Waddengarnalen cocktail uit het Good Food Book

Geen mooier moment dan Wereldvoedseldag om het nieuwe Good Food Book te lanceren. Die dag is vandaag. Waarop we met z’n allen nog meer stil staan bij de wereldvoedselproblematiek. De belangrijkste vraag is hoe iedereen in de wereld voldoende te eten heeft. Absoluut geen makkelijk onderwerp en ook niet iets …

Geen mooier moment dan Wereldvoedseldag om het nieuwe Good Food Book te lanceren. Die dag is vandaag. Waarop we met z’n allen nog meer stil staan bij de wereldvoedselproblematiek. De belangrijkste vraag is hoe iedereen in de wereld voldoende te eten heeft. Absoluut geen makkelijk onderwerp en ook niet iets waar we maar 1 dag per jaar aan moeten denken. Het is een onderwerp waar velen jaarrond hun hoofd over breken en vandaag, op 16 oktober, doen we dat met veel geluid.

Dagelijks open ik meerdere malen de koelkast en voorraadkast die uitpuilen met eten. En als er iets op dreigt te raken, wandel ik even naar het winkelcentrum waar voedsel in overvloed te koop is. Dat staat in schril contrast met miljoenen anderen voor wie het iedere dag weer een strijd is om iets te kunnen eten. Ver van huis in Afrika, maar ook dichterbij in mijn eigen stad. Waarschijnlijk zelfs in mijn eigen wijk.

Dat voedsel er vanzelfsprekend is, kan ook gevaarlijk zijn. Voordat je het weet neem je deze eerste levensbehoefte voor lief. Daarom gaat de discussie over het voedsel in onze wereld verder dan alleen ‘voeden’. Steeds meer mensen voelen de noodzaak om na te denken over wat we op ons bord scheppen, hoe we omgaan met overschotten en nieuwe initiatieven worden zo geboren. Waarmee we in ons huidige tijdperk hopelijk naar een meer eerlijke verdeling van ons voedsel in de wereld kunnen toewerken. En een fundament leggen voor de toekomst. Want als we nu al moeite hebben met het voeden van mensen, hoe gaan we het dan doen in de toekomst als de wereldbevolking blijft groeien?

Alle beetjes helpen. Je hoeft niet direct de hele wereld te verbeteren, maar kunt op kleine schaal beginnen. Let op wat je inkoopt, hoe je het bewaart, wat je weggooit en hoe je anderen kunt helpen.

Koop het Good Food Book en help de schoolkinderen in Malawi

Ik ben razend trots dat ik heb mogen meewerken aan het nieuwe Good Food Book. Het aller-aller-allergoedste kookboek van Nederland! Maar liefst 50 topchefs en bekende foodies hebben hiervoor een heerlijk en makkelijk recept aangeleverd. Jonnie Boer, Robert Kranenborg, Yvette van Boven, Ron Blaauw, Herman den Blijker, Jacob Jan Boerma & Sacha de Boer geven prijs wat ze thuis op tafel zetten voor vrienden en familie.

good-food-book-caprese-eitjes-francesca-van-berk

Géén peperdure ingrediënten, géén ingewikkelde kokstrucs, géén urenlange bereidingstijden, maar maakbare recepten. Van het broodje bal van sterrenchef Erik van Loo, de BBQ-garnalen van Julius Jaspers tot de groentepizza van Niven Kunz. Maar ook de kippendijen van Guus Meeuwis, de salade met geroosterde bietjes en geitenkaas van Pauline Weuring, de tonijnsteaks met wasabi-ijs van Gerard Ekdom, de pindakaas-chocoladekoekjes van Monique van Loon en de Thaise beef salade van Martijn Krabbé.

Dit is vervolgens prachtig gefotografeerd en gebundeld tot een kookboek. Voor slechts € 14,95 koop je dit boek en van ieder verkocht boek krijgen 40 kinderen een schoolmaaltijd. Deze maaltijden gaan via het World Food Programme (onderdeel van de Verenigde Naties) naar schoolkinderen in Malawi, een van de armste landen ter wereld.

good-food-book-fdbck

Deze gratis maaltijd maakt het aantrekkelijk voor ondervoede kinderen om naar school te komen, waar zij onderwijs volgen. Ze doorbreken zo de spiraal van honger en armoede. Dit is vooral belangrijk voor meisjes die in arme gezinnen als eerste thuis moeten blijven. Het schoolmaaltijdenprogramma is voor veel ouders een reden om hun kinderen naar school te laten gaan in plaats van hen te laten werken. Het kost het WFP slechts 20 eurocent om één kind dagelijks een voedzame maaltijd te geven op school. Inmiddels krijgen al zo’n 842.000 kinderen in Malawi maaltijden via het WFP.

FDBCK, uitgesproken als ‘feedback’, is de uitgever van het Good Food Book. Bij FDBCK draait het om delen. Ze maken leuke, positieve producten. En de opbrengst gaat naar het World Food Programme. Bij elk FDBCK product kun je precies zien hoeveel schoolmaaltijden je doneert. Zo zorgt elke verkochte ansichtkaart voor 1 schoolmaaltijd, elke verkochte tas voor 20 en elk verkocht Good Food Book voor maar liefst 40 schoolmaaltijden. Die maaltijden gaan via het WFP naar schoolkinderen in Malawi, een van de armste landen ter wereld.

Waar koop je het Good Food Book?

Heel simpel, op de site van FDBCK natuurlijk. Daarnaast kun je het boek ook vinden op bij bol.com en Bruna, maar op de site van FDBCK zijn er ook nog toffe tassen en ansichtkaarten te koop. Leuk als cadeautje voor de feestdagen.

good-food-book-cover

Speciaal voor jullie: het recept van Jef!

Het is geen geheim dat ik groot fan ben van Jef Schuur van Restaurant Bij Jef. In het Good Food Book staat hij met een heerlijk recept voor waddengarnalencocktail. En dat ga ik vandaag met jullie delen.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 8 rijpe tomaten
– drupje tabasco
– peper
– zout
– 2 rode paprika’s
– olijfolie
– scheutje sushi-azijn
– 150gr bloemkoolroosjes
– 1 sjalot, gesnipperd
– 1 teen knoflook, geperst
– 200gr garnalen (liefst waddengarnalen)
– 1 limoen, uitgeperst

good-food-book-waddengarnalencocktail-jef-schuurs

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 60 minuten / Wachttijd: 24 uur (uitlekken tomaten)

Draai de tomaten tot pulp in de keukenmachine en laat ze 24 uur uitlekken in een passeerdoek (kaasdoek) boven een kom. Vang het (kleurloze) sap op en breng dat op smaak met tabasco, peper en zout.

Snijd de paprika’s in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Leg ze in een diepe ovenschaal en schenk er olijfolie bij tot de paprika’s voor tweederde onderstaan.

Zet de schaal 45 minuten in een oven op 165 graden en laat 3 kwartier konfijten. Haal de paprika’s uit de olie als ze gaar zijn en laat ze uitlekken. Trek het vel eraf en draai de paprika’s in een blender met een druppel azijn tot een zachte puree.

Snijd de bloemkool in piepkleine roosjes. Bak deze op hoog vuur in een scheutje olijfolie met de helft van de sjalot en met de knoflook tot knapperige croutonnetjes. Afblussen met een scheutje sushi-azijn.

Blancheer de andere helft van de sjalot. Meng die door de garnalen, maak een dressing met het limoensap en een scheutje olijfolie en wat peper en zout.

In vier brede glazen doe je een eerst een laagje paprikacreme, dan de bloemkoolroosjes, daarop de garnalen. Giet de tomatenbouillon erop en laat er een paar druppels olijfolie op vallen.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer