat je na het bakken makkelijk het bananenbrood eruit kunt tillen.
- Prak de rijpe bananen helemaal fijn met een vork.
- Klop de 2 eieren schuimig in een grote kom en voeg de geprakte banaan, 100 gr appelmoes, 50 gr olijfolie en 1 tl vanille extract toe. Klopt kort door elkaar.
- Voeg de 200 gr volkorenmeel toe samen met 1 tl bakpoeder (haal door een zeefje zodat het niet klontert), 1 tl baksoda, 1 tl kaneel en een snufje zout. Spatel dit door de natte ingrediënten. Voeg eventueel ook de 40 gr rozijnen toe en spatel deze er ook door.
- Schep het beslag in de bekleedde bakvorm en verdeel gelijkmatig. Strooi de noten er gelijkmatig overheen.
- Zet het cakeblik in de oven en bak 40 minuten of totdat een satéprikker er droog uitkomt als je deze in het midden steekt. Laat het volkoren bananenbrood daarna 15 minuten afkoelen in de cakevorm en til ‘m er daarna uit. Laat verder afkoelen op een rooster.
Notities
- Met dit recept maak je een bananenbrood van 10 – 12 plakken
- Na het bakken en afkoelen kun je de plakjes goed invriezen. Ik leg altijd een klein velletje bakpapier tussen de plakjes zodat ze niet aan elkaar vastplakken.
- Bereiding: 10 minuten + Oven: 40 minuten
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van dit volkoren bananenbrood! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious