Deze zalmbonbon is gevuld met een mengsel van Hollandse garnalen, roomkaas, verse kruiden, friszure appel en sjalot. Ik garneerde de zalmbonbon met een simpele koffiemayonaise die ik maakte van afgekoelde ristretto koffie en de lekkerste mayonaise.
De inspiratie hiervoor kreeg ik toen ik bij Capriole Café at en daar een waanzinnig voorgerecht met gerookte zalm en hun huisgemaakte koffiemayonaise proefde. Ik kreeg zelfs het recept van de chef, maar ik vond ‘m voor thuisgebruik iets te complex. Dus ik mengde ‘gewoon’ koffie met mayonaise en ook dat werd een heerlijke combinatie met deze zalmbonbon. En heel makkelijk om te maken, geniet ervan.
Ingrediënten
- 1 sterk gezette espresso, liefst zelfs nog een ristretto, afgekoeld
- 1 el + 1/2 el mayonaise, voorkeur voor de Belgische mayo van Jean Bâton
- 100 gr Hollandse garnalen
- 1 tl gesnipperde sjalot
- 1/8 (2 partjes) granny smith appel, geschild en in kleine blokjes
- 1 el naturel roomkaas, bijvoorbeeld Philadelphia
- rasp en sap van 1/2 bio citroen + extra voor garnering
- 1/4 tl gerookt paprikapoeder
- 2 takjes dille, blaadjes fijngehakt + 4 kleine takjes voor garnering
- 5 sprietjes bieslook, fijngehakt
- zout
- zwarte peper
- 1 zak jonge bladsla melange
- optioneel: (gerookte) citroenolie
- 2 pakjes gerookte zalm (ASC/MSC), totaal 200 gram (zie ook de notities)
Aan de slag!
- Roer 1 theelepel van de afgekoelde espresso/ristretto door 1 el mayonaise. Proef en roer eventueel nog wat extra koffie erdoor als je de smaak intenser wilt, maar zorg er ook voor dat de koffiemayonaise niet te dun wordt. Zet in de koelkast tot gebruik.
- Meng de Hollandse garnalen (houdt er een paar achter voor de garnering), sjalot, appel, roomkaas, ½ el mayonaise, citroenrasp, gerookte paprikapoeder, dille, bieslook en een snufje zout en peper in een kom. Hak een plukje van de jonge bladsla melange fijn en roer die er ook door. Proef en voeg naar smaak drupjes citroensap en optioneel extra zout en/of peper toe.
- Zet 4 mooie bordjes klaar en leg hier een plukje van de jonge bladsla melange op. Druppel er optioneel wat gerookte citroenolie over.
- Haal heel voorzichtig de plakken zalm los en zorg ervoor dat ze niet scheuren. Met een lange plak maak je de mooiste bonbons. Leg een plak op je werkvlak en schep hier een royale eetlepel van de vulling op. Vouw de gerookte zalm erover en vorm tot een bolletje. Draai het bolletje voorzichtig om en leg de zalmbonbon op de sla. Garneer de sla rondom met een paar van de overgebleven Hollandse garnalen.
- Schep een toefje van de koffiemayonaise boven op de zalmbonbon. Rasp nog een vleugje citroenschil erover en draai even aan de zwarte pepermolen. Leg als laatste een takje dille in de koffiemayonaise.
Notities
- Dit recept is voor 4 personen als voorgerecht.
- Mijn favoriete Belgische mayo is van Jean Bâton.
- De citroen olijfolie vind je hier.
- Gerookte wilde sockeye zalm is mijn favoriete zalm voor dit gerecht.
- Bereiding: 20 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious