Wintergroenten: lekker en duurzaam genieten in het koudste seizoen

Denk je bij de winter vooral aan lekkere speculaas, warme chocomel met slagroom en rode wijn voor de open haard? Snap ik helemaal. Maar wist je dat de winter ook een overvloed aan heerlijke, voedzame en duurzame groenten met zich meebrengt? Deze wintergroenten zijn niet alleen goed voor je gezondheid, …

Denk je bij de winter vooral aan lekkere speculaas, warme chocomel met slagroom en rode wijn voor de open haard? Snap ik helemaal. Maar wist je dat de winter ook een overvloed aan heerlijke, voedzame en duurzame groenten met zich meebrengt? Deze wintergroenten zijn niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Ik vertel je wat wintergroenten zijn, welke populaire soorten je in de supermarkt tegenkomt en uiteraard deel ik ook een aantal van mijn favoriete recepten met je!

Wat zijn wintergroenten?

Wintergroenten zijn groenten die speciaal zijn aangepast aan koude temperaturen en vaak pas hun beste smaak bereiken als ze in de winter worden geoogst. In tegenstelling tot zomergroenten, zoals tomaten en komkommers, gedijen wintergroenten in de koele en soms zelfs koude omstandigheden van het late najaar en de winter. Deze groenten kunnen behoorlijk goed tegen vorst en blijven vaak zelfs in de grond tijdens de wintermaanden. Heb je zelf een moestuin? Dat betekent dat je ze vers kunt plukken wanneer je ze nodig hebt!

Populaire wintergroenten

Het is het meest duurzaam om de groenten van het seizoen te eten. Maar van welke groenten kan je de komende winter dan genieten? Ik heb de meest populaire wintergroenten voor je op een rij gezet, inclusief gezonde eigenschappen.

  • Boerenkool: Deze groene groente is wellicht een van de meest bekende en veelzijdige wintergroenten. Het staat bekend om zijn diepgroene bladeren en zit boordevol vitamines en mineralen. Boerenkool kan vorst goed verdragen en blijft knapperig en smaakvol, waardoor het een geweldige toevoeging is aan salades, soepen en smoothies.
  • Wortelen: Wortelen zijn niet alleen een zomerfavoriet, deze knapperige oranje vrienden zijn ook perfect voor de winter. Ze zijn rijk aan vitamine A en kunnen goed bewaard worden in de grond, zodat je ze gemakkelijk kunt oogsten als je ze nodig hebt.
  • Pastinaak: Dit is een zoete en aardse wortelgroente die nog zoeter wordt als hij wordt blootgesteld aan koude temperaturen. Het is ideaal voor geroosterde groenten of om toe te voegen aan stoofschotels en soepen.
  • Rode kool: Rode kool is niet alleen prachtig van kleur, maar ook rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten. De knapperige kool kan worden gebruikt in stamppotten, maar uiteraard vind je op de website nog veel meer recepten met rode kool.
  • Spruitjes: De kleine kooltjes hebben vaak een slechte reputatie, maar als ze goed worden bereid, kunnen ze heerlijk zijn. Spruitjes worden zelfs zoeter na blootstelling aan koude temperaturen.

Winterse groenten kweken in je eigen moestuin

Uiteraard is het makkelijker om je wintergroenten te kopen in de supermarkt, bij de groenteboer of op de markt, maar hoe leuk is het om ze te kweken in je eigen moesten? Het goede nieuws is dat veel wintergroenten relatief eenvoudig zijn, zelfs als je geen doorgewinterde tuinier bent. Met deze tips moet het helemaal goed komen:

  • Kies de juiste rassen: Niet alle groenten zijn geschikt voor de winter. Kies variëteiten die speciaal zijn aangepast aan koude temperaturen en vorstbestendig zijn.
  • Zaai op het juiste moment: Timing is cruciaal bij het kweken van wintergroenten. Begin met zaaien in de late zomer of vroege herfst, zodat ze al in de grond zitten voordat de kou begint.
  • Zorg voor bescherming: Hoewel wintergroenten bestand zijn tegen kou, kan een beetje extra bescherming geen kwaad. Denk bijvoorbeeld aan tuinvlies voor hele strenge vorst.
  • Regelmatige verzorging: Blijf je wintergroenten in de gaten houden, zelfs als het koud is. Zorg voor voldoende water en blijf onkruid wieden. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Zo ook je wintergroenten.

De lekkerste recepten met wintergroenten

Wintergroenten zijn niet alleen een duurzame keuze voor tijdens het winterseizoen, ze zorgen ook voor een afwisseling van je weekmenu. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke vegetarische rode kool stamppot met jus? Als je aan de slag wil met boerenkool, zijn er nog veel mogelijkheden dan alleen het bekende stamppotje. Zo vind je op de website een geweldige risotto met boerenkool, rookworst en oude kaas. De smaak is heel verrassend en ik weet zeker dat je het een terugkerend item wordt. Twee wintergroenten met elkaar combineren kan ook. Daar is deze pasta met spruitjes en boerenkool het perfecte voorbeeld van!

Als je weer thuis komt na een heerlijke winterwandeling en je wel wat warmte kan gebruiken, dan raad ik je deze wortelsoep aan. Lekker voedzaam en de gember zorgt voor flink wat pit. Minder pittig, maar net zo lekker: deze vegetarische curry met aubergine en pastinaak. Binnen drie kwartier staat hij op tafel en kan je genieten van een stevige maaltijd.

Met wintergroenten kan je dus alle kanten op. Wat is jouw favoriete wintergroente?

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca