Mijn jongens eten thuis het liefst iedere dag pancakes of pannenkoeken. Ze vinden het ook heel normaal om op een doordeweekse schooldag om 8 uur ’s ochtends te vragen of ik ‘nog even’ pancakes wil bakken. Mijn antwoord daarop is uiteraard nee, gevolgd door een schaterlach. Maar oké, soms ga ik overstag. Meestal bak ik dan op zondagochtend volkoren pancakes en maak ik een dubbele portie zodat ze er op maandagochtend ook mee kunnen ontbijten. Geloof me, daarvoor krijg je dubbele bonuspunten als ouder en het kost je geen extra tijd ;-). Vandaag deel ik met jullie het recept van mijn volkoren pancakes met fruitcompote.
Kies wat vaker volkoren als basis
Ik bak vaker volkoren pancakes en daar gebruik ik volkorenmeel voor in plaats van reguliere (tarwe)bloem. Zo krijgen ze weer een extra portie vezels binnen waar ze het heel goed op doen en ze vinden deze pancakes heerlijk. En ikzelf ook. Naast volkorenmeel heb ik ook altijd volkorenpasta en zilvervliesrijst in huis. Doordeweeks kook ik er graag en vaak mee, zo kun je deze producten perfect gebruiken in bijvoorbeeld nasi, pastagerechten en deze gezondere lasagne die ik al eerder deelde.
Soms geven lezers aan dat ze de smaak van volkoren producten minder lekker vinden. En ja, de smaak is anders, maar zeker niet minder. En als je er eenmaal aan gewend bent, heb je het niet eens meer door. Zorg er wel voor dat je de volkorenwissel niet maakt in gerechten waar het echt niet bij past. Zo zou ik bijvoorbeeld altijd witte rijst bij kip cashew serveren of klassieke tagliatelle bij ragù. Het gaat uiteindelijk om de balans!
Pancakes met stroop, of kan het ook anders?
Ja hoor, dat kan ook anders! Natuurlijk blijven mijn kinderen het meest fan van stroop ;-), maar ze worden net zo gelukkig van ahornsiroop (maar let op, ook dit is gewoon suiker). En ik maak ook regelmatig een makkelijke fruitcompote. Zoals deze met verse mango, blauwe bessen, een scheutje ahornsiroop en wat kokos (voor de liefhebbers). Een heerlijke topping en ze hebben gelijk ook een portie fruit binnen.
Trouwens, ik heb het steeds over mijn kinderen…, maar ik vind deze volkoren pancakes minstens net zo lekker en ik ontbijt hier heel graag mee. We gaan ze bakken!
Ingrediënten
- 2 overrijpe bananen, hoe zwarter de schil, hoe zoeter
- 1 ei, zie notities voor een plantaardige variatie
- 150 gr volkorenmeel
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl vanille extract
- 150 gr halfvolle melk, zie notities voor een plantaardige variatie
- 1 rijpe mango, in blokjes
- klontje boter
- 75 gr blauwe bessen
- ahornsiroop
- optioneel: geroosterd kokosschaafsel
- serveer erbij: Ik vond nog heerlijke verse vijgen die ik als extraatje erbij serveerde. Ook top ik de pancakes weleens af met een lepel magere kwark voordat ik de fruitcompote erop schep.
Aan de slag!
- Prak de bananen tot moes met een vork.
- Meng de bananenpuree, ei, volkorenmeel, bakpoeder, vanille extract en melk in een grote kom en klop door elkaar tot een stevig beslag.
- Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur, je hebt geen extra vet nodig. In een standaard koekenpan kun je vaak 3 pancakes tegelijk bakken. Schep 3 flinke eetlepels beslag in de pan en smeer het beslag (met de bolle kant van de lepel) iets uit tot een mooi rondje. Bak de volkoren pancakes circa 3 minuten per kant tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Draai ze om met een spatel en zet het vuur iets lager als ze te hard gaan.
- Maak ondertussen de fruitcompote. Zet nog een koekenpan op het vuur en smelt hierin een klontje boter. Bak de mangoblokjes een paar minuten in de boter tot ze iets gaan bruinen. Voeg daarna de blauwe bessen een minuut mee tot ze wat zachter worden. Blus af met een scheutje ahornsiroop en laat kort karameliseren. Zet daarna het vuur uit.
- Serveer de volkoren pancakes met de fruitcompote en garneer optioneel met de geroosterde kokos. Ook lekker met verse vijgen en een lepel magere kwark als topping. En de koffie laat ik achterwege bij de kinderen ;-).
Notities
- Met dit recept maak je 9 pancakes en daarmee serveer je een ontbijt voor 3 tot 4 personen.
- Maak je de volkoren pancakes liever plantaardig? Laat dan het ei eruit en gebruik plantaardige melk (soja, haver of amandel). Voeg iets meer melk toe ter vervanging van het vocht van het ei. Gebruik een plantaardige boter voor de fruitcompote.
- In plaats van vanille extract kun je ook andere smaakmakers zoals kaneel of koekkruiden gebruiken. In de lente en zomer vind ik het ook lekker om wat citroenrasp toe te voegen. Â
- Overgebleven pancakes kun je afgedekt in de koelkast bewaren. Piep ze de volgende dag even kort op in de magnetron.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious