Er bleef nog een deel over van een gigantische oranje pompoen die ik in huis had. Na roosteren en soep maken, pureerde ik ook nog wat voor in de vriezer. Van die pompoenpuree kun je namelijk heerlijke baksels maken, zoals deze cheesecake of je voegt een deel toe aan je cakebeslag. Maar je kunt er ook deze zachte pompoenbroodjes mee maken en die zijn me toch lekker.
Het deeg van deze pompoenbroodjes zit tussen zachte bolletjes en briochebolletjes in. Je laat het deeg tweemaal rijzen en na het bakken zijn ze heerlijk luchtig en zacht. Je kunt ze hartig of zoet beleggen (ook heerlijk met kaas) of je serveert ze bij de soep met een bakje pompoenpitolie en zeezout. Maar ook met deze gebruinde kruidenboter met salie en zeezout gaan ze waanzinnig goed samen.
Zoals je kunt zien heb ik twee vormvarianten gemaakt. Normale bolletjes en mini pompoenen waarvoor ik geïnspireerd raakte door mijn fotografe Wendy (en Pinterest uiteraard). Qua vorm zijn ze geweldig leuk en helemaal niet ingewikkeld om te maken. Want je gebruikt bindtouw (of slagerstouw) waarmee je je bolletje voor de tweede rijs heel losjes 8 keer mee omwikkelt, alsof het een kleine ronde rollade is ;-). De bolletjes rijzen verder, ook tijdens het bakken in de oven, en zo ontstaat de pompoenvorm. Na het bakken kun je een pompoenpit bovenin steken als steeltje en dan is je pompoen klaar.
Ziet er echt heel leuk uit, ook als breekbrood op een borrelplank, maar ik was niet tevreden over de smaak op lange termijn. Om het touw te verwijderen, moet je het namelijk heel voorzichtig lostrekken, waardoor je dus ook het bolletje ‘breekt’. Als je ze vrij snel na het bakken eet, is dat geen probleem en blijft je bolletje zacht. Maar als je ze langer bewaart, dan worden ze snel oud en droog. Terwijl dat niet het geval is met de echte bolletjes. Dus hou daar rekening mee, of maak twee soorten zoals ik deed. Een soort om gelijk te eten en een om langer te bewaren of om in te vriezen ;-).
Ingrediënten
Voor de pompoenpuree:
- 400 gr oranje pompoenblokjes, flespompoen kan ook, dan worden je broodjes alleen wat lichter van kleur
- 2 el bakolijfolie
Voor de pompoenbroodjes:
- 100 ml melk, halfvol of vol
- 1 zakje (7 gr) gist
- 30 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 tl keukenzout
- 3 tl pumpkin spice specerijen, zie notities
- 1/2 tl pimentpoeder
- 500 gr tarwebloem
- 100 gr boter, op kamertemperatuur en in kleine blokjes
- optioneel: hele pompoenpitten en keuken-/bindtouw
- serveer erbij: pompoenpitolie, zeezout, gebruinde kruidenboter of beleg naar wens
Ook nodig
- (stand)mixer voor het kneden van je deeg. Met de hand kan ook, maar dan ben je minimaal 20 - 25 minuten aan het kneden.
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier en meng de pompoenblokjes hierop met de bakolijfolie. Verdeel gelijkmatig en zet de bakplaat 20 minuten in de oven. Laat daarna afkoelen en maal fijn tot een puree in de keukenmachine of blender. Zorg dat de pompoenpuree volledig is afgekoeld voordat je het gaat toevoegen aan je deeg.
- Verwarm de melk tot lauwwarm en roer daarna de gist en suiker erdoor in de kom van je standmixer. Laat 5 minuten staan.
- Zet de kom in de mixer en voeg de afgekoelde pompoenpuree en het ei toe, laat de machine draaien op lage stand met de klopper om het goed te mengen.
- Roer ondertussen het zout, de pumpkin spice specerijen en pimentpoeder door de bloem met een vork. Voeg daarna toe aan de natte bestanddelen en laat de mixer draaien tot er een bol wordt gevormd. Voeg daarna beetje bij beetje de boter toe terwijl de machine draait. Steeds als de boter is opgenomen, voeg je weer nieuwe boter toe tot alles op is.
- Kneed het deeg nu 10 - 15 minuten (nog steeds met de klopper) tot het een glanzend, elastisch deeg is wat niet meer plakt aan de wand. Als je een stukje deeg uitrekt en het niet scheurt, is je deeg goed.
- Dek de kom af met een schone keukendoek en laat circa 1 uur rijzen op een warme plek of tot het deeg is verdubbeld in volume. Ik gebruik zelf de rijsstand van mijn oven. Als je die niet hebt, kun je je oven voorverwarmen op 30 graden. Zet daarna de oven uit en de kom in de oven met de deur dicht. De oven heeft nu een ideale temperatuur voor de eerste rijs.
- Bestuif je werkvlak licht met bloem en haal het deeg uit de kom, handig om daarvoor een deegschraper te gebruiken. Sla het lucht uit het deeg en vouw het een paar keer om. Verdeel het deeg in 12 bolletjes van circa 85 gram en vorm deze met je handpalmen tot mooie ronde bolletjes. Leg een bolletje op je werkvlak en draai deze losjes rond met je hand eroverheen, zo maak je een perfect bolletje.
- Je kunt er nu voor kiezen om de bolletjes heel losjes te omwikkelen met keukentouw. Ik ben daar zelf vergeten foto’s van te maken, maar hier kun je zien hoe dat werkt. Of je laat de bolletjes zoals ze zijn, maar bovenop leg je nog wel 3 pompoenpitten in het deeg. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier de bolletjes op, zorg dat ze rondom nog voldoende ruimte hebben omdat ze nog gaan rijzen. Dek af met de keukendoek en laat nog 30 - 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden. Als de pompoenbroodjes goed zijn gerezen, schuif je het bakblik in het midden van de oven voor 18 - 20 minuten. Als ze bovenop mooi goudbruin zijn en glanzen haal je ze eruit. Leg ze op een rek om af te koelen.
- De pompoenbroodjes zijn het allerlekkerste als ze nog lauwwarm zijn. Na het afkoelen kun je ze bewaren in een luchtdichte trommel of zak. Je kunt ze de volgende dag ook nog prima eten. Maak ze dan licht vochtig en piep ze op in de oven op 120 graden. Invriezen kan ook, verpak ze dan per stuk. Voor de pompoenbroodjes die zijn opgebonden: verwijder het touw pas vlak voordat je ze gaat eten. Omdat je de broodjes daardoor licht scheurt en daar worden ze sneller droog van en dat zou zonde zijn.
Notities
- Dit recept is voor 12 pompoenbroodjes.
- De pumpkin spice kun je zelf maken (zie hier het recept) of in de winkel kopen
- Voeg gist nooit toe aan te hete vloeistoffen, want dan verliest de gist zijn werking. Een vloeistof die lauwwarm is, is perfect.
- Voorbereiding: 30 minuten + Afkoelen + Deeg maken: 25 minuten + Rijzen (2x): 2 uur + Bakken: 18 - 20 minuten
Recept: Francesca (geïnspireerd op dit recept van Domestic Gothess), Fotografie: DeedyLicious