De tijd van alleen boerenkool stampen met aardappels is voorbij. Een beetje lekkerbek strooit tegenwoordig de boerenkool door een salade, maakt er een smoothie van of bakt er heerlijke hartige taarten van. Mij hoor je niet klagen, want boerenkool stamppot is mijn ding niet. Maar zo rauw door een salade vind ik deze groente heel fijn. Vind je ‘m rauw nog iets te heftig? Dan kun je ‘m ook eerst even roerbakken in een wok (met een eetlepel olijfolie) of een paar minuten ‘masseren’ met de dressing zodat de blaadjes wat malser worden.
Wat je nodig hebt voor 2 personen
– 100gr gesneden boerenkool
– 1/4 rode kool
– 1/2 kleine rode ui (als je grote uien hebt, dan wat minder, anders overheerst de smaak van ui)
– 1/2 rode peper (als je van pit houdt, anders een 1/4 nemen)
– 2 grote of 3 kleine mandarijnen
– 1el zonnebloempitten
– 1el balsamicoazijn
– 2el vers sinaasappel- of mandarijnsap
– 1tl mosterd
– gemalen zwarte peper
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 20 minuten
Hak de rode kool en ui fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze ook fijn. Snijd het vruchtvlees uit de mandarijn. De handigste truc daarvoor is om de mandarijn eerst door de helft te snijden en daarna met een scherp mes langs de vliesjes te snijden. Je kunt daarna de partjes zo uit de mandarijn halen. Op dezelfde manier zoals je bijvoorbeeld met een grapefruit doet.
Maak een dressing van de balsamicoazijn, sinaasappel- of mandarijnsap, de mosterd en een beetje peper.
Meng de boerenkool, rode kool, rode ui, rode peper, mandarijnen, zonnebloem pitten en dressing door elkaar en je vrolijke boerenkoolsalade is klaar.
Geïnspireerd op het recept van Tartine and Apron Strings.
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!