Waarom ik mijn kind geen roze spaghetti te eten geef

“Slechts 1% van de Nederlandse kinderen eet genoeg groente.” Deze week las ik het weer. Gecombineerd met de toename van obesitas en de weinige uren dat kinderen nog gewoon normaal buiten spelen, zijn het schrikbarende cijfers. Onze kinderen groeien op deze wijze niet zo gezond op. Laat ik het beestje …

“Slechts 1% van de Nederlandse kinderen eet genoeg groente.” Deze week las ik het weer. Gecombineerd met de toename van obesitas en de weinige uren dat kinderen nog gewoon normaal buiten spelen, zijn het schrikbarende cijfers.

Onze kinderen groeien op deze wijze niet zo gezond op. Laat ik het beestje maar eens bij zijn naam noemen. Er zijn diverse factoren die daar een rol bij spelen. Te weinig kennis, te druk, teveel rotzooi in de schappen, teveel kindermarketing, vervreemding van gewoon normaal eten en soms wil een kind ook echt niet eten.

Ik heb nu al 2x de term ‘gewoon normaal’ gebruikt. Iets wat ik mezelf de laatste tijd steeds vaker hoor zeggen. De vraag is, wat is eigenlijk nog gewoon normaal tegenwoordig? En wat kunnen we daarvan leren als het gaat om de culinaire opvoeding van onze kinderen?

Ik surf wat af als foodblogger en kom de gekste dingen tegen die we bedenken om onze kinderen aan het eten te krijgen. Het lijkt een trend te zijn om eten steeds meer te verpakken als speelgoed. Met felle kleuren en gekke vormen die vooral niets meer te maken hebben met, ja daar ga ik weer, gewoon normaal eten.

Ga voor de lol eens naar Pinterest en zoek op ‘kids food’. De regenboogkleuren en knutselwerkjes komen je tegemoet. Tot aan ‘rainbow spaghetti’ aan toe. Ook een briljant idee: laten we zelf ijsjes maken van gummyberen en een blikje Sprite. Dan is het in ieder geval zelfgemaakt.

Waarom ik mijn kind geen roze spaghetti te eten geef_4

Heb je weleens goed naar een spruitje gekeken en gezien wat een klein kunstwerkje dat eigenlijk is? Dat dat spruitje bestaat uit een heel palet aan groentinten? Dat het wonderbaarlijk is om te zien hoe zo’n spruitje groeit? Waarom laten we dat niet zien aan onze kinderen terwijl we boodschappen doen of aan het koken zijn? Wat zou beter werken op de lange termijn, zo’n aanpak of dat je een sinaasappel vult met gekleurde jelly pudding?

Waarom ik mijn kind geen roze spaghetti te eten geef_2

Pasta maak je van bloem en eieren. Een van de leukste dingen om te doen samen met je kinderen. Lekker kneden en de hele keuken onderkliederen om er vervolgens dunne deeglappen van te maken voor tagliatelle of ze te vullen. Waarom zou je dat nog roze willen kleuren?

Waarom ik mijn kind geen roze spaghetti te eten geef_6

Dan zijn er ook nog de prachtig gedecoreerde boterhammen. In de vormen van vissen, piraten, Cars auto’s, bloemen, raketten en meer van dat. Natuurlijk, dat is af en toe best leuk om te doen. Op een zondagmiddag als je de tijd hebt, maar dat mist verder iedere realiteitszin. Er is geen enkele moeder die ’s ochtends om 5 uur opstaat om vandaag weer eens een nieuw kunstwerkje voor het ontbijt te maken. Doe jij dat wel, dan hoor ik dat ook graag. ’s Ochtends eet je gewoon een goed ontbijt met bruin brood of havermout, een beker melk of water en die hagelslag is ook prima. Pannenkoeken doen het ook altijd goed als ontbijt. En nee, die kleuren we niet pimpelpaars. We doen er wel vaak bessen bij, die zijn ook paars.

Waarom ik mijn kind geen roze spaghetti te eten geef_5

Knutselen met eten is niets mis mee. Sterker nog, af en toe best leuk om te doen. Kinderen foppen met eten is ook prima. Maal bijvoorbeeld alle groenten fijn en gooi het door de pastasaus. Wedden dat zelfs de grootste groentenhaters dan hun bordje pasta opeten? Maar zullen we alsjeblieft onze kinderen wel laten opgroeien met het juiste besef van wat eten is? Dat vis niet uit de diepvries komt in de vorm van een visstick. Dat vlees van een beest afkomt en niet uit het supermarktschap. Dat groenten groeien. Onder of boven de grond en dat dat machtig interessant is. Prikkel de fantasie van kinderen, laat ze ontdekken en proeven. Het kost tijd en het gaat allemaal niet vanzelf, maar ze hebben er op de lange termijn zoveel profijt van. En jij ook, als het goed is, want op een gegeven moment stoppen ze zelf een stuk sla in hun mond. Zoals wij meemaakten op vakantie. We willen toch allemaal het liefste dat kinderen gewoon met de pot mee eten?

Waarom ik mijn kind geen roze spaghetti te eten geef_3

Eten is geen speelgoed. Van eten geniet je, krijg je een goed gevoel, groei je en krijg je heel veel energie. Zodat je daarna weer keihard door kunt spelen met al je echte speelgoed.

Bron foto’s: Pinterest ‘Kids Food’

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca