Ik ben dol op bordjes met verse groenten met een romige dip erbij. Als tussendoortje of tijdens een borrel. En nu de feestdagen weer voor de deur staan, heb ik daar een heerlijk recept voor gemaakt. Deze loaded yoghurtdip met tahin en geroosterde groenten is heel makkelijk te maken, ziet er feestelijk uit en smaakt geweldig! Al zeg ik het zelf ;-).
Ik heb me voor dit recept laten inspireren door hummus, zoals je waarschijnlijk al door had. Maar door gebruik te maken van Griekse Yoghurt krijgt de dip een hele andere smaakbeleving. En de yoghurtdip is ook nog eens in 5 minuten gemaakt. De geroosterde groenten die je erbij serveert liggen binnen 5 minuten in de oven, als dat geen makkelijke borrelsnack is.
Nou, pak alle ingrediënten er maar bij. Want we gaan die yoghurtdip gelijk maar eens maken!
Ingrediënten
- 1 flinke pastinaak, circa 200 gr
- 1 flinke zoete aardappel, circa 200 gr
- 6 gekleurde wortels
- olijfolie extra vergine, ik zou voor een Griekse gaan
- 2 tl komijnpoeder + snufje extra
- zout
- 250 gr Griekse yoghurt (bijvoorbeeld FAGE)
- 2 el tahin
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- ½ citroen
- zwarte peper
- paprikapoeder
- 1 el granaatappelpitjes
- 1 el geroosterde pijnboompitten
- 1 el fijngehakte gemengde kruiden, ik gebruikte platte peterselie en dille
- serveer er optioneel bij: gemarineerde artisjokken uit pot en krokante toastjes met zeezout
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Boen de pastinaak, zoete aardappel en wortels goed schoon onder water. Ik schil ze bewust niet, want met schil kun je ze juist perfect roosteren. En dat smaakt ook nog eens extra lekker. Snijd de pastinaak in 8 lange repen, de zoete aardappel in grove wedges en halveer de wortels. Leg deze op het bakpapier.
- Meng 3 eetlepels olijfolie met 1 tl komijnpoeder en een snuf zout. Verdeel dit over de groenten en zoete aardappel en meng goed. Verdeel over de bakplaat en schuif deze voor 20 minuten in de oven.
- Schep de Griekse yoghurt in een bakje samen met de tahin, knoflook, 1 tl komijnpoeder, kneepje citroensap, snufje zout en peper. Roer goed door elkaar en proef. Voeg eventueel naar smaak extra tahin, citroensap, zout of peper toe.
- Tip: Kies voor een breed bakje zodat je een groter oppervlak kunt garneren met alle toppings. Hoe meer toppings, hoe lekkerder de dip wordt.
- Garneer de bovenkant van de yoghurtdip met wat druppels olijfolie extra vergine, een snufje komijnpoeder, snufje paprikapoeder, granaatappelpitjes, geroosterde pijnboompitten en de fijngehakte peterselie met dille.
- Zet het bakje op een groot bord en leg de geroosterde groenten rondom. Als je nog wat verse kruiden over hebt, kun je die ook nog over de groenten verdelen ter garnering. Leg de optionele toastjes erbij en serveer.
Notities
- Met dit recept maak je een borrelhapje voor 4 personen.
- Variatietip: Ook lekker met geroosterde aardperen (in de schil), geroosterde kikkererwten en gemarineerde artisjokharten uit pot.
- Bereiding: 10 minuten + Oven: 20 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious